HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, çözüm süreci ile ilgili "Kaygımız şundandır; süreç zamana yayıldıkça provokasyona açık zemin oluşuyor. Dolayısıyla bir an önce Sayın Öcalan ile bir görüşmenin yapılması ve sürecin ilerlemesi yönünde bir sinyalin alınması bizim için önemlidir" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Buldan, Adana’da öldürülen Azadiya Welad gazetesinin dağıtıcısı Kadri Bağdu’nun ailesi ile gazeteci örgütlerini kabulünde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Buldan, çözüm süreciyle ilgili hükümetten randevu talep edip etmediklerinin sorulması üzerine hükümetten randevu istemediklerini kaydederek bir saat önce Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na talepte bulunduklarını açıkladı.

Hükümetin, HDP’yi, HDP Genel Başkanı’nı hedef gösteren açıklamaları nedeniyle bir polemik yaşandığını öne süren Buldan, bundan sonra da diyalog sürecinde tıkanma olduğunu belirterek, "Henüz hükümetle görüşme talebimiz yok ama ada ile Sayın Öcalan ile görüşme talebimiz var. İmralı adasının anahtarı hükümetin elinde olabilir ama barışın anahtarı Sayın Abdullah Öcalan’ın elindedir. Öcalan ile görüşme çok elzem. Kaygımız şundandır; süreç zamana yayıldıkça provokasyona açık zemin oluşuyor. Dolayısıyla bir an önce Sayın Öcalan ile bir görüşmenin yapılması ve sürecin ilerlemesi yönünde bir sinyalin alınması bizim için önemlidir. Tabii ki hükümet ile de diyalog kurulması önemlidir. Umut ediyor ve diliyoruz ki hükümet de bu konuda gerekli açıklamaları yapar, Öcalan ile görüşmeye gitmeden önce en azından hükümet ile de bir görüşme gerçekleşir. Bu konudaki sinyalin de hükümetten gelmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

"İmralı’dan bir mesaj gelip gelmediğinin" sorulması üzerine ise Buldan, "Hayır gelmedi. Öcalan ile biz, avukatı, ailesi görüşmüyor, hükümetin de görüşme yapmadığını biliyoruz. Devlet heyetiyle de görüşme yapıp yapmadığını bilmiyoruz çünkü oraya gidemiyoruz. Sayın Öcalan’dan son yaşanan olaylarla ilgili herhangi bir mesaj gelmedi" diye cevap verdi.

Parti kapatma tartışmalarının hatırlatılması üzerine ise Buldan, parti kapatmaların, Türkiye’nin gündeminde olmaması gerektiğini vurguladı.