ZONGULDAK (AA) - DSP Genel Başkan Yardımcısı Muammer Aydın, "Şu anda ülke barajıyla ilgili Anayasa Mahkemesinin önünde üç hak ihlali ve iptal mahiyetinde bireysel dava bulunmaktadır. Bu dava, 2015 seçimlerine ışık tutacak bir davadır" dedi. 

Aydın, Zonguldak Baro Başkanlığını ziyaretinde ülkenin hukuk açısından zor günler yaşadığını öne sürdü.

Hukuk dışı hareket tarzlarının geliştiği ülkede hukuktan bahsetmenin mümkün olmadığını iddia eden Aydın, şöyle konuştu:

"Hukukun üstünlüğü prensibi günümüzde önemli oranda yara aldı. Bu bakımdan 2015 seçimlerinin ülkenin bundan sonraki geleceğini şekillendirmesi bakımından çok önemli olduğunu, hem hukukun hem de siyasetin kendine düşeni yapması gerektiğini, bunun için de halkın duyarlılıklarının arttırılması gerektiğini düşünüyoruz. Hukukçuların ortak özelliği var. Hangi siyasi görüşten olursak olalım, birleştiğimiz zemin hukuk, insan hak ve özgürlükleridir. Anayasa Mahkemesine ülke seçim barajının indirilmesi konusunda bireysel başvuruda bulunduk. Ülke barajıyla ilgili Anayasa Mahkemesinin önünde üç hak ihlali ve iptal mahiyetinde bireysel dava bulunmaktadır. Bu dava 2015 seçimlerine ışık tutacak bir davadır. Eğer iptal gerçekleşirse ülke barajı sıfır olacaktır. Ya bu tarihe kadar yasama meclisi siyasi iktidar üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek bu barajı mutabakatla indirecektir ya da bu yüzde 10 barajı hak ihlali niteliğinde görülüp iki şey yapılabilir.

Yeniden Meclise düzenleme yapması için gönderilebilir ya da tamamen iptal edilebilir. Diliyorum ki yine hukuk kazanır. Biz hukuk zemininden başka zeminde mücadele ortamı tanımıyoruz."

Zonguldak Baro Başkanı İbrahim Kerem Ertem de kanunların ve kanun uygulamalarının çok sık değiştiği bir ülkede hukuki güvenlik ilkesinden bahsedilemeyeceğini ileri sürdü.