TBMM (AA) - Coşkun Ergül - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, Meclis'te bir çok milletvekilinin fezlekesinin bulunduğunu belirterek, "Meclis'in rolü, tutuklama kararı vermek veya vermemek değil' dedi.

Üstün, "HDP'li milletvekilleri hakkında düzenlenen fezlekelerin Adalet Bakanlığı'nca TBMM'ye sunulmak üzere Başbakanlık'a gönderilmesi" konusunda AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Meclis'te bir çok milletvekilinin fezlekesinin bulunduğunu anımsatan Üstün, "Bu fezlekelerin konuları farklı olmakla birlikte, son günlerde çokça konuşulan fezlekenin konusu, kamuoyunun vicdanını sızlatan, 29 kişinin ölümüne sebebiyet veren teröristin taziyesine katılmış olmak" ifadesini kullandı.

Üstün, başka bir fezlekenin konusunun; bir milletvekilinin, eş başkanın, Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG için 'YPG arkamızda' demesi olduğunu belirtti.

Üstün, kamuoyunda, "soruşturma başladı ve bu milletvekilleri dokunulmazlıkları kalktıktan sonra hemen tutuklanacak" gibi bir algı olduğunu söyledi.

Tutuklama kararı verip vermemenin tamamen yargının takdiri olduğuna dikkati çeken Üstün, "Savcı soruşturma sonucunda gerekirse tutuklama talebiyle mahkemeye sevkeder ve mahkeme tutuklayabilir. Sevk etmez, soruşturmayı böyle de devam ettirebilir ya da sevk eder mahkeme tutuklamayabilir. Bunun takdiri, yargılama sürecindeki hakim ve savcılara bağlı. Burada Meclis'in rolü, tutuklama kararı vermek veya vermemek değildir, soruşturmanın önündeki engeli kaldırmaktır" değerlendirmesini yaptı.