Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kapıkule Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulunmak üzere Edirne’ye geldi. Bakan Canikli, gelecek yıla kadar gerekli düzenlemeleri tamamlayarak, Kapıkule’deki araç ve TIR kuyruğunu bitireceklerini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, özellikle belirli dönemlerde kamuoyuna yansıyan sıkıntılarla ilgili olarak yapılabilecek olan bütün tedbirleri yerinde görmek amacıyla Kapıkule Sınır Kapısı’na geldi. Canikli’yi, Kapıkule Gümrük Kapısı önünde Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın ve gümrük personeli karşıladı.

“SINIR KAPILARINDA, HERKESİN MEMNUN OLACAĞI HİZMETİN YAKALANMASI GEREKİYOR”

Trakya Gümrük ve Ticaret Bağlantısı Kapıkule Sınır Kapısı VIP salonunda Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın tarafından kendisine sunulan brifingin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Canikli, herkesin memnun olacağı, şikayetlerin en aza indirildiği bir hizmetin yakalanması gerektiğini kaydetti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, amaçlarının verilen hizmet kalitesini daha da iyi noktalara getirmek olduğunu belirterek, “Özellikle son 12 yılda bütün gümrük kapılarımızda ciddi bir iyileşme söz konusu ama bunu daha da ileri noktalara götürmemiz gerekiyor. Herkesin memnun olacağı, şikayetlerin en aza indirildiği bir hizmetin yakalanması gerekiyor. Bu hizmet seviyesine ulaşmamız gerekiyor” dedi.

Diğer bir önemli hedeflerinin ise gümrüklerde meydana gelen gayri kanunu olayları en aza indirmek olduğunu belirten Bakan Canikli, “İkinci amacımızda, gümrük kapılarımızdan giriş ve çıkışlarda gayri kanuni meydana gelen veya gelmesi muhtemel ticaretin engellenmesi. Uyuşturucu ve bütün mallar için geçerli bu ve bunların tamamen ortadan kaldırılmasını hedefliyoruz. Bu noktada bütün kayıp, kaçak sıfırlanana kadar, kabul edilebilir minimum seviyeye indirilene kadar bu çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.

“ÜLKEYE GİREN TÜM EŞYA VE İNSAN TAŞIYAN ARAÇLARI X-RAY SİSTEMİNDEN GEÇİRİLMESİNİ HEDEFLİYORUZ”

Bakan Canikli, özellikle teknolojinin kendilerine sağladığı imkanları en üst düzey şekilde kullanmaları gerektiğini dile getirerek, “İlk kez 2003 yılında gümrük kapılarında kullanılmaya başlayan araç tarama sistemleri, kayıp, kaçağın azaltılmasında, yasa dışı ticaretin önlenmesinde çok büyük bir imkan sunuyor. Özellikle x-ray cihazları, tren tarama cihazları da dahil olmak üzere. Fakat halen bu noktada kapasitemiz belirli bir seviyede. Nihai hedefimiz, Türkiye’ye giren eşya ve insan taşıyan tüm araçların x-ray tarama sisteminden geçirilmesi. Ve aynı şekilde ülkeye giren tüm kargoların x-ray cihazlarında denetime tabi tutulması. Türkiye’ye yılda yaklaşık 4.5 milyon konteynır giriyor ve yine yaklaşık 4 milyon TIR girişi söz konusu. Bunların tamamımın x-ray cihazından geçirilerek, çok etkili bir denetime tabi tutulması nihai hedefimiz. İnşallah bunu başardığımızda dünyada bunu uygulayan tek ülke olacağız” şeklinde konuştu.

“KAPIKULE’DEN TÜRKİYE’YE GİREN BÜTÜN OTOBÜSLERİN TAMAMI X-RAY’DEN GEÇİRİLMEYE BAŞLANACAK”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, bugün gerçekleştirdikleri toplantıda almış oldukları bir kararı da anlatarak, şöyle devam etti:

“Bugün burada almış olduğumuz bir karar var. Kısa bir süre içerisinde Kapıkule’den Türkiye’ye giren bütün otobüslerin tamamı x-ray’den geçirilmeye başlanacak. Buna kapasitemiz müsait. Ve önümüzdeki yıl iki tane daha x-ray cihazı göndereceğiz ve kapasiteyi yüzde iki katına çıkarmış olacağız. Çünkü bugüne kadar kaçak tespitlerinde ve yakalamalarda x-ray cihazlarının çok büyük katkısı olduğunu çok önemli araçlar ve imkanlar sunduğunu biliyoruz. Dolayısıyla inşallah bir aksilik olmazsa önümüzdeki 4 ya da 5 yıl içerisinde Türkiye’ye giren tüm eşyaların ve araçların yüzde yüz tarama denetiminden geçirilmesi mümkün hale gelecek.”

“GELECEK YIL KAPIKULE KUYRUKLARI İLE BASINA KONU OLMAYACAK”

Bakan Nurettin Canikli, Kapıkule Sınır Kapısı’nın, özellikle yaz dönemlerinde yaşanan yoğun gurbetçi giriş-çıkışlarında basına sürekli haber konusu olduğunu ancak alacakları tedbirler ile bunu ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirtti. Bakan Canikli, “Özellikle Kapıkule için söylüyorum, Kapıkule önümüzdeki yaz döneminde bir daha basına özellikle kuyrukları nedeniyle haber konusu olmayacak. Hem girişler hem de çıkışlar için gerekli çalışmalarımızı kısa bir süre içerisinde tamamlayacağız. Amaçlarımızdan birisi de bu zaten, yerinde görerek gerekli tedbirleri almak. Yaz gelmeden giriş ve çıkış trafiği yoğunlaşmadan, biz inşallah projemizi sonuçlandırmış olacağız. Özellikle peronları fleksbıl hale getirerek, yoğun dönemlerde diğer tarafa kaydırma şeklinde buna imkan sağlayacak projeyi hayata geçireceğiz. Ayrıca bir aracın Türkiye’ye girişinde 5-6 noktada işlem yapılmaktadır, hedefimiz bunu teke düşürmek. Yani bir araç Türkiye’ye girerken tek noktada tüm işlemler ve bir durakta bir kez durarak tüm işlemler gerçekleştirilecek” ifadelerini kullandı.

Bakan Canikli, Kapıkule’deki incelemelerinin ardından AK Parti İl binasındaki toplantıya katılarak, partililerle bir araya geldi.