TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yeni anayasa çalışmalarının tekrar başlaması için yazdığı mektuba cevap verdiklerini belirterek, "200 yıllık siyasal birikimimizi yok sayarak parlamenter sistemden kopuşu öngören ve kişisel arzu etrafında şekillenen patronlu başkanlık sistemine kapı açan bir çalışmanın parçası olmamız düşünülemez" dedi.

Gök, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, yeni anayasa çalışmaları kapsamında Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a cevaben yazdığı mektubu, takdim ettiklerini bildirdi.

Mektubun içeriğine ilişkin bilgi veren Gök, şunları kaydetti:

"Daha önce 14 Ocak 2016 tarihli yazımızla ayrıntılı olarak belirttiğimiz gibi CHP olarak mevcut Anayasa'mızın ilk 4 maddesinde ifadesini bulan kurucu ilkelerin korunması, kuvvetler ayrılığı, hukuk devleti ve parlamenter sistem esasına dayalı bir anayasa değişikliği hedefiyle yer alacağımızı bildirmiştik.

Bireysel bir talep doğrultusunda şekillenmiş, kamuoyuna yapılan açıklamalara göre bütün kuvvetleri tek elde toplamayı amaçlayan, hukuk devleti ilkesiyle hiçbir şekilde bağdaşmayan başkanlık sistemi önerilerinin gölgesinde kalmaya asla izin vermeyeceğimizi de kararlılıkla belirtmiştik. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı makamınca başlatılan başkanlık sistemi kampanyası çalışmaları, daha başlangıçta gölgelemeye başlamış ve Sayın Cumhurbaşkanı'nın özellikle Anayasa Mahkemesinin gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'e ilişkin verdiği hak ihlali kararını tanımadığını ifade ederek, yerel mahkemeyi bu karara uymamayı davet tutumu da tartışmanın sadece bir hükümet sistemi değil başka amaçlara doğru evrildiğini göstermiştir. Bu nedenledir ki Sayın Cumhurbaşkanı'nın tutumu doğrudan doğruya yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ve demokrasi tartışmasını doğurmakta, daha işin başından parlamenter sistem ısrarımızın haklılığını anlaşılır kılmaktadır."

"Başlangıçta uzlaşma sağlanamazsa 60 madde TBMM'ye sevk edilmeli"

Gök, "Anayasamızın ilk üç maddesinde ifadesini bulan ve dördüncü madde ile koruma altına alınmış olan çerçeve kurucu ilkelerin tartışıldığı, yaklaşık 200 yıllık siyasal birikimimizi yok sayarak parlamenter sistemden kopuşu öngören ve kişisel arzu etrafında şekillenen patronlu başkanlık sistemine kapı açan bir çalışmanın parçası olmamız düşünülemez" ifadesini kullandı.

Böyle bir çalışmanın Türkiye'nin demokrasi ihtiyacına cevap verdiğinin söylenemeyeceğini dile getiren Gök, "Ancak Anayasa Uzlaşma Komisyonuyla eş zamanlı ve irtibatlı çalışması koşuluyla kararlaştırılan darbe hukuku ve onu tahkim eden mevzuatın temizlenmesine ilişkin çalışmanın ayrı bir komisyon tarafından yürütülmesi ve bu komisyonun da derhal kurulması müzakere edilebilir" diye konuştu.

Bu çerçevede mevcut Anayasa'mızın kurucu ilkeleri temelinde, hukuk devleti yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığını esas alan parlamenter sisteme dayalı bir anayasa yapımına katkı verebileceğimizi, bu doğrultudaki bir mutabakatın, çalışmanın başlangıcında sağlanması halinde bunu ancak yapabileceğimizi ifade etmek isteriz. Eğer bu konuda başlangıçta bir uzlaşma sağlanamamış ise komisyonun 24. dönem Uzlaşma Komisyonunun üzerinde anlaştığı 60 maddeyi, yargıya ilişkin maddeleri de ekleyerek azami bir ay içinde, temel hak ve özgürlükler ile yargı bölümünü değiştiren bir paketi TBMM'ye sevk etmek üzere çalışma yapmasını öneriyoruz."

"Kimsenin milletvekili dokunulmazlığı zırhına bürünerek suç işleme hakkı yoktur"

Teröristin taziye çadırına giden HDP Milletvekili Tuğba Hezer'e ilişkin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu eleştirilerinin hatırlatılması ve Hezer'in dokunulmazlığının kalkmasının Meclis gündemine gelmesi durumunda CHP'nin nasıl bir tavır sergileyeceğinin sorulması üzerine Gök, "Kimsenin milletvekili dokunulmazlığı zırhına bürünerek suç işleme hakkı yoktur. Bizim söylediğimiz, tüm suç işleyen milletvekillerine dönüktür. Suçu işleyen kimse mahkemelerde hesap vermelidir. Dokunulmazlık sadece kürsüyle sınırlı olmalıdır, bu herkes için böyle olmalıdır" yanıtını verdi.