Karaman AK Parti Milletvekili Dr. Recep ŞEKER, Türkiye Büyük Millet Meclisinde, 2017 Yılı Bütçe görüşmelerinde Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığının bütçesi üzerinde AK Parti grubu adına bir konuşma yaptı.  

Konuşmasında; AK Parti ile Türkiye’de sağlık alanında yakalanan başarıları değerlendiren ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığının kurulma amaçları ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren ŞEKER, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Sözlerime başlamadan önce, İstanbul'da meydana gelen, yüreğimizi yakan menfur saldırıda şehit olan kardeşlerimize Yüce Allah'tan rahmet, yaralanan kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.

İktidara geldiğimizde "Hakk'a hizmet halka hizmetten geçiyor." düsturuyla merkeze insanımızı koyduk. İnsanımızın sağlıkla ilgili ne problemleri var, doktora mı ulaşamıyor, malzeme mi eksik, ilaç mı eksik, alet, teçhizat mı eksik, binalar mı eksik, sağlıkta ne problem var, tüm bunlar masaya yatırıldı ve bu problemlerden yola çıkılarak çözüm önerileri belirlendi ve bu doğrultuda Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı uygulamaya koyduk. 

Bununla da SSK hastaneleri başta olmak üzere tüm kamu hastaneleri Sağlık Bakanlığına devredilerek birleştirildi, her hekime bir muayene odası açıldı, gece yarılarında girilen kuyruklar bitirildi,  yeşil kartlılara tüm sağlık hizmetleri ücretsiz oldu, hasta haklarıyla insanımıza değer verildi, hastaların, cenazelerin hastanelerde rehin kalması bitirildi, yatak sayıları, cihaz sayıları 8-10 kat arttı, önceden olmayan yüksek tıbbi teknoloji cihazları insanımızın hizmetine sunuldu, toplam 2.718 sağlık tesisi tamamlanarak hizmete girdi, ilaç fiyatları düşürüldü, 112 istasyon sayıları, ambulans sayıları artırılarak helikopter, uçak ve bot ambulanslar hizmete alındı, 1'inci basamakta aile hekimliğine geçildi,  anne ölüm hızı yüz binde 64'ten 15'e, bebek ölüm hızları da binde 31'den 7,5'lere geriledi, doğumda beklenen yaş 72'den 78 yıla çıktı, aşılarda 13 ayrı aşı çeşidiyle tama yakın aşılama oranları yakalandı, evde bakım hizmetleri, sahada sağlık taramaları, Suriyeli mültecilere sağlık hizmetleri, yurt dışında kardeş ve dost ülkelerde açılan sağlık tesisleri gibi sayamayacağımız birçok hizmete imza atıldı. 

Tüm bu başarılar Sağlıkta Dönüşüm Programı'yla yakalandı ve artık sağlıkta dönüşümün 2'nci fazı başlıyor. Bunun bir ayağı olarak 2015 yılında Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı kuruldu. Başkanlığın kurulma amaçları, bilimle AR-GE'yi entegre ederek ileride büyük sorunlara neden olabilecek hastalıkları koruyucu yöntemlerle engellemek, insanımızın sağlıklı, uzun ve kaliteli ömür yaşamasını sağlamak, oluşabilecek bütün maliyetleri de erken dönem tanı ve tedaviyle düşürerek ülke ekonomisine katkı sağlamak ve ayrıca bütün dünyaya bu konuda önder olarak dünya pazarında ekonomik gelir elde etmek sayılabilir. 
Başkanlık bünyesinde Türkiye Kanser Enstitüsü, Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü, Türkiye Halk Sağlığı ve Kronik Hastalıklar Enstitüsü, Türkiye Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü, Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü kurulmuştur. Ayrıca, Sağlık Sistemleri Enstitüsü faaliyetlerine 2017 yılında başlayacak olup ihtiyaç olması hâlinde yeni enstitüler kurulacaktır. Açılan enstitülerden Türkiye Kanser Enstitüsünce Türkiye Kanser Genom Projesi hazırlanmış ve ön çalışmalar başlamıştır. Bu projeyle ilgili kanserde hem erken tanı hem de kişiye özgü tedavi dönemi başlayacaktır. Türkiye Genom Projesi'yle kanser dışı hastalıkların ve risk faktörlerinin hem erken tanı hem de kişiye özgü tedavi dönemini başlatıyoruz. Bu amaçla Ankara Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı Aziz Sancar Araştırma Merkezini hizmete açtık. Bununla birlikte 2017 yılından itibaren TÜSEB Aziz Sancar Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri verilmeye başlanacaktır. Türkiye Mikrobiyom Projesi'yle mikroorganizmaların gen yapısını tespit ederek hastalıklarla mücadele etmeyi planlıyoruz. 

Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü alanında aşı, plazma ve plazma ürünlerinin ülkemizde üretilmesi konusunda ulusal ve uluslararası Türk bilim insanlarından oluşan Aşı Bilim Kurulu oluşturulmuş, çalışmalar devam etmektedir. 

        Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsüyle sağlıkta bir standart, kalite artırımı hedeflenmektedir. Kronik hastalıkların araştırılması boyutunda da Türkiye'de özellikle ulusal çapta insan sağlığını yakından ilgilendiren, Türkiye ekonomisine de büyük katsı sağlayacak olan külfet getiren hastalıklar araştırılmaktadır.

Türkiye Anne, Çocuk ve Ergen sağlığı Enstitüsü ruhsal ve bedensel sağlıklı nesiller yetiştirilmesinin altyapısını oluşturacaktır.

Tüm bu başarıların elde edilmesinde emeği geçen başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Başbakanımız, Sağlık Bakanımız, Bakanlık teşkilatımız, taşra teşkilatımız ve tüm sağlık personelimize milletimiz adına şükranlarımı sunuyor, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığının 2017 yılı bütçesinin hayırlı olmasını diliyor, heyetinizi saygıyla selamlıyorum.” dedi.