BİNGÖL (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Diyorlar ki, 'Bahar geliyor, bütün bu terörü yayacağız.' Kim bu baharı, bu millete zehir etmek isterse, kim bu baharı Bingöllülere, Mardinlilere, Vanlılara, Diyarbakırlılara, Ağrılılara zehir etmek isterse dünyayı onlara dar yapar, bu memleketin baharını, gerçek bahar kılarız" dedi.

Bingöl Valiliği binası önünde vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılanan Davutoğlu, otobüs üzerinden vatandaşlara hitap etti.

1 Kasım seçimlerinde Bingöl'ün AK Parti'ye yüzde 66 oyla destek verdiğinin altını çizen Davutoğlu, 7 belediyeden 5'inin AK Partili kadrolara teslim edildiğini söyledi. Davutoğlu, bunun için Bingöllülere teşekkür etti.

"Çözüm Süreci ile büyük umutlar doğdu"

Çözüm Süreci'ne değinen Davutoğlu, yaklaşık 3 yıl önce Türkiye'de silahların susması, anaların ağlamaması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından güzel bir süreç başlatıldığını ve büyük umutların doğduğunu aktardı.

Asırlardır kardeş olmuş milleti, kıyamete kadar kardeş kılmak için yola çıktıklarına işaret eden Davutoğlu, "Bazı piyonlar, bazı terör baronları bu kardeşliğe izin vermek istemediler, tekrar eski ayarlarına dönüp, Türkiye'de kardeşi kardeşe kırdırmak için terörü başlattılar" diye konuştu.

Vatandaşların "Yuh" sesleri üzerine Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Allah razı olsun, işte bu sesi duymak için geldim.O teröristleri, kardeşi kardeşe kırdırmak isteyenlere en gür ses dedim, Bingöl'den çıkar, Bingöl'den bu sesi duymaya geldim. Aziz Bingöllüler, bu barbarlara, kardeşi kardeşe kırdırmak isteyenlere, dışarıdan gelip de burada bu piyonlarla iş birliği yapanlara karşı, 'bu millet, bu vatan birdir, kardeştir' demeye var mısınız? 'Ey Selahattin'in torunları, Alparslan'ın torunları, bizler bu dünyada nefes aldıkça Selahattin'in emanetini, Alparslan'ın emanetini koruyacağız' demeye var mısınız? Birileri Selahattin'in ve Alparslan'ın torunlarını birbirine düşman yapmak isterse 'Bingöl'ün karlı dağları şahit olsun, ebediyete kadar kardeş kalacağız' diyecek misiniz? Gelip de dışarıdan aldıkları talimatlarla bu ülkeyi bölmek isteyenlere, bu ülkenin dağlarında, bu ülkenin ilçelerinde barikatların arkasında bu ülkenin çocuklarını heba etmeye çalışanlara, ölüme göndermeye gayret edenlere, şehirlerimi, silah deposu yapmak isteyenlere karşı 'bizi Suriye'de olduğu gibi, Irak'ta olduğu gibi bölemeyeceksiniz, bizi birbirimize düşman kılamayacaksınız' demeye, bu vatan, bu millet bir bütündür' demeye var mısınız?"

Zaza, Kürt, Arap, Türk, Alevi, Sünni, 78 milyonun kardeş olduğunu ifade eden Davutoğlu, yoğun bir tempo içinde çalıştıklarını, bu vatanın birliği için gece, gündüz çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.

"Baharları gerçek bahar kılacağız"

Davutoğlu, "Teröre karşı bu gür sesiniz, bu milleti, şiddetle, terörle bastırmak, nefret tohumu ekmek isteyenlere karşı bütün Doğu ve Güneydoğu hiçbir şekilde taviz vermedi. Yoğun mücadeleler veriyoruz, her yerde. Oramar Dağları'nda, Cizre'yi, Silopi'yi, Sur'u kana çevirmek isteyenlere karşı mücadele veriyoruz" diye konuştu.

"Şimdi diyorlar ki, 'Bahar geliyor, bütün bu terörü yayacağız.' Bingöllüler, yiğit Zazalar, yiğit Kürtler, hiç korkmayın, onlar baharı, kanla, nefretle çağırıyorlar, biz baharı nevruzu, kardeşlikle karşılayacağız, barışla karşılayacağız" ifadelerini kullanan Davutoğlu, baharı gülerek, tebessümle, el ele tutuşarak karşılayacaklarını söyledi.

Başbakan Davutğlu, "Kim bu baharı, bu millete zehir etmek isterse, kim bu baharı Bingöllülere, Mardinlilere, Vanlılara, Diyarbakırlılara, Ağrılılara zehir etmek isterse, dünyayı onlara dar yapar, bu memleketin baharını, gerçek bahar kılarız. Bilinsin ki kışımızla da baharımızla da yazımızla da beraberiz, güzümüzle de beraberiz, düğünümüzle de beraberiz, yasımızla da beraberiz" diye konuştu.

Baharlarda kardeşliği, barışı anacaklarını dile getiren Davutoğlu, "Sizlerden en büyük dileğimiz, en büyük temennimiz bu teröristlere, alçakça saldırılarla günümüzü karartmak isteyenlere hep beraber dönüp, şunu diyelim, 'Biz baharı bahar kılacağız, kardeşi kardeş kılacağız, biz dağlarımızı, ovalarımızı bereketli kılacağız" ifadelerini kullandı.

"Biz gençlerimizin eline bilgisayar vereceğiz, kitap vereceğiz"

Bugün düzenlenen tolu açılış töreninde gençlerin spor yapması, ilim, irfan öğrenmesi için kayak tesisi, spor merkezleri açtıklarını anımsatan Davutoğlu, "Biz binlerce tableti, bilgisayarı Bingöllü gençlere dağıttık. Onlarsa o gençlere silah dağıtmaya çalışıyorlar. O gençlerin ellerine silah vererek kardeşi kardeşi kırdırmaya çalışıyorlar. Onlar ne yaparsa yapsın, biz gençlerimizin eline bilgisayar vereceğiz, kitap vereceğiz, Kur'an-ı Azimüşşan vereceğiz, al bayrağı vereceğiz. Ellerine birer gül verip, gül bahçesi gibi bir ülkede, gül gibi kardeşçe yaşamayı söyleyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Bingöl'den gelecek her talebi yerine getireceklerini aktaran Davutoğlu, "Onlar belediye kaynaklarını terör örgütünü finanse etmek için kullanırken, Bingöl Belediyesi ve ilçe belediyeleri sizlere hizmet etmek için kullanacak, geleceğimiz daha aydınlık olacak" dedi.

Dün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile doğum gününü birlikte kutladıklarını söyleyen Davutoğlu, bugün ise Necmettin Erbakan'ın vefatının 5. yılı olduğunu hatırlatarak, bu ülkede taşı taş üstüne koymuş kim varsa ölenlere rahmet, kalanlara da sağlık temennisinde bulundu.

Konuşmasını Zazaca "Hoşçakalın" diyerek noktalayan Davutoğlu, daha sonra Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger'i ziyaret etti.