Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TEKEL’in Alkollü İçkiler Anonim Şirketi ve TELEKOM ile ilgili yapılan eleştirilere cevap vererek, TELEKOM’un satış fiyatı da dahil olmak üzere 2005-2014 döneminde 39.6 milyar dolar gelir elde edildiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı görüşmelerinde hükümet adına söz alan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, muhalefet milletvekillerinin eleştirilerine cevap verdi.

“ALKOLLÜ İÇKİLER ANONİM ŞİRKETİNİN UCUZA SATILDIĞI İDDİALARI”

TEKEL’in Alkollü İçkiler Anonim Şirketinin çok ucuza satıldığı iddiasına cevap veren Bakan Mehmet Şimşek, “Bu satış Şubat 2004 tarihinde yapılmış, 292 milyon dolara satılmış. O dönemde şirketin EBITDA’sı yani vergi, faiz ve amortisman öncesi geliri ki bütün uluslararası değerleme modellerinin esasıdır bu… Satış fiyatının EBITDA’sına oranı nedir? Bu çok önemlidir. O zaman depolardaki alkol miktarı o 292 milyonun 3 katı, ya insaf, bir doğru söyleyin. 2004 yılında TEKEL’in alkollü içkiler birimi 292 milyon dolara satılmış, o dönemde EBITDA’sı yani vergi, faiz, amortisman öncesi geliri 22,9 milyon dolar, 23 milyon dolar. Şimdi, kaç katına satılmış? 12,7 katına. Kim satmış? Devlet satmış. Burada duralım. 2006 yılında bunu satın alan özel firma var. 900 milyon dolara satmış ama EBITDA’sı da 112 milyon dolara çıkmış. Fiyatının EBITDA’ya oranı 8 kat, yani devlet 12,7 katına satarken özel sektör 8 katına satmış. Sonra ne olmuş? 2011 yılında bu 900 milyon dolara özel sektör, özel sektöre sattı mı? Şimdi, tekrar, özel sektör bir yabancı firmaya 2,1 milyar dolara satıyor. EBITDA’sı ne kadar, yani ortaya çıkan değer ne kadar? 212 milyon dolar. Kaç katı? 9,9 katı. Devlet satarken 12,7 katına satıyor, özel sektör, önce bunu 8 katına, sonra da 9,9 katına satıyor” dedi.

“TELEKOM’DAN SATIŞ FİYATI DÂHİL, 2005-2014 DÖNEMİNDE 39,6 MİLYAR DOLAR GELİR ELDE ETTİK”

TELEKOM İLE ilgili iddialara cevap veren ve TELEKOM’un altyapısının 2026 yılına kadar işletmesinin devredildiğini hatırlatan Bakan Şimşek, “On bir yıl sonra altyapının tamamı devlete dönecek. Yani bir anlamda şirketin ismi hariç, unvanı hariç, altyapının tamamı devlete dönecek. Bugüne kadar TELEKOM’dan satış fiyatı dâhil, 2005-2014 döneminde 39,6 milyar dolar biz gelir elde etmişiz. Hâlâ devletin yüzde 31,68’lik payı var. Şu anda hazinenin TELEKOM’da yaklaşık yüzde 32’lik bir payı var. TELEKOM’un 12 yönetim kurulu üyesi var, bunun 5’i devlet. Üçte 1’inden az payımız var, neredeyse yarısına kadar temsil hakkımız var. Ayrıca, önemli kararların tamamını veto hakkımız var. Şimdi gelelim bu emlak satışına, gayrimenkul satışına. Bugüne kadar, yani biz TELEKOM’u özel sektöre devrettiğimizden bugüne kadar, TÜRK TELEKOM 287 milyon liralık gayrimenkul satmış. Peki, ne kadar gayrimenkul almış? 1 milyar 337 milyon liralık gayrimenkul almış. Yani, TELEKOM sattığının 4 katını satın almış. TELEKOM’un gayrimenkullerinde bir azalma yoktur. TELEKOM’un gayrimenkul satışı Danıştay’a götürülmüş, mahkemeye götürülmüş, mahkeme demiş ki, ‘burada hukuka aykırı bir durum yoktur. Şirket bu satışları yapabilir.’ Şimdi burada ne var sorun, ben merak ediyorum” diye konuştu.

“GELİR VERGİSİ MÜKELLEF SAYISI 407 BİN 16 ARTTI”

Bakan Şimşek, mükellef sayısının azaldığı yönündeki iddialara "2005’ten bu yana gelir vergisi mükellefi sayısı 407 bin 316 artmış, kurumlar vergisi mükellef sayısı 396 bin 85 kişi artmış” ifadeleri ile cevap verdi. Şimşek, “Gelir tahminlerimizin gerçekçi olmadığı iddialarında bulunuldu. Her sene üç aşağı beş yukarı bu iddia gündeme gelir. Her sene bizim bütçe performansımız beklenenden daha iyi olmuştur, 2009 yılı hariç. 2009 yılı tabii, öngörülemez bir yıldı, küresel krizli yıldı. Şimdi, gayrisafi yurt içi hasılanın nominal büyüme oranı gelecek sene yüzde 10,2. Bizim gelirdeki artış oranımız yüzde 10,8. Şimdi biraz üzerinde. Niye biliyor musunuz? Çünkü BOTAŞ’ın yükümlülüklerini yerine getireceğini varsaymışız. Bu, makul bir varsayımdır. BOTAŞ’ın mali durumu hem yapılan fiyat artışıyla hem de tabii ki, bu son gelişmeler çerçevesinde muhtemelen iyileşecektir, yükümlülüklerini yerine getirecektir” şeklinde konuştu.