HDP, 1 Kasım’da Kobani’ye destek için sokağa çıkma çağrısında bulundu.

HDP’den yapılan açıklamada, “Arjantin’den Hindistan’a, Ekvador’dan İtalya’ya kadar dünyanın pek çok ülkesinden aralarında Noam Chomsky ve Nobel Barış Ödülü sahibi Adolfo Perez ESquıvel’in de bulunduğu aydınlar, ‘İnsanlık için, Kobani için’ 1 Kasım’da küresel eylem çağrısı yaptı. IŞİD çetelerinin saldırılarına karşı Kobani halkının direnişi bu eylemle bütün dünya tarafından selamlanarak desteklenecek. Biz aşağıda ismi bulunan partiler ve kuruluşlar bu çağrıya katılıyoruz ve direnişin başından beri Kobani’ye desteğini sunan halklarımızı 1 Kasım’da bir kez daha sokağa çıkarak küresel eyleme güç vermeye çağırıyoruz” denildi.

IŞİD’in hedefine Rojava’da Kürtler tarafından bölgede yaşayan diğer halklarla birlikte oluşturulan 3 kantonu koyduğu belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bu kantonlardan biri olan Kobani’ye 2014’den beri üç kez saldırdı. İlk iki saldırıda başarılı olamayan IŞİD, bu kez bütün cephelerden ağır silahlarla ve kapsamlı bir şekilde saldırdı. Yüz binlerce sivil, modern tarihin en vahşi soykırımıyla tehdit edildi. Kobani halkı ve YPG/YPJ güçleri, IŞİD teröristlerinin vahşi saldırılarına karşı basit silahlarla direniyor. IŞİD’le savaşmak için oluşturulan sözde uluslararası koalisyon, Kobani’ye karşı devam eden soykırım suçuna tanıklık etmesine rağmen Kobani’deki direnişe etkili bir şekilde yardım etmiyor. Uluslararası yasal yükümlülüklerini yerine getirmiyor. Koalisyonda bulunan bazı ülkeler, özellikle Türkiye, IŞİD’i desteklemekten vazgeçmiyor. Kobani’ye yaşam koridorunu açmıyor, peşmergenin geçişi için bile ayak sürüyor. Zamana yayarak Kobani’nin güçten düşmesini bekliyor. Kobani ise bütün bu baskılara karşı haftalardır direnerek dünyaya insanlık dersi veriyor. Bu yüzden ‘Kobani için, insanlık için’ IŞİD karşıtı küresel eyleme katılalım.”

Rojava’daki demokratik özerkliğin Suriye’deki bütün halklar için özgür bir gelecek vaat ettiği savunulan açıklamada, “Bu anlamıyla ‘Rojava Modeli’, Rojava’daki mezhepçi olmayan, laik, demokratik halkların birlik ve çeşitlilik içinde yaşadığı bir modeldir. Ortadoğu’da ve ülkemizde demokrasi isteyen herkes, Kobani’deki direnişi desteklemelidir. Yaşam koridoru derhal açılmalıdır. Rojava kantonlarının statüsü bir an önce tanınmalıdır. Şimdi harekete geçme zamanıdır. Bütün dünyaya ve halklarımıza, emperyalistlerin, baskıcı devletlerin gösterdiklerinden başka bir dünya, özgür ve eşit bir dünya olduğunu göstermenin tam zamanıdır. Halkımızı, dünyanın her yerindeki insanlarla birlikte Kobani ile dayanışmak için 1 Kasım’da sokağa çıkmaya ve demokratik eylemliliği yükseltmeye çağırıyoruz. IŞİD karşıtı küresel eylemi destekleyelim. Kobani için, insanlık için 1 Kasım’da sokağa çıkalım” denildi.

Açıklamada çağrıya katılan partilerin ise Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) olduğu bildirildi.