İZMİR (AA) - Başbakan Davutoğlu, Kilis'e yapılan roketli saldırıyla ilgili, "Angajman kuralları çerçevesinde misliyle ve daha fazlasıyla mukabele edildi" dedi.

Başbakanlık İzmir Ofisi'nde gerçekleştirilen Türkiye-Yunanistan 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı heyet görüşmelerinin ardından taraflar arasında imza töreni gerçekleşti.

Tören sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına Yunanca "Hoşgeldiniz" diyerek başlayan Davutoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, görüşmelerde bakanların kurdukları derin dostluk ilişkilerinin kendisini memnun ettiğini ifade etti.

"Ortak tarih yazımı konusunda da çalışmalar yürütüyoruz"

Başbakan Davutoğlu, iki ülkenin kültür ve eğitimde ortak çalışmalar yürüttüğüne işaret ederek, "Bütün bu işbirliği alanlarını taçlandıracak şekilde, kültür ve eğitim alanında da iki halkın gelecek nesillerinin geçmiş bazı olumsuz hatıralarla değil geçmişteki olumlu hatıraları gelecek on yıllara, yüzyıllara aktaracak, güzel irtibat kurabilmesi için ders kitaplarımızın gözden geçirilmesi dahil, kültür ve eğitimde ortak perspektifle ortak tarih yazımı konusunda da çalışmalar yürütüyoruz" diye konuştu.

Kilis'e yapılan saldırı

Gazetecilerin sorulanı da yanıtlayan Davutoğlu, Kilis'e yapılan roketli saldırıyla ilgili soru üzerine, şunları kaydetti:

"Bugün Kilis'te üzücü olay yaşadık, Kilis'teki sınırımızın öte yakasından DEAŞ tarafından bir roket atışı söz konusu oldu. 2 vatandaşımızı kaybettik, angajman kuralları çerçevesinde misliyle ve daha fazlasıyla mukabele edildi. Sayın Valimizden ve ilgili güvenlik birimlerimizden gerekli bilgileri aldık. Türkiye'ye yönelik her türlü saldırıya en şiddetli şekilde mukabelede bulunması konusunda da zaten TSK'ya verilmiş talimatlarımız var. Bu konuda alınacak her türlü tedbir gözden geçirilmiştir. Zaten hazırlıklarımız vardı. Bu da Suriye'deki ateşkesin ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Zaten DEAŞ ateşkes tarafı değildi. DEAŞ ile ılımlı muhalifler arasında çatışmalar söz konusuydu. Bu çerçevede Türkiye'ye yönelik her türlü saldırıya anında mukabelede bulunacaktır."

"Vize muafiyeti haziranda başlayacak"

Davutoğlu, vize muafiyetinin haziran ayında başlayacağını, bunun önemli bir kazanım olduğunu belirtti.

O döneme kadar da vize muafiyetinin gerektirdiği yasaları çıkaracaklarını dile getiren Davutoğlu, muhalefet liderlerine seslenerek, "Önümüzdeki iki ay içerisinde, vize muafiyeti çerçevesinde ilgili 9 kanunu çıkarmamız lazım. Çıkarmamız halinde haziran ayında Türk vatandaşlarına vize uygulaması son bulacak" diye konuştu.

"Türkiye üzerindeki yük azalacak"

Maliyetler konusunda ise Davutoğlu, "Geri kabul dolasıyla, yani Ege'den aldığımız göçmenlerden doğacak her türlü maliyeti Avrupa Birliği karşılayacak, geri göndermek açısından. Oradan Türkiye'ye gelmeleri, Türkiye'den de üçüncü ülkeler, Suriye dışındaki göçmenlerin kendi ülkelerine gitmeleriyle ilgili maliyet AB tarafından karşılanacak. İçeride ise göçmen sayısında bir artış olmayacağı için zaten bizim elimizdeki, göçmen kamplarındaki göçmen sayısı sabit kalacağı için herhangi bir ek masraf olacağını düşünmüyoruz. Tabii ki ek masraf olursa bu anlamda da kullanacağımız, AB ile tespit ettiğimiz kaynaklar var. Ama sayıda bir farklılık oluşmayacak. Diyelim, 10 bin göçmen Türkiye tarafından alınmışsa aynı süre içerisinde 10 bin göçmen de Avrupa'ya gidecek. Dolayısıyla Türkiye üzerindeki yük azalacak" ifadelerini kullandı.

Çipras'a Türk yemekleri ikram edildi

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Başbakanlık İzmir Ofisi'nde yemekte bir araya geldi.

Buzuki Orhan Grubu'nun sahne aldığı yemekte, Türk ve Yunan müziklerinden eserler seslendirildi, katılımcılara Türk yemekleri ikram edildi. Yemek sonrası Başbakan Davutoğlu, Çipras ve bakanlar, Türkiye-Yunanistan 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısına katıldı.