KAYSERİ (AA) - Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Bizlerin bu meselenin siyasi ve askeri bir mesele olduğu, ekonomik olaylarla bütünleştirmenin, birleştirmenin doğru olamayacağı konusundaki ifadelerimize rağmen Rusya Devlet Başkanı her gün yeni açıklamalarla bu krizi derinleştirme gayreti içerisinde" dedi.

Elitaş, Kayseri Valisi Orhan Düzgün'ü ziyaretinde yaptığı açıklamada, bakanlığa atandıktan sonra ilk gün Kayseri'ye gelmek istediğini ancak yoğun programlar dolayısıyla ancak bugün gelebildiğini söyledi.

Bir basın mensubunun Rusya ile son dönemdeki ilişkileri sorması üzerine Elitaş, 24 Kasım'da sınırları ihlal eden ve 5 dakika içerisinde 10 kere uyarılmasına rağmen uyarıyı dikkate almayan Rus uçağının düşürülmesiyle kriz çıktığını aktardı.

Rus tarafının çok hissi bir yaklaşım gösterdiğine dikkati çeken Elitaş, "Bizlerin bu meselenin siyasi ve askeri bir mesele olduğu, ekonomik olaylarla bütünleştirmenin, birleştirmenin doğru olamayacağı konusundaki ifadelerimize rağmen Rusya Devlet Başkanı, her gün yeni açıklamalarla bu krizi derinleştirme gayreti içerisinde. Bir gün gemilerimizin içeriye alınmasıyla ilgili müsamaha gösterirken, ertesi gün içeriye girmiş malları dahi geri gönderme yolunda farklı bir durum ortaya çıkardı" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatı doğrultusunda ekonomi ve bu konuyla ilgili bakanlıkların acil durum tespit toplantısı yaptığını belirten Elitaş, mevcut durumun ihracat ve ithalata yansımalarının değerlendirildiğini ve tartışıldığını anlattı.

Konunun Başbakan Davutoğlu'na arz edildiğini ve çeşitli alternatifler sunulduğunu dile getiren Elitaş, şunları kaydetti:

"Muhtemelen salı günü Sayın Başbakanımız bu konuyu açıklayabilir. Şu konuda herkes güven içinde olmalı. Rusya ile yapılan ticaretimiz konusunda hiç kimsenin 'ben buradan mağdur olurum' diye panik içerisinde olmaması lazım. Ekonomi Bakanlığı Müsteşarlığının başkanlığında bir Rusya masası oluşturduk. Burada odalar birliği temsilcileri, ihracatçı birlikleri temsilcileri, DEİK temsilcileri var. Rusya'daki müşavirlerimiz, konsoloslarımız sürekli bilgiyi bizlere transfer ediyor. Bu bilgilerin tamamı Ekonomi Bakanlığında toplanıp, sorunlar tespit edilip, çözüm yolları aranmaya çalışılıyor."

Yoldaki ve gümrükteki malların durum tespitinin yapıldığını aktaran Elitaş, "Çünkü bu mallar ömürlü mallar. Domatesin ömrü belli, narenciyenin ömrü biraz daha fazla, limonun daha fazla, narın da aynı şekilde. Yani bozulma ihtimali yüksek olan mallarla ilgili acil bir eylem, diğer mallarla ilgili de farklı eylem" ifadelerini kullandı.

- "Aşamayacağımız engel yok"

Rusya'ya alternatif pazarlar araştırılıp alternatiflerin ortaya çıkarılacağını vurgulayan Elitaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunun da öncüsü Ekonomi Bakanlığı olacak. Biz de bütün sivil toplum örgütleriyle yani konunun paydaşlarıyla TOBB, TİM, bütün iş alemiyle bu konuyu masaya yatırıp, birlikte ortak akıl ortaya koyarak çözüm bulmak için gayret göstereceğiz. Çünkü bu doğrudan doğruya özel sektörü ilgilendiren bir durum. Devlet olarak özel sektörün önündeki olağanüstü durumu ortadan kaldırabilmek için çözüm üretmek de bizim görevimiz. Aşamayacağımız engel yok diye düşünüyoruz. İnşallah, Rusya tarafı hissiyatı bir tarafa bırakıp daha rasyonel, daha akılcı bir düşünceyle bu krizi bir an önce bitirmek için iyi niyet gösterisi içerisinde bulunur."

Elitaş, iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının toplantı yaptığını hatırlatarak, "Bizim umudumuz Dışişleri Bakanlarının yaptığı görüşmede olumlu, ılımlı bir mesaj vermekti ama maalesef Dışişleri Bakanları görüşürken Sayın Putin görüşme anında çok sert bir açıklama yaptı. Bütün kapıları kapatma yönünde bir davranış sergiliyor. Devlet adamları hissiyatla değil, duygularıyla değil, gerçeklerle ve akılcı olarak hareket etmek zorundadırlar. İnşallah hayırlı olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Ziyaretin sonunda Vali Düzgün, Elitaş'a tarihi Kayseri Saat Kulesi’nin kristal maketini hediye etti.