HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, IŞİD’in Türkiye topraklarından Kobani’ye saldırdığını ileri sürdü.

Demirtaş, partisinin Gaziantep’teki 1. Olağan Kongresi’ne katıldı. Demirtaş’ın salona girmesiyle izdiham yaşandı. Partililerin sevgi gösterileri arasında kongrenin yapıldığı salona giren Demirtaş, burada açıklamalarda bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi Tunceli ziyareti konusunda sert bir dille eleştiren Demirtaş, IŞİD’in Türkiye topraklarından Kobani’ye saldırdığını iddia etti. Demirtaş konuşmasında, HDP’nin Gaziantep’te ilk defa olağan kongreyle kitlesel, güçlü, büyük bir partiye dönüşmesinin adımını attıklarını belirterek "Kadın Kürtçe’de ne demek, jin, yaşam demek. Yaşamın kaynağı demek. Yaşamın kendisi demek. İktidardaki zihniyet yaşamın kendisini kadın ile erkek eşit olamaz diye açıklıyor. Kadın ile erkeğin fıtratında eşitlik yoktur diyor. Yani kadın yaşamın her alanında ikinci sınıf olacak, erkek ise bütün dünyanın, malın, mülkün, devletin, yönetimin sahibi olacak. Kadınlar sadece devlete ve erkeğe hizmet edecek. Bunların zihniyeti bu, anlayışı bu” dedi.

Başkanlık Sarayı’nı da eleştiren Demirtaş, şunları söyledi:“Bir tarafta devleti yönetenlerin saltanatına bakın. Gaziantep’teki, işçi, işsiz, yoksulları bir görün sonra vicdan gözüyle Ankara’ya bir bakın. Seçtiklerinize bir bakın. Oy verdiklerinize bir bakın nasıl yaşıyorlar? Geçenlerde ülkenin Cumhurbaşkanı diyor ya, biz bir hurmayla karnını doyuran Hazreti Peygamber’in (S.A.V) takipçileriyiz diyor. Mübarek, kusura bakma ama senin bin odalı sarayın varken bunu söylemeye hakkın yok. Saraya harcadığı paraya bakın ya. Biz saraylar ülkesi miyiz? Ülkenin yarısı gecekonduda yaşıyor. Ülkenin yarısının başını sokabileceği doğru dürüst bir evi yok. İnsanlarımız tezekle ısınıyor. Cumhurbaşkanı olmuş ama halen Başbakan gibi davranıyor. Ülkeyi yönetiyor. Anayasada olmayan yetkileri de kullanıp her yerde AKP propagandası yapıyor. Şu an Cumhurbaşkanlığı makamını da ele geçirmiş durumda ama hükümette bir Başbakan yok. Kendisi aynı zamanda Başbakanlık da yapıyor. Dikkat edin Başbakanın ülke sorunlarıyla ilgili ne konuşacak konusu ne de gündemi var. Her şeyi hükümet adına Cumhurbaşkanı konuşuyor.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu da MHP ile aralarındaki polemikten dolayı eleştiren Demirtaş, şunları söyledi: “Şimdilerde MHP ile aralarında kışkırtmaca oynuyorlar. Oraya gidebilirsin, şuraya gidemezsin. Öbürü de bu kışkırtmanın peşinden herhalde il il gezecek, öyle görünüyor. Öbürü de bu kışkırtmaya sürekli prim veriyor. Bir ülkenin Başbakanını düşünün ki Dersim’de provokasyon çıkarmak için elinden geleni yapsın. Bir partinin genel başkanını tahrik edip ille de gidip bunları Dersim’de söylesin diye provokasyon çıkartıyor. Öbürü de sağ duyulu davranmak yerine ille de gidip bunları Dersim’de söyleyeceğim diye tutturunca gördünüz, Dersim ayağa kalktı. Dersim bu iki provokatöre de boyun eğecek değil ya herhalde. İkisinin kışkırtmalarına boyun eğecek değil ya”

IŞİD BARBARLARI

IŞİD’in Türkiye toprakları içinde bulunan Toprak Mahsulleri Ofisine ait silolardan Kobani’ye ateş açtığını ifade eden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Dün IŞİD, Türkiye topraklarından Kobani’ye saldırı yaptı. Valilik, Genelkurmay ve Başbakan inkar eden açıklamalar yaptı. Fotoğraf ve görüntüler var. Toprak Mahsulleri Ofisi Tarım Bakanlığı’na bağlı bir kurumdur. Toprak Mahsulleri Ofisi resmi bir kurumdur ve Türkiye’nin sınırları içindedir. O silolar Türkiye sınırları içindedir. Görüntülerde açık açık var. IŞİD barbarları, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin silolarından Kobani’ye ateş ediyor. Dünkü görüntüler var. Nasıl oraya rahat giriyorlar. Nasıl oradan bu şekilde bir savaş yürütüyorlar bunu açıklamaları lazım” dedi. Demirtaş, konuşmasının ardından Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine geçti.