KONYA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, koalisyon görüşmelerine ilişkin, "Maalesef geldiğimiz noktada henüz sonuca ulaşamadık ama ümitsiz değiliz. 'Önce Türkiye'nin menfaatleri' diyerek mutlaka bir çözüm bulunması gerektiğini biliyoruz. Bulunmasa da sakın ye’se düşmeyin" dedi.

Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı'nın organizesinde, Konya Ticaret Odası (KTO), Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası ile MÜSİAD Konya Şubesi'nin KTO Konferans Salonu'nda düzenlenen "Konya Ekonomi Zirvesi"ne katıldı.

Ekonomi Bakanlığının illerin ekonomik kalkınmada yaşadığı sorunları çözmek için "Ekonomi Zirvesi" programları düzenlediğini ifade eden Zeybekci, bu programlarda öne çıkan sorunları not aldıklarını ve buna yönelik adımlar attıklarını dile getirdi.

Zeybekci, Bakanlık görevine geldiği günde Türkiye'nin sıcak günlerden geçtiğini belirterek, "2013'te yaşanan ve hepimizin hatırladığında tüylerimizi diken diken eden 17-25 Aralık ihanetleri dönemi, Türkiye'de olağanüstü hal varmış gibi, asıl ihanet zamanı, Türkiye'nin temeline kibrit suyu dökmeye çalışılan hainler dönemi, o zamandır. Şimdi, Türkiye'de bir şey yok arkadaşlar bundan emin olun. Türkiye farklı bir Türkiye" diye konuştu.

- "7 Haziran’dan itibaren ilk gün ne dediysek hala aynı şeyi söylüyoruz"

Türkiye'nin bir yılda 10 Ağustos ve 7 Haziran seçimlerini yaptığını anımsatan Zeybekci, bunlara rağmen hükümetin Haziran 2015'te 3 milyar lira bütçe fazlası verdiğini söyledi.

Zeybekci, AK Parti Hükümeti'nin hiçbir zaman spekülatif amaçlı adım atmayan, Türkiye'nin menfaatlerini herşeyin önüne koyan bir anlayışta olduğunu vurgulayarak, "(Türkiye kazanacaksa biz kaybetmeye varız) diyen bir anlayışın içinden gelen hükümetiz. Onun için sakın endişeniz olmasın. Türkiye çok farklı bir noktada şuanda. Bir zamanlar 4.5 milyar dolar dış ticaret hacmi olan Türkiye değil… 12 Eylül darbesinin olduğu Türkiye değil. Şu anda ithalat ve ihracat toplamı 500 milyar dolar olan bir Türkiye'deyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Bütçe açığı bakımından Türkiye'nin iyi noktada olduğunu ifade eden Zeybekci, cari açıkta tarihi bir iyileşmenin yaşandığını kaydetti.

Türkiye'de kısa sürede üç seçim yapılmasına karşın cari açığın yüzde 7-8'den, yüzde 4'ler seviyesine geldiğini anlatan Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Birileri çıkıp da millet iradesinin tecelli etmesiyle ilgili sakın ola ki araya reklam koymasın. Milletin iradesi mutlaka en sağlıklı şekilde tecelli edecektir. 7 Haziran hükümet kurulmadığı için henüz sonuçlanmadı. Milletin iradesi hükümet olarak ortaya çıkmadığı sürece seçimler sonuçlanmamış demektir. AK Parti olarak, Başbakanımız, 7 Haziran akşamı çıktı milletin bize verdiği mesajı anladığımızı söyledi. O gün Başbakanımız ne dediyse.... 7 Haziran’dan itibaren ilk gün ne dediysek hala aynı şeyi söylüyoruz. Ama Türkiye'ye bakacak olursanız, bu 50-55 günde birileri 50-55 defa söylem değiştirdi." 

Milletin emri doğrultusunda hükümet kurma çalışmalarında hiçbir ön şartlarının olmadığını belirten Zeybekci, "Vatanın, devletin ve milletin birliği, bayrağın kutsallığı üzerinde eğer mutabıksak geri kalan herşeyi konuşuruz. Maalesef geldiğimiz noktada henüz sonuca ulaşamadık ama ümitsiz değiliz. 'Önce Türkiye'nin menfaatleri' diyerek mutlaka bir çözüm bulunması gerektiğini biliyoruz. Bulunmasa da sakın ye’se düşmeyin. İşin, mülkün, iradenin ve gücün sahibi millete gidip, ‘olmadı, biz samimi şekilde gayret gösterdik’ deriz" ifadelerini kullandı.

Zeybekci, Türkiye'nin satın alma gücü paritesine göre dünyanın 17'nci, milli gelire göre ise 18'nci büyük ekonomisi haline geldiğine işaret ederek, turizmde de dünyanın 6. büyük ekonomisi olduğunu aktardı.

Türkiye'nin 13 yıldan beri ortalama yüzde 12,5 oranıyla ihracatını artırarak, 36 milyar dolardan 171 milyar dolar seviyesine çıkardığını anımsatan Zeybekci, "Türkiye üst üste ortalama yüzde 4.9 oranında büyüdü. Kesintisiz bir şekilde yüzde 5.2 oranında büyüdü. Bu rakamlarla da Türkiye dünyada önde gelen ülkelerden biri oldu" dedi.

Geçen yıl ihracatın 171 milyar dolar seviyesinde olduğuna dikkati çeken Zeybekci, şöyle devam etti:

"Bu yıl 160-161 milyar doların üzerinde olma ihtimali var. Şunun altını çizmek gerekir; Türkiye ihracatın ithalatı karşılama oranında tarihi bir zirveye doğru yürüyor. Hemen hemen denge noktasına geliyor. Yani ithalat oran olarak ihracatımızdan daha fazla aşağı indi. Hizmet gelirleriyle denge noktasındayız.  Birileri, 'Türkiye'de şu olmazsa, kriz ve kaos olacak, kara günler gelecek’ diyor ya… Hiç merak etmeyin. Hepsini tek tek, milim milim takip ediyoruz."

- "Fistan giyerek kaçanları bu millet gittiği yere kadar kovalayacaktır"

Üçüncü köprü inşaatının durdurulmasına yönelik mahkemeden karar çıkaranların, Suriye'ye yardım götüren tırları durduranlarla aynı olduğunu dile getiren Zeybekci, şunları kaydetti:

"Aynı ahtapot. O ahtapotun şekilleri farklı. Onun kollarının ucundakinin biri PKK'dır. Ahtapotun kendisi PKK değildir. O kollarındaki PKK’nın bilmem nesini de bu seçimde biraz boyadılar, güvercine benzettiler, eline saz verdiler çaldırdılar, barış çiçeği yaptılar, bu millete pazarladılar. Bu millet yemez, yemeyecektir. O fistan giyerek kaçanları bu millet gittiği yere kadar kovalayacaktır. Bunun da hesabı sorulacaktır. Her anlamda söylüyorum. Bu ülkeye ekonomik, istikrar ve her alanda kastedenler… Biz bunları bekliyoruz ve bunlara hazırlıklıyız. ‘Yari güzel olanın başı belasız olmaz’ derler. Bu ülke ve vatan güzel. Onun için bu hainlikleri ve hainleri bekliyoruz."