HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay, Kürt sorununu çözümüyle ilgili olarak, “Sorun Kürt halkının temel halklarının tanınmasıdır. Sorunun çözümü federal bir çözümdür. Oysa görünüyor ki, hükümetin ne federal ne otonom türde, herhangi bir çözüme yönelik projesi yok. Hükümet PKK’ya siyah bıraktırmaya çalışıyor” dedi.

HAK-PAR 6. Olağan Kongresi Kocatepe Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Kongre’de HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay, önce Kürtçe ardından Türkçe olarak yaptığı konuşmasında; hükümetin çözüm istemediğini savundu.

2 yıl önce Türkiye’nin çatışma içinde olduğunu hatırlatan Burkay, genç insanların hayatını kaybettiğini ifade ederek şunları dedi:

“Hükümet ile PKK arasında, perde arkasında yapılan görüşmeler sonucu, Öcalan ile MİT arasındaki görüşmeler sonucu, çatışmalar yeniden durdu ve hükümet adına ‘çözüm ve barış süreci’ dediği bir süreç başladı. Sonra gelen tepkilerden çekinerek, muhalefetten gelen tepkiler üzerine adını değiştirdi, ‘birlik süreci ‘ olarak adlandırdı.”

Burkay, şöyle devam etti:

“Süreç daha çok PKK’ya silah bıraktırma süreci. Çatışmalar durmalı ancak sorun sadece PKK’nın silah bırakması değil. Sorun Kürt halkının temel halklarının tanınmasıdır. Sorunun çözümü federal bir çözümdür. Oysa görünüyor ki, hükümetin ne federal ne otonom türde, herhangi bir çözüme yönelik projesi yok. Hükümet PKK’ya siyah bıraktırmaya çalışıyor. ‘Demokratik özerklik’ denen şeyin aslında Kürt sorununa çözüm içermediği, içinin boş olduğunu söyledik.”

Sürecin bekleneni karşılamadığını ifade eden Burkay, “PKK silahların çok azını sınırın öbür tarafına taşıdı. Hükümet, bu sorunun çözümü için beklenen, ciddi, radikal kararları atmadı. Bir projesi de yoktu, hala daha yok. Dolayısıyla Kürt halkında bunun oyalama süreci olduğuna dair algılar güçlendi” şeklinde konuştu.