TBMM (AA) - Meltem Öztürk - TBMM Aile Bütünlüğünü Araştırma Komisyonu, evlilik programlarına ilişkin, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) İzleme Dairesi Başkanı Mehmet Çakırtaş'ın bilgisine başvurdu.

Çakırtaş, aralarında evlilik programlarının da bulunduğu, televizyonlardaki program türlerine yönelik komisyon üyelerine bir sunum yaptı.

İzdivaç programlarının, görücü usulü evliliklerinin temel mantığını taşıdığını ifade eden Çakırtaş, ancak onu mahrem ve geleneksel çizgisinden büyük ölçüde uzaklaştırdığını, sansasyonel ve dramatik sunumla şekillenen ilgi çekici ama suni bir yapıya dönüştürdüğünü belirtti.

Başlıca sorun argo sözcükler

Evlilik programlarında en çok karşılaşılan sorunların sıralandığı sunumda, sorunların başında argo sözcükler ile genel ahlaka aykırı i̇fadelerin kullanılması yer aldı.

Evliliğin maddi̇yata indirgenmesi de bir sorun başlığını oluştururken, evlilik programlarında en çok karşılaşılan diğer sorunlar şöyle açıklandı:

"Adayların dış görünüşleri̇ i̇le yargılanması, adaylar arasındaki nahoş davranışlar, küçük düşürücü söylemler, adayların komi̇k duruma düşmeleri̇ne neden olunması, sansasyonel ki̇şi̇lere ısrarla yer verilmesi, olayların dramatize edilmesi, katılımcıların evlilik dışı amaçları, engelli adayların engelleri̇ni̇n ön plana çıkarılması, programlara olan güveni̇n azalması."