ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Musul'daki Türk askeri varlığına ilişkin, "Bizim oradaki varlığımız asla Irak halkının karşısında olan bir tutum değildir. Irak hükümetinin aleyhine olan bir durum değildir. Tam tersine DAEŞ ile mücadelede Irak hükümetine yardım etmek amacıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin unsurları orada eğitim amaçlı vardır, orada muharip unsurlarımız bulunmuyor. Abartılmış bir konudur, ben en kısa zamanda bu gerilimin düşürüleceğini ümit ediyorum" dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Kurtulmuş, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

"Musul'daki Türk askerinin nöbet değişimi, kamuoyuna yansıdı. Irak Merkezi Hükümeti de Türk askerinin Irak'tan çıkmasını isterken, Başbakan Davutoğlu da Irak Başbakanı İbadi'ye bilgilendirme mektubu gönderdi. Bu kapsamda, Türk askeri ne zamandan beri Irak'ta? Askerimiz Irak'ta hangi görevleri üstleniyor? Başika Kampı dışında hangi kamplarda ne tür eğitimler veriliyor? Bu, Irak yönetimi tarafından biliniyor muydu? Bu bir krize dönüştü mü, dönüştüyse nasıl aşılacak?" sorusuna Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Henüz bir krize dönüşmedi, her ne kadar Irak tarafı belli bir süre verdiyse de" yanıtını verdi.

Meselenin çok iyi tahlil edilmesi, açık bir şekilde gündeme getirilmesinin doğru olduğuna vurgu yapan Kurtulmuş, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki varlığının yeni bir durum olmadığını, Eylül 2014'ten bu yana burada Türk askerinin Peşmergelere eğitim verdiğini anımsattı.

Irak Merkezi Hükümeti İçişleri Bakanlığı'nın ve Musul'un DAEŞ tarafından kuşatılması üzerine, dönemin Musul Valisi'nin "Türkiye'den askeri eğitim" talep etmesi üzerine, Türk askerinin bu eğitimi verdiğini belirten Kurtulmuş, "Yaklaşık şimdiye kadar 2 bin 400 Peşmerge, Türkmen ve diğer bölgedeki Arap unsurlar, Musul'u kurtarmaya dönük hazırlıklar çerçevesinde eğitilmiştir. Dolayısıyla yeni olan bir durum değil" diye konuştu.

Takviye yapılan kampın, DAEŞ'in en son bulunduğu noktaya yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunduğunu ifade eden Kurtulmuş, orada Türk askerlerinin her an DAEŞ tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, bu çerçevede rutin bir takviyenin gerçekleştirildiğini, nöbet değişimi sırasında bir miktar daha askerin gönderildiğini bildirdi.

- "Irak Hükümeti beklenmeyen bir tepki verdi"

Türkiye kamuoyunda da Türk medyasında da meselenin abartılmasının, Irak Hükümetinde bir hassasiyet oluşturduğuna dikkati çeken Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Suriye ve Irak'taki gelişmelerin bölgeyi son derece hassas hale getirmiş olmasının verdiği bir hassasiyetle, Irak Hükümetinin beklenmeyen bir tepki verdiğini kaydetti.

Kurtulmuş, şunları söyledi:

"İşin başından itibaren merkezi Irak Hükümetiyle Türkiye irtibatlı olarak eğitim konusunda hareket ediyor. Bunun giderilmesi için önce Milli Savunma Bakanımız, Iraklı mevkidaşıyla görüştü, arkasından Sayın Başbakanımız, Irak Başbakanı Sayın İbadi'ye bir mektup kaleme aldı. Bunlar kamuoyuyla da paylaşıldı. Orada da 'Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyduğumuzu, Irak Hükümetinin bu konudaki hassasiyetini anlayışla karşıladığımızı' ifade etti. Ayrıca 'Irak Hükümetinin bu hassasiyetleri giderilinceye kadar ilave yapılması planlanan askeri sevkıyatın durdurulduğunu' söyledi. Dün de grup toplantısında Sayın Başbakan, 'En kısa zamanda Irak'a gideceğiz, Bağdat'ı ziyaret edeceğiz' diyerek de Irak Hükümeti ile aramızda oluşması muhtemel birtakım gerilimlerin önüne geçmeye çalışıldı. Mesele planlı bir askeri eğitimin bir parçasıdır, uzun süredir orada Türkiye bulunmaktadır. Bu eğitimleri vermektedir."

 Sadece Türkiye değil, Irak topraklarında bugün çok sayıda ülkenin DAEŞ'e karşı bir eğitim planının içerisinde bulunduğunu ve eğitim verdiğini anlatan Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim oradaki varlığımız asla merkezi Irak yönetiminin ya da Irak halkının karşısında olan bir tutum değildir. Irak hükümetinin aleyhine olan bir durum değildir. Tam tersine DAEŞ ile mücadelede Irak hükümetine yardım etmek amacıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin unsurları orada eğitim amaçlı vardır, orada muharip unsurlarımız bulunmuyor. Abartılmış bir konudur, ben en kısa zamanda bu gerilimin düşürüleceğini ümit ediyorum." 

(Sürecek)