SİNOP (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri uygulamasına son verdik. Ona ilişkin tebliğimiz yayınlandı. Yılbaşından itibaren artık o görevi bakanlığımız elemanları yerine getirecek" dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere Sinop'a gelen Bakan Canikli, Sinop Üniversitesi Gerze Meslek Yüksekokulu yeni binasının açılışında bir konuşma yaptı.

Her alanda olduğu gibi eğitim alanında da rekabetin bulunduğunu vurgulayan Canikli, Türkiye'nin her köşesinde benzer eğitim kurumlarının faaliyete geçtiğini aktardı.

Bugün 81 ilde üniversite bulunduğuna dikkati çeken Canikli, "Bundan 15 yıl önce belki Sinop'a bir üniversite kurulacağı iddia edilseydi muhtemelen dudak bükerdik. Çok inandırıcı olmayabilirdi. Eğitimin, toplumun ilerlemesi için ve gerçek hedef olan refah seviyesinin yükseltilmesi için eğitim yoluyla teknolojiyi yakalamamız ve bilime damga vurmamızın ötesinde başka bir yol olmadığı kesin" diye konuştu.

AK Parti hükümetinin bu nedenle eğitime büyük kaynak ayırdığına değinen Canikli, şunları söyledi:

"O nedenle her ile üniversite kuruyoruz. İlçelerimizi yüksekokullara kavuşturuyoruz. Milyonlarca öğrencimiz bugün yüksekokul eğitimiyle tanışıyor. Bunların hepsi yeni şeyler. Bu gelişmelerin sonucu olarak eğitim alanında da ortaya rekabet çıkacak. Rekabet ortamında Sinop’un, Gerze'nin çok daha iyi noktalara gelmesi ve bilimin ışığının buradan dünyanın her yerine, Türkiye’nin her yerine ulaşması için rekabetin o şartlarına ayak uydurmak gerekiyor. Onun gereğini yapmak gerekiyor. Bu noktada özellikle detay eğitim, uzmanlaşmış eğitimin verilmesi ya da bu konuda bir politika belirlenmesi son derece akılcı ve yerinde bir karar."

Bakan Canikli konuşmasının ardından protokol üyeleriyle Sinop Üniversitesi Gerze Meslek Yüksekokulu yeni binasının açılışını gerçekleştirerek, sınıfları gezdi.

Daha sonra Sinop Valiliğini ziyaret eden Canikli, burada Vali Yavuz Selim Köşger'den kent hakkında bilgi aldı.

- "Numune alınıp tahlile gönderilmesi gecikme olarak yorumlanmamalı"

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Canikli, bir gazetecinin "ithal edilen malların gümrükte bekletilmesi ve yaşanan gecikmeyle" ilgili sorusu üzerine, bahsedilen malların ithalatında herhangi bir gecikmenin olmadığını söyledi.

Türkiye'nin denizden ve karadan çok uzun gümrük sınır hattı olan bir ülke olduğunu vurgulayan Canikli, şöyle konuştu:

"Bizim sınırlarımızdan mal ve hizmet, insan geçişi noktasında yoğun bir talep söz konusu. Bu geçişlerin mevzuata, kanunlara uygun yürütülmesi gerekiyor. Bizim temel görevlerimizden biri bu. Özellikle uyuşturucu geçişi hattı noktasında Türkiye, Afganistan ve Uzak Asya'dan gelen uyuşturucu trafiğinin batıya aktarılan en stratejik bölümünde. Dolayısıyla Türkiye kullanılarak bütün bu uyuşturucu hareketleri gerçekleştiriliyor. Bu açıdan çok ciddi olarak tedbirleri canlı tutmamız gerekiyor, artırmamız gerekiyor. Sadece Türkiye için değil, tüm dünya için. Ayrıca yine Türkiye’ye girmesi yasak ya da çok yüksek vergili olarak ancak ithali mümkün olan bazı önemli ürünler de bunun kayıt dışı olarak gümrük işlemleri yapılmadan Türkiye’ye girişi noktasında yoğun bir talep söz konusu."

Bunlara yönelik birtakım tedbirleri olduğunu anlatan Canikli, "Bu işi yapanlar her zaman yeni modelleri devreye sokuyor. İllegal faaliyet içerisinde bulunanlar aklın, teknolojinin ulaşabileceği tüm yöntemleri kullanarak bunu yapmaya çalışıyor. Bizim de aynı şekilde bunların önüne geçebilmemiz için onlardan daha hızlı düşünmemiz, onlardan daha yüksek oranda teknolojiyi kullanmamız gerekiyor ki önüne geçebilelim. Yani arkalarından koşarak onların yaptıklarını tespit edip tedbir almak etkili önlem değil" ifadelerini kullandı.

 Bu denetimlerin yoğun olarak başladığı ilk yıllarda oyuncaklarda, kırtasiye ürünlerinde güvensizlik oranının yüzde 50’ye yakın olduğunu belirten Bakan Canikli, şöyle devam etti:

"Yani yurt dışından gelen bu ürünlerin yarısına yakını sağlığa zararlı kimyasal ürün içeriyordu ama şu anda bu oran yüzde 11’ler civarında. Bu neden? Alınan tedbirler çerçevesinde. Hem girerken yapılan tahliller hem girdikten sonra bakanlığımıza verilen görevler çerçevesinde yapılan denetimlerle bu oranlar daha da azaltılacak, minimum seviyeye çekilecek ama bunun çekilebilmesi için de bu tedbirlerin alınması gerekiyor. Gümrükte bazı mallar girerken numune alınıp tahlile gönderilmesinin hiçbir şekilde işlemlerin gecikmesi olarak yorumlanmaması gerekir."

- "Türkiye girişinde ve çıkışında tam tespit yapıyoruz"

Zehirli ayakkabıların ardından bazı radikal kararlar aldıklarına ilişkin açıklamalarda bulunan Canikli, "Bazı malların transit ticarette antrepo rejimine girmemesini kararlaştırdık" dedi.

 Yoğun olarak kaçakçılık yapılan ürünleri tespit ederek (kırmızı et, beyaz et, tüm tütün mamulleri, ceviz içi, badem içi) tedbirler aldıklarını dile getiren Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunların artık transit ticarette, girişte ve çıkışta tam tespitini yapıyoruz. Daha önce belirli risk faktörleri çerçevesinde yapılıyordu bu ama şu an tümünü yapıyoruz. Saydığımız ürün gruplarını Türkiye girişinde ve çıkışında tam tespit yapıyoruz. Tam tespit şudur, araç açılıyor, içindeki malın tümünü tespit edecek numune alınıp o mal olduğu, o kalite olup olmadığı tespit ediliyor ve bu şekilde beyan dışı kaçak malların girişleri engelleniyor. Bunların üzerinde yüksek vergiler var. En büyük özelliği bu. Dolayısıyla bunlara kaçakçılığı engellemiş oluyoruz."

- Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri uygulaması

Bakan Canikli, antrepo rejiminde çok önemli bir karar aldıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri uygulamasına son verdik. Ona ilişkin tebliğimiz yayınlandı. Yılbaşından itibaren artık o görevi bakanlığımız elemanları yerine getirecek. O da kamuoyunda tartışılan konulardan biri ama onu da yapmamız gerekiyor. Özellikle kaçakçılığı önlemek açısından. Yani Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirlik sisteminin tamamı buna alet oluyor deme imkanımız yok. Öyle bir şey söylemiyoruz ama orada ciddi bir sızıntı olduğunu tespit ettik ve onu ortadan kaldırmak amacıyla daha net ve köklü bir uygulama başlattık. Yani bakanlığımız elemanları antrepolara mal giriş ve çıkışlarını denetleyecek. Onların imzası olmadan o işlemler gerçekleştirilemeyecek. Yılbaşından itibaren de bu uygulama hayata geçecek."