AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, "Türkiye, özgüveni yüksek bir ülke, ABD’nin öngördüğü çerçevede politika üreten bir Türkiye yok, ABD’ye politikalarıyla da yön vermeye çalışan aktif bir Türkiye var" dedi.

Metiner, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, IŞİD’in neden Kobani’ye yöneldiği sorusuna vermeden bölgedeki gelişmeleri anlamlandırmanın ve buna uygun politikalar geliştirmenin mümkün olamayacağını belirtti. Metiner, "IŞİD’i durduk yere Kobani üzerinden Türkiye sınırlarına süren güç hangi güçse, Kandil’in silahlarını tekrar Türkiye’nin üzerine doğrultan güç de aynı güçtür, Türkiye’nin malum gezici güçlerini AK Parti üzerine süren güç de aynı güçtür" dedi.

"Bahaneli yeni bir Gezi kalkışması tertiplendiğini" belirten Metiner, "6-7 Ekim olayları, paradoksal biçimde 6-7 Eylül olaylarının tıpkısının aynısıdır" ifadesini kullandı.

"PY İLE PYD’NİN MUHABBETİNİN DOĞRU OKUNMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUM"

6-7 Eylül olaylarında gayrimüslim vatandaşların belirlenen evleri ve iş yerlerinin yağmalandığını, bir takım suikastlerin gerçekleştiğini vurgulayan Metiner, şunları kaydetti: "Bahaneli yeni Gezi kalkışmasında da PKK’ya bir biçimde karşı olan, AK Partili olan, Hüda-Par’lı olan iş yerleri talan edilmiş ve korkunç bir mezalim uygulanmıştır. O yüzden 6-7 Ekim olaylarının tesadüfen ortaya çıkmadığını herkesin bilmesini isterim... Kobani bahaneli eylemlerin arkasında kimler vardı, bileşenlerine bakarsak. CHP, HDP ve paralel yapı vardı. Bilerek ve çok açık bir şekilde söylüyorum, paralel yapı vardı. Paralel yapının, buna ’PY’ diyelim, ’diren Kobani’ üzerinden PKK’nın Suriye kolu olan PYD ile nasıl bir işbirliğine giriştiğini bu süreçte çok aleni bir biçimde gördük. ’PY’ ile PYD’nin muhabbetinin doğru okunması gerekiyor. Türk Baas partisi CHP ile Kürt Baas partisi HDP’nin nasıl kol kola girdiğini doğru okumak gerekiyor."

Metiner, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kitleleri sokağa çıkardığı gün, CHP Genel Başkan Yardımcısı’nın attığı tweette "Gezi vicdanı ile vicdanının birleştirilmesi gerektiğini" söylediğini belirtti.

"IŞİD’İN VAHŞETİNE KARŞI ÇIKANLARIN PKK GÜZELLEMESİ YAPMASI MANİDAR"

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ı eleştiren Metiner, "HDP’nin gezici eş başkanı Figen Yüksekdağ, çok açık bir şekilde ’Gezi direnişiyle Kobani direnişini birbirinden kopartamazsınız’ diyor. Bravo diyorum, tebrik ediyorum bu açık yürekliliğinden dolayı. Gezinin arkasında hangi dış ve iç güçler varsa Kobani bahaneli kalkışmanın arkasında da aynı güçler vardı. Hedef ülke Türkiye’dir, hedef doğrudan AK Parti hükümetidir. Dolayısıyla IŞİD’in vahşetine karşı çıkanların PKK güzellemesi yapması manidardır" dedi.

PKK vahşeti ile IŞİD vahseti arasında hiçbir fark olmadığını dile getiren Metiner, Esed’in Rojava’yı PYD’ye altın tepsi içinde sunduğunu kaydetti. Metiner, "Esed, Halep, Hama ve Humus’u bombalarken niye sadece Rojava’ya, ’ye saldırmadı. PYD işgalci bir güç ise ’nin de Esed rejiminin uçakları tarafından bombalanması gerekmez miydi?" dedi.

"YPG’NİN SİLAHLANDIRILMASI ÇÖZÜM SÜRECİ AÇISINDAN SAKINCALI"

Metiner, PYD, PKK ve IŞİD’in asla tasvip edilmeyecek örgütler olduğunu vurgulayarak, "Biz bu yüzden PYD’nin silahlı kolu olan YPG’nin silahlandırılmasını çözüm süreci açısından sakıncalı görüyoruz. Ya Türkiye kendi silahlı kuvvetleri ile ’ye girecekti ya da Türkiye’nin öngördüğü koridordan Peşmerge güçlerinin ’ye gitmesine izin verilecekti. Biz ikinci şıkkı uygun bulduk. PKK söz verdiği gibi silahlı güçlerini sınır dışına çekseydi, bugün çözüm süreci çok daha farklı bir noktada olabilirdi" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin özgüveni yüksek olan bir ülke olduğunu belirten Metiner, "ABD’nin öngördüğü çerçevede politika üreten bir Türkiye yok, ABD’ye politikalarıyla da yön vermeye çalışan aktif bir Türkiye var. Türkiye’nin Başkanı ile ABD Başkanı Obama’nın yaptığı telefon görüşmesinin içeriği budur" ifadesini kullandı.

METİNER’DEN HDP’Lİ VEKİLLERE ÇAĞRI

Metiner, HDP’li bir milletvekillinin AK Parti’nin Kürt milletvekillerine, "Siyasi kavgaları bir tarafa bıraksınlar kendi bölgeleri ile ilgili sessiz kalmasınlar" çağrısında bulunduğu hatırlatarak, "Onun adını anmıyorum, adını anmaya değer bulmuyorum, o kendini biliyor ama keşke haddini bilse, önce haddinizi bileceksiniz bunu bize söylemeden önce. AK Parti içine burnunu sokmaktan vazgeçsin. Kendisini irade sahibi olarak görüyorsa PKK’nın silahlarıyla elde ettiklerine başkaldırsın" şeklinde konuştu.

"YOL HARİTASINI HER BİR HDP’LİNİN BİLMESİ GEREKMİYOR"

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın "200 sayfalık yol haritasından bilgimiz yok" yönündeki açıklamalarına cevap veren Metiner, "Sırrı Süreyya Önder öyle demiyor ama ’bizim de haberimiz var’ diyor. İmralı’da Öcalan, ’haberim var’ diyor. İmralıdaki Öcalan’ın haberinin olması yetmiyor mu? Eğer iradeleri Öcalan’sa Öcalan’ın bilmesi yeter. Yani ’biz konuştuk, bu yol haritasını da teyit ettik’ diyor. Dolayısıyla her bir HDP’linin bunu bilmesi gerekmiyor... ’Bizim irademiz yok, irademiz İmralı’dadır’ diyeceksiniz. Ondan sonra İmralı’nın bildiği, altına imza koymaktan çekinmediği bir metinden haberlerinin olmadığını söyleyecekler. Artık kendilerini bu çelişkilerden arındırsınlar. Biz her bir HDP milletvekilinin irade sahibi olmasını isteriz ama asla olamazlar. Ya İmralı’dan gelen bir mesajla ya da Kandil’den gelen bir talimatla bütün iradeleri biter. Karşımızda iradesi olan bir siyasal parti yok" diye konuştu.

AK Parti hükümetlerinin bölgede JİTEM üzerinden zulüm uygulamasını sona erdirdiklerini söyleyen Metiner, PKK’nın bugün bölgenin JİTEM’i olduğunu dile getirdi.

"SEN ALLAH’IN MAFYASI MISIN?"

Pensilvanya’nın Berkin Elvan için taziye mesajı yayınladığını ancak Yasin Börü için yayınlamadığına dikkat çeken Metiner, "Mahkemeye giderse gitsin, 6-7 olur ama biz doğru bildiğimizi söylemeye devam ederiz. Cennet cehennem metaforu çok ilginçti. Hem düşünce özgürlüğünü savunacaksınız, hem de ’sakın ha paralel yapı demeyin, günah işlersiniz, bu günahtan dolayı cennete de gidemezsiniz’ diyeceksiniz. Sen onlarca beddualar edeceksin, bütün bunlar günah değil ama biz hazrete eleştiri getirdiğimiz zaman. Kimin cennete girip girmeyeceğine sen karışma. Sen Allah’ın mafyası mısın, jandarması mısın? Ben de ironik olarak söylüyorum, senin cennetinde yaşamaktansa, cehennemde yaşamaya bin kere razıyım" ifadelerini kullandı.