Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Daire Başkanı Halil Koç, suç ve ceza felsefesinin çok evrensel bir konu olduğunu ifade ederek, “İnşallah bu toplantımız bizim ülkemizdeki suç ve cezaya bakış açısını da değiştiren bir başlangıç oluşturur” dedi.

Avrasya İnisiyatif ve İş Birliği Derneği tarafından İstanbul’da düzenlenen ’Uluslararası Türk-Rus Hukuk Forumu İstişare Toplantısı’, Türk ve Rus, çok sayıda hukukçuyu bir araya getirdi. Azerbaycan’ın tanınmış hukukçularından Prof. Dr.İlham Rahimov’un ’Suç ve Ceza’ ile ’Suç ve Ceza Felsefesi’ adlı iki kitabının tanıtımının da yapıldığı toplantı Four Seasons Otel’de gerçekleşti.

Toplantıya, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Ak Parti İstanbul Milletvekili İsmail Safi, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu 1. Daire Başkanı Halil Koç, eski Milletvekili Nevzat Yalçıntaş, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, Rusya Parlamento alt kanadı Anayasa Komisyonu Başkanı Vladimir Pligin, ile çok sayıda davetli Rus ve Türk hukukçu ile akademisyen katıldı.

Toplantının birinci bölümünde kürsüye çıkan HSYK 1. Daire Başkanı Koç, suç ve ceza felsefesinin çok evrensel bir konu olduğunu, tek bir ülkenin sorunu olmadığını ifade etti.

Koç, “İnşallah bu toplantımız bizim ülkemizdeki suç ve cezaya bakış açısınıda değştiren bir başlangıç oluşturur. Gerçekten bizim için de çok farklı bir konu. Suç ve cezanın felsefisi belki bizim ülkemizde en çok işlenmesi gerek konulardan birisi. Biz daha çok maddi olaylar üzerinde olaylarımızı yürütmeye çalışıyoruz. İş ve işlemleri ve düzenlemeleri buna göre yapmaya çalışıyoruz. Ama hukukun felsefesini hep gözardı ediyoruz. Belki sistemimizin zaman zaman çıkmaza girmesinin nedenlerinden biriside bu ihmalimizden kaynaklanıyor. Suç ve ceza felsefesi çok evrensel bir konu tek bir ülkenin tek bir milletin meselesi değil. İnşallah bu toplantımız bizim ülkemizdeki suç ve cezaya bakış açısınıda değştiren bir başlangıç oluşturur. Bu anlamda bugün yapılacak çalışmanın ülkemzideki bu çalışmalara katkı vereceğini ümit ediyorum. Bizler de iyi bir şekilde istifade edeceğiz” şeklinde konuştu.

Toplantının açılış programının sonunda, AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Safi, Azerbaycan’ın tanınmış hukukçularından Prof. Dr.İlham Rahimov’a “Avrasya Nişanesi” taktim etti.