Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bitlis’in Tatvan ilçesinde köy korucusunun direğe bağlanarak öldürülmesiyle ilgili olarak, “Güneydoğu’da devlet var mı acaba, önce bu sorunun cevabını sormak ve bunun cevabını aramamız lazım. Başbakanı nerede, bakanlar nerede?” dedi.

Kılıçdaroğlu, Isparta’daki programının ardından Ankara giderken, Afyonkarahisar’da dün meydana gelen ve 8 öğrencinin hayatını kaybettiği, 20’sinin de yaralandığı trafik kazasının ardından Afyonkarahisar’da çeşitli hastanelerde yatan yaralı öğrencileri ziyaret etti. İlk ziyaretini Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne gerçekleştiren Kılıçdaroğlu’nu burada CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, AKÜ Rektör Yardımcısı Kemalettin Conkar ve partililer karşıladı. Hastanede tedavi gören 11 öğrenciyi tek tek ziyaret eden Kılıçdaroğlu, öğrencilere ve ailelerine geçmiş olsun dileklerini iletti. Hastane çıkışında yaralıların durumuna ilişkin bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu, yaralıların çoğunun durumunun iyi olduğunu söyleyerek, “Yoğun bakımda olanlar var, doktorlar çok yakından ilgileniyorlar. Serviste yatanların durumu fena değil, iyi. Ameliyattan yeni çıkanlar var, umarım onlar kısa sürede sağlıklarına kavuşurlar. Anneleri, babaları tabii fazla kaygı duyuyorlar. Özellikle yoğun bakımda olanların anne ve babaları. İnşallah onlar da bir an önce taburcu olurlar ve ailelerine kavuşurlar, bizim de arzumuz bu” dedi.

“BEN İSYAN ETMEYEYİM DE, BEN İTİRAZ ETMEYEYİM DE KİM İSYAN EDECEK”

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin, “Efendim Bitlis’in Tatvan ilçesinde bir köy korucusunun elektrik direğine bağlanarak kurşuna dizilmesi ile ilgili neler söyleyeceksiniz?” sorusu üzerine hükümete yüklenerek, şunları söyledi:

“Güneydoğu’da devlet var mı acaba, önce bu sorunun cevabını sormak ve bunun cevabını aramamız lazım. Başbakan sabah, akşam bizleri suçlayacağına, ‘ya bu Güneydoğu’da neler oluyor, devlet var mıdır, yok mudur, caddenin ortasında askerlerimiz şehit ediliyor. Köy korucuları direğe bağlanıyor, orada öldürülüyor.’ Sorumlu kim, utanmasalar sorumlu Cumhuriyet Halk Partisi diyecekler. Sorumlusu kim? Bu ülkenin Başbakanı var mı, bakanları var mı? Bir bakan kalkmış diyor ki ‘oraya emanetçi askerleri gönderdik, onları öldürdüler.’ Ya bir insan kendi ülkesinde, kendi toprağında, emanetçi diye tanımlanabilir mi, böyle bir bakış açısı olur mu? Koskoca Türkiye Cumhuriyeti bu hale getirilebilir mi? Ben isyan etmeyeyim de, ben itiraz etmeyeyim de kim isyan edecek, kim itiraz edecek? Gencecik çocuklar öldürülüyor, korucuları bağlıyorsunuz direğe öldürüyorsunuz. Sorumlusu kim, isyan eder noktaya geliyoruz. Yazık günah bu ülkeye Başbakanı nerede, bakanlar nerede? Nasıl yönetiyorlar bunlar bu ülkeyi, akıl nerede, basiret nerede? İlk kez böyle bir hükümet görüyorum ben.”

Kılıçdaroğlu, açıklamasının ardından Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde tedavi gören diğer yaralı öğrencileri de ziyaret ettikten sonra Ankara’ya gitmek üzere kentten ayrıldı.