Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, vatandaşların hastanelerden para alınmasına ilişkin sitemlerine, “Gözümüze dizimize durmasın. 70 katrilyon veriyoruz. Ne olur sen de 5 lira, 10 lira, 15 lira veriver yahu. Şu kadar güzelliğin içinde senin de bir sadaka kabininden yardımın olsun be kardeşim” diye tepki gösterdi.

Arınç, AK Parti Eskişehir Odunpazarı 3’üncü Olağan Kongresi’nde yaptığı konuşmada, sağlık hizmetinde hastanelerinden 12 yıl önceki haliyle şuan geldiği noktayı anlattı.

“12 sene önceki hastanelerin durumuna bugünkü hastanelerin durumuna bakın” diyen Arınç, “Bunu özelikle söylüyorum. Her şey unutulsa da millete sorsanız, “Bu hükümetin en çok hangi icraatından memnunsunuz?” diye hala yüzde 67’si yüzde 74’ü “sağlık hizmetlerinden çok memnunuz” diyor. Sağlıkta yaptığımız reform ve dönüşüm hareketi milleti çok memnun etti. Bizim için çok pahalı bir hizmet ama bütçemiz var hamdolsun. Bizim bütçemiz bereketli, bol. 70 katrilyon veriyoruz her sene sen rahat hastaneye gidesin, ameliyat olasın, tedavi olasın diye. Sağlık ocaklarını, özel hastaneleri senin için yaptık Eskişehirli. Masrafı oldu ama helal-i hoş olsun. Sen biz dua et yeter” dedi.

“ÖNCEDEN İNSANLAR HASTANE AVLULARINDA HAYATLARINI KAYBEDERDİ”

15-20 sene evvel hastaneye sağ girenin hasta olarak çıktığını hatta ölüsünün çıktığını hatırlatan Başbakan Yardımcısı Arınç, “Hastane avlularında insanlar hayatlarını kaybederdi. Hatırlayın yahu; iki büklüm oldunuz, karnınıza ağrı girdi. Öldünüz bittiniz sizi iki büklüm hastaneye götürdüler. Hastanenin tabelasına mı bakacaksınız, zaten ölmüş gidiyorsun. Kapıda iki tane ızbandut gibi adam. Münker ve Nekir sanki. Söyle bakalım sen SSK’lı mısın, Bağ-Kur’lu musun, devlet memuru musun? Adamın sorduğu soruya bak. “Ne oldu sana yahu? Neren ağrıyor kardeşim? Gel bir muayene edeyim, otur şuraya. Doktorlar koşun.” diyeceği yerde merdiven çıkarken daha sen SSK’lı mısın diye soruyor. Sonunda söyledi; “Ben SSK’lıyım.” Sonra “Kusura bakma, şuradan tam geriye dön burası Devlet Hastanesi. Seni buraya alamayız.” O günleri hatırladınız mı? Ölmüşsün adam seni içeriye sokmuyor. Neyse gittiniz öbür tarafa; “İyi gelmişsin ama burada boş yatak yok ben seni buraya alamam. Sen karşı hastaneye git” dendi. Oraya gittin; “Bizde yatak çok ama ben seni buraya alamam” dendi. Adam ortada öldü kaldı yahu” şeklinde konuştu.

“NE OLUR SEN DE 5 LİRA, 10 LİRA, 15 LİRA VERİVER YAHU”

Arınç, vatandaşların hastanelerden ücret alınıyor sitemine de tepki göstererek, şöyle devam etti:

“Biz bugünleri yaşadığımız için milletimiz yaşaması diye sosyal sigortaları da, hastaneleri de bir çatı altında topladık. İsteyen istediği hastaneye gidecek ve bu hastaneler; kirli çarşaflar, yerlerde kanlar, kusmuklar olamayan, tuvaletlere gitmeye cesaret isteyen yerler değil, bal dök yala tabirinden güzel hastaneler olacak. Hastanın hakları var, doktorunu seçecek. Hasta Hakları diye bir şey icat ettik. Biz yeni icat ettik. Bizden 50 sene evvel böyle bir şey varmış ama hastanenin ne olduğunu soran adama hasta haklarını sorduğun zaman “Uzaydan mı geldin sen be ne hasta haklarından bahsediyorsun yahu şu hastaneye girdiğine şükret” derdi. Bugün doktorunu seçiyorsun. İstediğin doktora muayene olabilecek kadar hamdolsun imkanlar sağlandı. “İyi ama şimdi de 10 lira istiyorlar be kardeşim”, “3 lira almaya başladılar yahu”, “5 lira isteyen yerler de var.” Gözümüze dizimize durmasın. Başka bir şey söylemeyeceğim. 70 katrilyon veriyoruz. Ne olur sen de 5 lira, 10 lira, 15 lira veriver yahu. Ne olacak? Şu kadar güzelliğin içinde senin de bir sadaka kabininden yardımın olsun be kardeşim. Sen ne günlerden geldik bugünlere hatırlıyor musun? Konuşturmayın beni yahu.”

“SUİİSTİMAL EDEN İNSANLARA KARŞI DA BİR TEDBİR ALMAMIZ LAZIM”

“Ah bu işler nasıl dönüyor biliyor musunuz siz?” diyen Arınç, şöyle konuştu:

“Suiistimal eden insanlara karşı da bir tedbir almamız lazım bizim. Arkadaşlar unutmayın Türkiye bu zamanlara kolay gelmedi. Bir zamanlar Yeşil Kart’lılar sınırsız ilaç alabiliyordu. Parayla alıyordu yani katma sağladığımız parayla. Bunların bir kısmı veya dışarıdaki vatandaşlarımızın bir kısmı Yeşil Kart’lılar üzerinden ilaç yazdırmaya başladılar. Yeşil Kart’lılara şu kadarcık bir şey koyalım dedik arkası kesildi yahu. Akıllı insanlarız biz, AK Parti akıllı insanların partisi. Boşa kürek çekmeyiz biz. İstismar edilecek ben de karşılarında aptal gibi bakacağım öyle mi? Hayır, böyle değil. İyi insanın hakkını yanlış yapana yedirmeyiz. O yüzden küçücük bir şey de koysak bunun önüne geçebilecek bir imkanı her zaman kullanacağız. Hastaneler iyi. Şuanda her ay yapılan anketlerde ben yüzde 67’nin altına düşmediğini gördüm. Hastanelerden memnunuz. Allah AK Parti’den razı olsun.”