ÇANAKKALE (AA) - HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Türkiye'nin şu an temel gündem noktalarına bakarsak büyük provokasyonlarla karşı karşıyayız. Buna karşı uyanık olmak lazım. Dün Cizre'de yaşananlar tesadüf değil" dedi.

Kaplan, partisinin il kongresine katılmak için geldiği Çanakkale'de, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, 2015 seçimlerine parti olarak girmek üzere çalışmalarını 81 ilde sürdürdüklerini söyledi.

Bu anlamda Çanakkale'nin kendileri için son derece önemli olduğuna işaret eden Kaplan, "Özellikle 2015'te barışa ev sahipliği yapmaya hazırlanan Çanakkale'nin ülke barışında da son derece önemli bir şehir olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Kaplan, "Türkiye'nin yeniden bütünleşmesi, yeniden birliğinin sağlaması, yeniden eşit yurttaş hukukunu yaratması için Çanakkale şehitleriyle Cumhuriyet'in kuruluş felsefesine, o çatı altında bütün Anadolu'yu, Mezopotamya'yı, Trakya'yı hatta Balkanları, Kafkasları ve Ortadoğu'yu aynı çatı altında birleştiren felsefeye ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de adaletin kalmadığını öne süren Kaplan, "Bu ülkenin kaderi değişmek zorunda. Bu ülkenin her bireyinin, yurttaşının hukuka ve güveneceği, sığınabileceği bağımsız bir yargıya ihtiyacı var. Bağımsız yargı bizim için en başta gelen konudur. Adalet yoksa barış da yoktur. Biz çözüm sürecine o gözle bakıyoruz. Çözüm süreci bizim için aslında Ortadoğu kaynarken, Türkiye'nin bütünlüğü içerisinde sorunlarımızı demokratik yoldan çözme çabası ve mücadelesidir. Demokratik çözümü öne koyan bir mücadeledir" şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin şu an temel gündem noktalarına bakarsak büyük provokasyonlarla karşı karşıyayız" diyen Kaplan, "Buna karşı uyanık olmak lazım. Dün Cizre'de yaşananlar tesadüf değil" dedi.

Cizre'de halkın sağduyulu olduğunu belirten Kaplan, "Kendi içindeki çatışmaların sonucunu doğuracak bir provokasyona izin vermeyecek gücü de vardır. Cizre'de halk, sivil toplum, ileri gelenler, Aksaçlılar, bunların hepsi, alimler bir araya gelir ve bu provokatif olayları çözebilir" ifadelerini kullandı.

Milletvekili Kaplan, "Hem batıda hem doğuda bir tezgah var. Bunun önlenmesi çözüm sürecinde çok basittir. Burada bağımsız bir heyet tarafından gelirsiniz araştırma, inceleme yaparsınız, tespit edersiniz. Kim haklı, kim haksız. Kim olaylara neden oluyor? Kim bu karanlık güçler?" diye konuştu.