KAYSERİ (AA) - Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Son 13 yıl içinde eğitime 815 milyon liralık yatırım yaptık ve derslik sayısını 9 bin 500'ün üzerine çıkardık" dedi.

Yıldız, Kayseri'de Osman Ulubaş İlköğretim Okulu'nda düzenlenen yeni eğitim öğretim yılı açılışı programında yaptığı konuşmada, eğitimin oluşması için devlete, millete, hayırseverlere ve bütün kurumlara düşen görevler olduğunu söyledi.

Yalnızca devletle veya bütçeyle bu işlerin olmadığını belirten Yıldız, "Plan Bütçe Komisyonu'nda görev yapan birisi olarak söylüyorum. Daha önce Milli Savunma Bakanlığı bütçesi birinci sıradayken Türkiye'nin son 12 yıldan bu yana Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi birinci sıradadır. Kayseri'de bundan nasibini almıştır. 20 bin öğretmeniniz 300 bin öğrencimizle 2015-2016 yılının eğitim seferberliğini başlatmış oluyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de dünyadaki ortalama okuma oranının ancak üçte birinin yakalanabildiğini ifade eden Yıldız, bunun hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin dikkatle üzerinde durması gereken bir konu olduğunu vurguladı.

Türkiye'de 6 saat ortalama televizyon izlendiğini, 3 saate yakın internetin başında kalındığını ve ve ortalama 1 dakika kitap okunduğunu dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

"Bu rakamlar bizim açımızdan kabul edilemez. Bunları mutlaka değiştireceğiz. Gelişmiş bir ülkenin oluşabilmesi için eğitimin yüzde 55'ler civarında kitaplardan alındığını biliyoruz. Son 13 yıl içinde eğitime 815 milyon liralık yatırım yaptık ve derslik sayısını 9 bin 500'ün üzerine çıkardık. 3-5 katına çıkan performans değerlerimiz var. Şuanda sınıflar 33'er kişilik. Bunu ilerleyen zamanlarda daha da düşüreceğiz. Bir öğretmenin bir öğrenciyle ilgilenme zamanını daha da artırmış olacağız."

Konuşmasının ardından öğrencilerle birlikte ilk ders zilini çalan Yıldız, daha sonra sınıfları dolaşarak öğrencilere ders kitaplarını dağıttı. Törene, Yıldız'ın yanı sıra Vali Vekili Erdoğan Aygenç, Melikgazi Kaymakamı Erkaya Yırık, Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, İl Emniyet Müdürü İbrahim Kulular ve Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu ile veliler katıldı.

Yıldız, buradaki törenin ardından Düvenönü bölgesindeki esnafı ziyaret etti. Baklavacı dükkanına giren Yıldız, partililere ve vatandaşlara tatlı ikram etti.