Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Anayasa değişikliğiyle cumhuriyet rejimimiz güçleniyor. Güçler ayrılığı kesinleşiyor. Denge-denetleme mekanizması belirginleşiyor. Tek kişinin hem hükümet, hem yasama hem de yargı olabilmesinin önü tıkanıyor ve böylece gücün tek elde toplanması engelleniyor" dedi.

MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, 16 Nisan’da yapılacak Anayasa değişikliği referandumu çalışmaları kapsamında Manisa’nın Soma ilçesinde partisinin ilçe başkanlığını ziyaret etti. MHP’li Akçay’a MHP Manisa İl Başkanı Erkan Öztürk, MHP Soma İlçe Başkanı Vedat Erdem, Akhisar İlçe Başkanı İbrahim Uğurlu ve partililer katıldı. AK Parti Soma ilçe teşkilatı yöneticileri de Akçay’a eşlik etti. Parti ziyaretinin ardından Akçay, MHP Soma İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen Anayasa referandumu bilgilendirme toplantısında Somalılara değerlendirmelerde bulundu. Yeni hükümet sisteminde yetki ve sorumluluk dengesinin tesis edildiğini belirten Akçay, “Mevcut Anayasamız Cumhurbaşkanına geniş yetkilerine rağmen hiçbir sorumluluk yüklemiyordu. Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanetle suçlanıyor ancak Hıyanet-i Vataniye Kanununun 12 Nisan 1991’de kaldırılması sebebiyle fiilen yargılanamıyordu. Cumhurbaşkanı hukuken ve fiilen sorgulanamaz durumundan yeni sistemle attığı her adımdan, yaptığı her işlemden sorgulanabilir ve denetlenebilir bir konuma getirilmektedir. Cumhurbaşkanının yetki ve sorumluluğu Anayasa ile çerçevelenmektedir. Bu sistemde fiili durumlara geçit yoktur; her fiili durumun cezai bir sorumluluğu olacaktır. Yeni sistemde Yüce Divana sevk de kolaylaştırılmaktadır. Yüce Divana sevk için şu an 550 milletvekilinin 413’ünün oyu gerekirken yeni sistemle birlikte 600 milletvekilinin 400’ünün onayı yeterli olacaktır” diye konuştu.

Yeni Anayasayla birlikte güçler ayrılığının kesinleştiğini sözlerine ekleyen Akçay, “Anayasa değişikliğiyle cumhuriyet rejimimiz güçleniyor. Güçler ayrılığı kesinleşiyor. Denge-denetleme mekanizması belirginleşiyor. Tek kişinin hem hükümet, hem yasama hem de yargı olabilmesinin önü tıkanıyor ve böylece gücün tek elde toplanması engelleniyor. MHP olarak bu Anayasa değişikliğine ‘evet’ diyoruz. Milli devlet, güçlü iktidar için ‘evet’ diyoruz. Devlet ve millet varlığının muhafazası için ‘evet’ diyoruz. Türkiye’nin onurlu geleceği için ‘evet’ diyoruz. Bölünme değil kardeşlik, ihanet değil sadakat için ‘evet’ diyoruz. Milli yeminlerimizi tutmak için ‘evet’ diyoruz” şeklinde konuştu.