İçişleri Bakanı Efkan Ala, toplumsal olaylarda esnafın malını yakıp yıkan vandallardan parasını alacaklarını söyledi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, AK Parti Balıkesir teşkilatının davetlisi olarak İl Danışma Meclisi toplantısına katıldı. Karesi AVM toplantı salonundaki programdan önce AFAD ekipleri tarafından radyasyon ölçümü yapıldı. AK Parti İl Başkanı Mahmut Poyrazlı yaptığı konuşmada, Hakkari’de şehit olan askerler için başsağlığı diledi. Poyrazlı, Türkiye’yi karıştırmak isteyenlerin karşısında AK parti teşkilatlarının olduğunu söyledi.

"BİZ GELECEĞE YÜRÜRKEN ÖNÜMÜZE ÇIKABİLECEK ENGELLERİ VE TUZAKLARI BİLİYORUZ"

Poyrazlı’nın ardından açıklamalarda bulunan Ala, "Dün alçakça bir saldırı ile 3 jandarmamız Hakkari’de alışverişe çıktıkları anda yüzleri kapalı, korkak kimseler tarafından saldırı düzenlenerek şehit edilmişlerdir. Kendilerine Allah’tan rahmet diliyorum. Arkada bıraktıklarına, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağolsun. Bu millet tarih boyunca, tarih yazarken çok badireler ile karşılaştı. Onların hepsini kendisine yakışan bir tutumla aşarak yoluna devam etti. Biz Türk milleti 3 kıtada hüküm sürdü bugün de o kararlılığa sahiptir. Geleceğe böyle emin adımlara yürümektedir. Biz geleceğe yürürken önümüze çıkabilecek engelleri, tuzakları biliyoruz. Bunları dikkate alarak yolumuza devam ediyoruz. 2002’de AK Parti kuruldu ve sizler Türkiye’de istikrara emeğinizi koydunuz. 2002’den beri AK parti hükumetleri iş başında. Türkiye’de 2002’den beri milletin aleyhine olacak bir karar almadık. Diğer partiler bunu kolaylaştırdılar mı? Dışarıdan gelen saldırılar beklenir ve onlara karşı 77 milyon mücadele etmeliyiz. Madem ki 2002’den beri biz topyekün olarak seçmenlerin yüzde 50 desteğini alan bu parti doğru adımlar atıyor. O zaman statüko tarafından nasıl oluyor da engeller konuyor? Ne yapmıştık da yüzde 50 oy alan partiye karı kapatma davası açılmıştı? Nasıl bir oyunun içinde olduğumuzu hatırlatmak için söylüyorum. Biz hepsini aşarak kararlılıkla durduk. ’Beraber ıslandık biz yağmurda’ diyoruz ya dolu ve ne varsa attılar. Kar, boran, dolu AK Parti erleri ve hanımefendiler pabuç bırakmadan yoluna devam etti" dedi.

"BÖLGEMİZDE ETKİN BİR DIŞ POLİTİKA İZLEMEYE BAŞLADIK"

Ezan okunduğu için konuşmasına ara veren Ala, "Bölgemizde etkin bir dış politika izlemeye başladık. iki temel konusu vardır Türkiye’nin 2 prangayı ayaklarımızdan söküp atarsak Türkiye’yi kimse tutamaz. 77 milyonun zihnine pranga vurmaya çalışan din ve vicdan özgürlüğü. Statüko sürekli düşman üretti. Allah’a şükür ülkemiz bu konuda gelişmiş ülke standartlarının üzerinde bir ortam yakaladı. Bunun altındaki imza size aittir. Bunların detayına girmiyorum. Baş örtüsü sorunu çözüldü. Okullara rahat tercih imkanı getirildi. Diğer temel sorun etnik kimlik sorunu diye tanımlanan ama bir terör sorunu olan terör belası. Çok şehidimize mal olmuş, ekonomik kayba mal olmuş ama sonuç alınamamış. Bakın, hiç olmayacak şekilde, biz başka ülkeleri ara bulucu olmaktan çıkartınca hemen arkasından MİT operasyonunu paralel yapıya yaptırdılar. Kimin kimin oyuncağı olduğunu iyi anlamak lazım. 2009 Kasımında dinlemeler ve dosyalar tutulmaya başlıyor. 2012’de MİT operasyonu, yola devam edeceğiz diyoruz. Mayıs 2013’de geri çekilme başlıyor. Meseleler durdurulduğunda arkasında gezi olayları. Vandallar ortalığı yakıp yıkıyor. Gezi olaylarında gerekçesi olabilir mi? Vandalizmin gerekçesi olamaz. Kritik bir noktaya getirmişiz, kimsenin 77 milyonun yararına olmayan bir bataklığın içinde ve mesafe almışız bu olaylar oluyor. Bu olaylara muhalefet partileri de destek verdi. Bunları paylaşmak lazım" şeklinde konuştu.

"BU VANDALLARDAN ESNAFIN PARASINI FİTİL FİTİL ALACAĞIZ"

Ala, Türkiye’de yakıp yıkma olaylarının sonucundaki mali kaybı yakıp yıkanlardan alacaklarını söyleyerek, "Çok önemli meselede Türkiye’de bir sonuca ulaşmış. Ne var Taksim’de? Bu iyi bir şey mi? Gözün aydın olsun diyen bir Allah’ın kulu var mı? AK parti teşkilatları yola devam edecek, bu meseleyi de çözecek. Türkiye’yi havalandıracağız. Biz belirleyeceğiz bölgemizde politikaları, 77 milyonu zenginleştirceğiz ve refahını yükselteceğiz. Terör sorununda yol haritası açıklandı, yoluna girecekken bu sefer Türkiye’nin 38 ilinde şiddet vandallık oldu. Komediye bakın. Kendi ülkesini ateşe verenler Kobani’yi kurtaracakmış. Sen nereye yardım edebilirsin? Yolumuza devam ediyoruz. Orada Ayn-El Arap’ta 2 günde 130 bin insanı Türkiye’ye aldık. Tarihimizin bize yüklediği sorumluluk çerçevesinde üzerimize düşeni yapıyoruz. İnsanın vicdanına yatırım yaparsınız, gelecekte Suriye kardeşlerimiz bunu öder. Biz bir şeyler beklemiyoruz. Biz bunlarla yeni karşılaşmıyoruz ki? Bulgaristan’da zulüm vardı yine kucağımızı açtık. Biz bu sınırlara vicdanımızı sığdıramayız. Bizim vicdanımız buraya sığmaz. Bunun gereğini Türk milleti olarak tarihte yaptığımız gibi yapıyoruz. Kendi esnafına molotof atacaksın, sınır ötesine yardım. Bunun akılla izahı yoktur, biz zaten aklen izah beklemiyoruz. 90’lardaki gibi geri dönen bir siyasi anlayışı temsil etmediğimizi bilin istiyorum. Eskisi gibi önümüzdeki konulan engellerde çark etmiyoruz. Molotof mu atıyorsun, molotof düzenlemesini meclise götürüyoruz. Esnafın malını mı ateşe veriyorsun, o paraları ödüyoruz. Bu vandallardan onun parasını fitil fitil alacağız. Onun yasasını da meclise götürüyoruz. Yapanın yanına bırakmıyoruz, beraber yapıyoruz bunları" açıklamasını yaptı.

Ala, konuşmasının son bölümünde muhalefeti eleştirerek, "Dünyada büyük ülkeler ekonomik krize girdi. O dönemde bile Türkiye büyümesine devam etti. Ukrayna, Suriye kırılmalar oldu. Türkiye örnek olacak istikrarını geliştirerek devam ettiriyor. Her bir adımız, insanlara verdiğiniz selamınız o kadar kıymetli ki. Türkiye’nin istikrarlı siyasetinden daha önemli bir varlığı yok. Zenginliği üreten sizin emekleriniz. Despotların sağladığı istikrar işe yaramaz, zihnini tarumar eder ve insan üretmez hale gelir. Mısır’a bakın. Zihninizi kapatıyor ve yok ediyor. İnsana değer vermeyince ne üreteceksiniz? Siyasetin sağladığı istikrar, onu da Ak parti teşkilatı sağlıyor. Türkiye’de en ufak bir şey olduğunda Yemen’den Sudan’a, Kosova’dan Bosna’ya kadar hemen telefonlara sarılıyorlar. Türkiye’de ortaya konulan siyaset bir buçuk müslümanın umudu. Sadece onların değil, bizim hinterlandımıza olanların da umudu. Türkiye’de geri giden bir şey yok mu var muhalafet. Neden pasaportumu, neden polis üniformalı daireden alacağım desin. Güvenlik hizmetinden sorumluyuz. Sorumluluk varsa yetki de getiriyoruz. AB ilerleme raporunda buna eleştirmeler geliyor. Reformlar getiriyoruz. 1940’lardaki argümanları 2014 Türkiyesi’nde bize söylüyorlar. Sen 19. yüzyılda kaldıysan ne yapayım? O zaman bedeller ödedik. 2023’e bakıyoruz. Otobanları nasıl yaparız, hızlı treni nasıl geçiririz, nükleer santralle uğraşıyoruz. 1930’lara dayalı paradigmaları söyleyip duruyorlar. Bekliyoruz ki doğru düzgün mücadele edeceğimiz bir muhalefet olsun da zevk alalım şunun mücadelesinden. Bir kere yeni anayasadan bahsedin, reformlardan bahsedin. Ne getirsek hepsi eskisi gibi kalsın diyorsunuz. Statükodan memnunsanız, neden parti haline geldiniz ki? Parti bir siyasal harekettir bir şey vaat eder. Bize katkınız ne olur? Ümit ederim oralarda da yenilenmeler olacak. Bizim duruşumuz onları da değişime zorlayacak. Gelişmiş Türkiye’nin gelişmiş muhalefeti ile karşılaşırız" şeklinde konuştu.

Ala, konuşmasının sonunda toplantıya katılanların Hicri yılını tebrik etti.