AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal ile dün akşam “çözüm süreci”ne ilişkin düzenlenen toplantıda bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Güneydoğu Genç İş Adamları Derneği’nin (GÜNGİAD) süreçle ilgili “hakem heyeti” önerisinin uygulanması gerektiğine dikkat çekti. Toplantıda konuşan GÜNGİAD Başkanı Hakan Akbal, yeni bir öneride de bulunarak, devletin bölgedeki stratejik yatırımlara ortaklık yapmasını istedi.

Partisinin iki ilçe kongresine katılmak üzere dün Diyarbakır’a gelen AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal, akşam saatlerinde, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile yaklaşık 2 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Cuma İçten, Mine Lök Beyaz, Oya Eronat ve Süleyman Hamzaoğulları ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Yardımcısı Kutbettin Arzu da katıldı. Toplantıda teker teker söz alan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, daha çok sürecin şeffaflaştırılması, GÜNGİAD’ın “akil insanlar heyetinin hakem heyetine dönüştürülmesi” ve tüm dinamiklerin sürece dahil edilmesi gibi taleplerde bulundu.

"İKİ SEKRETERYA BİNASI OLUŞTURULMALI"

Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan GÜNGİAD Başkanı Hakan Akbal, toplantıda çoğunlukla 6-7 Ekim olaylarının ele alındığını belirtti. Akbal, toplantıda, geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’a gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a sundukları “akil insanlar heyetinin hakem heyetine dönüştürülmesi” taleplerini de anımsattıklarını belirterek, "Ayrıca bu heyetin, iki sekretarya binasının olması gerektiğini ve bunlardan birinin Diyarbakır’da diğerinin de Ankara’da olması gerektiğini söyledik. Akil insanlar heyetindeki sayısının düşürülerek, revize edilmesi gerektiğine ve konunun doğrudan muhataplarının işin içerisine girmesi gerektiğine dikkat çektik" dedi.

"DEVLET STRATEJİK YATIRIMLARA ORTAK OLSUN"

Toplantıda ekonomi ile ilgili konuların da konuşulduğuna işaret eden Akbal, şunları kaydetti:

"Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçtiğimiz günlerde ekonomi ile ilgili bir açıklaması vardı. Ekonomi de ‘Yapısal Dönüşüm Eylem Planı’ diye. Bununla hükümetin para politikalarından çıkıp, reel politikaya giriş yaptığını ve bunun çok cesur bir adım olduğumu ifade ettim. Bunun için de en önemli şeyin de bölgeler arasındaki kalkınmışlık farkının olduğunu belirttim. Ayrıca bilindiği üzere 6’ncı Teşvik Paketi’nde ‘Stratejik yatırımlar’ diye bir başlık var. Bununla ilgili de yeni bir öneride bulundum ve 50 milyon TL ve üzeri olan stratejik yatırımlara devletin ortak olması gerektiğini anlattım. Yine GAP projesinin üzerinde durduk. Projenin enerji bacağının tamamlandığını ancak sulama bacağının da bir an önce tamamlanması için çalışmaların hızlandırılması önerisinde bulunduk. Ancak en çok ilgi çeken stratejik yatırımlarla ilgili talep ettiğimiz ortaklık oldu."