HDP il kongresine katılmak üzere Çanakkale’ye gelen HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, program öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kaplan yaptığı açıklamada, “Çözüm sürecinde çatışmasızlığın en önemli noktası kamu düzeni konusunda YDG-H’nin karar almasından sonra ve bu açıklamayı yapmasından sonra Cizre’de birilerinin düğmeye basması, hükümetin de bu birilerini mağdur görerek olayı yerinde görmek, tespit etmek ve çözmek yerine hala ideolojik akrabalık için bazılarının hamili yerine soyunup yüreklendirmesi ciddi soru işaretleri oluşturuyor. Hükümet açısından samimiyet testi durumuna geliyor. Cizre’de halk sağduyuludur kendi içindeki çatışmaları doğuracak çatışmalara izin vermeyecek gücü de vardır. Halk, sivil toplum, ileri gelenler, ak saçlılar, alimler bunların hepsi bir araya gelir ve bu provokatif olayları çözebilir ama bizim gördüğümüz doğuda, güneydoğuda bazı partilerin saldırgan olarak kullanma anlayışı batıda çok ciddi bir şekilde metropollerde ve üniversitelerde çok ciddi bir şekilde belli güçleri silahlandırıp saldırdığını görmeye başlıyoruz” dedi.

Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hükümet burada tereddütsüz bağımsız bir hakem heyeti oluşturup, gidip yerinde incelemesini yapması lazım. Siyaset öyle basın önünde konuşup birbirlerini suçlayarak yapılacak bir şey değil. Hükümet artık ön yargılı tutumundan ve saldırgan dilinden vazgeçmesi lazım, çözüm sürecinin devamını sağlamasını istiyorsa. İkincisi Adalet ve Hakikatler Komisyonu’nun bir an önce kurulması gerekiyor. Ve bunun ilk incelemesi Roboski katliamıdır hala adaletini arıyor. Roboski katliamında devlet gerçeklerle yüzleşmelidir. Anayasa Mahkemesi’nde bireysel başvuru olan bu başvuruda yeniden yargılamanın önü açılmalıdır. Eğer yenden yargılanmanın önü açılmasa bu dava ulusal üst yargıya gider ve Türkiye orada araştırılarak mahkum olur. Eğer biz gerçek bir barışı sağlayacaksak bunları konuşmak zorundayız."