ANKARA (AA) - Milliyetçi Hareket Partisinde hem genel merkez hem muhalif kanat birbiri ardına hamle yaparken, bir dönem partide ve ülkücü harekette etkili olan isimler, gelişmeleri kaygıyla izliyor.

Eski TBMM Başkanı Ömer İzgi, "Paralel Devlet Yapılanması"nın partiye sızma girişiminde bulunduğuna dair duyumlar aldıklarını söyledi.

İzgi, şunları anlattı:

"Bazı emareleri ortaya koyanlar oluyor bana da söylüyorlar ‘bakın şu, şu, şu böyle, paralel yapının MHP’deki bu dalgalanmada rolü var, içlerinden aday da çıkarırlar, çıkarıyorlar da daha da çıkaracaklar’ diyenler var. Böyle duyumlar alıyoruz. Bunu genel merkez de açıkladı. Bizim düşüncemize uygun düşünce değil. MHP’nin varlık sebebine ters ve zıt bir düşüncenin MHP’ye sızması hareketidir."

"İntihar ettiriyor"

Eski bakanlardan Namık Kemal Zeybek ise MHP'de yaşananlardan Genel Başkan Devlet Bahçeli'yi sorumlu tuttu.

"Devlet Bahçeli MHP'yi intihar ettiriyor" diyen Zeybek, "Olacak şey mi, yani böyle bir şey olabilir mi? Yaptıkları son hareketler; muhalif bütün teşkilatları ortadan kaldırmak, yok etmek. Burada dikkat edilecek şey, yönetimi feshetmiyor delegeleri de feshediyor. Böyle bir şey hukuka aykırıdır ama yapıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

"HDP'nin altında kalmasaydı MHP, başarılı mı kabul edilecekti"

Eski milletvekili ve eski genel başkan adaylarından Mesut Türker ise şunları kaydetti:

"Bahçeli'nin ilk demeciydi; 'Doğru Yol Partisi ile Fazilet Partisi dinlensin' deyip Bülent Ecevit'in başbakanlığını da ilan ederek MHP'deki ve Türk siyasi hayatındaki kırılmayı o dönemde başlattı. MHP'de olumsuzlukların ve başarısızlıkların başladığı tarih, o demeçle beraber olmuştur. Bu başarısızlık DSP-MHP-ANAP döneminden bu tarafa başlayıp en son noktaya kadar geldi. O noktaya gelince de taban taşıyamaz oldu.

Bazı aday arkadaşları da görüyorum, maalesef bir eli yağda bir eli balda milletvekilliği, bakanlık, başkanvekilliği yapıp, bütün yanlışlara hiç tavır koymadan, hiç bir şey söylemeden... Bugün bakıyoruz arkadaşlar o kadar rahat davranıyorlar ki sanki MHP'deki başarısızlık bu son seçimle çıktı. HDP'nin altında kalmasaydı MHP, başarılı mı kabul edecektik?

Türk tarihinden, kültüründen ve İslam'dan kaynaklanan bir fikir sistemi savunan MHP'nin fikirleri Türk milleti tarafından kabul görmüyorsa bu fikrin yanlış olduğundan dolayı değil, bu fikrin temsil noktasında başarısız olan MHP'nin misyonuna uygun davranmayan Devlet Bahçeli'nin bizatihi kendisidir."

"Bahçeli, korunmalı"

MHP eski MYK üyesi ve Aydınlık Türkiye Partisi kurucularından Mehmet Vakıf Koyuncuoğlu ise muhaliflerin partiye yaklaşımını beğenmediğini ifade ederek, Devlet Bahçeli'nin korunması gerektiğini söyledi.

Muhaliflerin tutumunun ideolojik bir tavır, memleket meselelerine, Türk milliyetçiliğine Türk-İslam ülküsüne sahip çıkmak gibi bir anlam içermediğini savunan Koyuncuoğlu, aksine muhaliflerin genel merkezin bütün politikalarına biat ettiklerini ileri sürdü.

"Olağanüstü Kurultay yapılmalı"

12 Eylül sonrası bugünkü Milliyetçi Hareket Partisi'nin kurulmasında yer alan, genel sekreterlik ve genel başkan yardımcılığı görevlerinde bulunan MHP Kurucular Kurulu üyesi Muharrem Şemsek'e göre kongre bir an önce yapılmalı.

Genel merkezin başarısızlığı yüzünden partinin bugün sıkıntılı bir süreç yaşadığını anlatan Şemsek, MHP'nin Türkiye'nin geleceğinde söz sahibi olabilmesi için içinde bulunduğu sıkıntılı süreçten bir an önce kurtulması gerektiğini vurguladı.