Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin ekonomik olarak dünyada üst orta gelir grubunda olan bir ülke olduğunu, hedefin 2023 hedefi doğrultusunda yüksek gelirliler sınıfına girmek olduğunu söyledi.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Aksaray Üniversitesi’nin (ASÜ) 2014-2015 akademik yıl açılışı için Aksaray’a geldi. Aksaray Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen açılış törenine katılan Bakan Yılmaz, "İnsani Kalkınma Kavramı" konulu ilk dersi verdi. Bakan Yılmaz, konuşması sırasında öğrencilerin salonu boşaltması üzerine, "Muhtemelen öğrencilerimiz yemeğe gitti. Dersi öğrenciler yerine hocalara vereceğiz. İnşallah hocalarımız onlara güzelce aktarır” dedi.

Kalkınma Bakanı olarak kalkınma kavramını her gittiği yerde tanımlama ihtiyacı hissettiğini belirten Bakan Yılmaz, “Kalkınma deyince ilk akla gelen ekonomi oluyor. Ama kalkınma sadece ekonomiden ibaret değil. Dünyada da kalkınmaya baktığınız zaman üç önemli nokta var. Bunlardan biri ekonomi, ikincisi ise sosyal boyutudur. Bir toplumda bütün fertlerin kendi potansiyellerini ortaya koyabilecekleri bir ortam olmalı. Fırsat eşitliği çok önemli. Kalkınma belli kesimler üzerinden yürüyen bir süreç olmamalı. Bütün toplumları kapsayan bir kavram olmalı. Fırsat eşitliği de budur. Bunlar yetmez, bir ülke ekonomisini hızlı büyütebilir ancak sadece mevcut nesli düşünerek yaptığınız politikalar sürdürülebilir politikalar olmaz. Bugünkü nesil ile gelecek nesilleri de göz önünde bulundurmak lazım. Gelecek nesillere de iyi bir miras bırakılmalı. Üçüncü boyutu da çevre boyutu. Bu da kalkınmanın olmazsa olmaz bir boyutu. Ben buna dördüncü bir boyut eklenmesi gerektiğini düşünüyorum. O da insani boyut. Temel haklar, özgürlükler, demokrasi boyutu. Bir ülke ekonomik olarak iyi durumda olabilir, ancak bu ülkede özgürlük yok ise, insanlar kendilerini rahat ifade edemiyorsa, hukuk düzeni güçlü değilse bu ülke kalkınmış bir ülke değildir. Özgürlük çok önemlidir. İnsan odaklı kalkınma, adalet ve özgürlük kavramlarından bağımsız düşünülemez. Gerçek anlamda kalkınmış bir ülke olmak istiyorsak demokrasimizi daha ileriye taşımak lazım. Bütün bunlarla birlikte kalkınma dediğimiz kavramı anlamak gerekiyor. Türkiye ekonomik olarak üst orta gelir grubunda olan bir ülke. İnşallah hedefimiz 2023 hedefi doğrultusunda yüksek gelirliler sınıfına girmek” dedi.

ASÜ 8 YILDA MUAZZAM İLERLEDİ

Aksaray Üniversitesi hakkında konuşan Bakan Yılmaz, “Aksaray Üniversitemizin akademik yılı hayırlı olsun. Bakan olarak Aksaray’a çok geldik. Üniversitenin nasıl geliştiğine ve büyüdüğüne sizlerle birlikte tanıklık ettim. Bu muazzam büyümeye, gelişmeye emek harcayan herkese teşekkür ediyorum. Türkiye’de yeni üniversitelerin kurulması çok önemli ve stratejik bir karar. Biz bu kararı aldığımız dönemlerde yanlış yapıyorsunuz diyenler de vardı. Ama bugün geldiğimiz nokta da bu eleştiriyi yapanların gelip ASÜ’yü gezmesi, görmesi lazım. Aksaray Üniversitemiz 8 yılda muazzam ilerleme kaydetti. Fiziki büyüme, genişleme takdir edilecek bir durum. Öğrencilerimiz artıyor, mekanlar artıyor. Bunlar çok güzel ama en önemlisi kalite ve derinleşme. İnşallah ASÜ bunu da yapıp devam edecek” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz tarafından profesörlüğe yükselen öğretim üyelerine cübbeleri giydirildi. Akademik yıl açılışına Vali Şeref Ataklı, AK Parti Aksaray Milletvekili Ruhi Açıkgöz, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, İl Jandarma Komutanı Albay Levent Ölmez, daire müdürleri, sivil toplum örgütü başkanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.