Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bugün akşam saatlerinde İngiltere’ye gidecek. Bakan Zeybekci, Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Livingston ve İngiltere Başbakanı Cameron’ın Türkiye Ticaret Temsilcisi Lord Janvrin ile görüşecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Ekonomi Bakanı Zeybekci, 22-23 Ekim 2014 tarihlerinde İngiltere’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret kapsamında Bakan Zeybekci, Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Livingston ve İngiltere Başbakanı Cameron’ın Türkiye Ticaret Temsilcisi Lord Janvrin ile Londra’da görüşecek. Bakan Zeybekci, görüşmelerin ardından Londra’da Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI) organizasyonunda Birleşik Krallık’ın önde gelen firmalarının CEO’larının katılacağı çalışma yemeğine iştirak edecek. Bakan Zeybekci, Türkiye’nin Birleşik Krallık’ta artan yatırımlarının ve Türk sanayisinin yükselen gücünün en güzel örneklerinden biri olan Vestel UK’in yeni hizmet binasının açılışını da gerçekleştirecek.

Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler son dönemde önemli bir ivme kazandı. 2002 yılında Birleşik Krallık ile yaklaşık 5,5 milyar dolar olan ikili ticaretimiz, 2013 yılında yaklaşık 3 kat artarak 15,1 milyar dolar seviyesine yükseldi. 2013 yılında Türkiye’nin Birleşik Krallık’a ihracatı 8,7 milyar dolar, Birleşik Krallık’tan ithalatı ise 6,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2014 yılının ilk sekiz ayı itibariyle Birleşik Krallık ile olan ticaret hacmi ise 10,5 milyar dolar civarında gerçekleşti.

Birleşik Krallık ile ikili ekonomik ilişkilerin, karşılıklı yatırımların artırılması da önemli bir hususu teşkil ediyor. Halen ülkemizde 2 bin 736 adet Birleşik Krallık sermayeli firma faaliyette bulunuyor. Birleşik Krallık’ın Türkiye’deki doğrudan yabancı yatırım stoku 2014 yılı Ağustos ayı itibarıyla 7,7 milyar dolar. Aynı dönem itibarıyla Türkiye’den Birleşik Krallık’a yapılan doğrudan yatırım stok tutarı ise 408 milyon dolar.

Öte yandan, iki ülke arasında 2009 yılında tesis edilen Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) mekanizmasının 4. Dönem Toplantısı, 22 Nisan 2013 tarihinde Londra’da gerçekleştirildi. Söz konusu mekanizmanın 5. Dönem Toplantısı, 23 Şubat 2015 tarihinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Livingston’un eşbaşkanlıklarında Türkiye’de gerçekleştirilecek.