Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Oktay Vural, okullarda Osmanlıca eğitimine ilişkin, “Millete yeni tartışmanın, milletin dilini, adını tartıştırmanın ne faydası var” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Vural, MHP Grup Yönetim Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Vural, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TÜBİTAK ödül töreni sırasında yaptığı konuşmaya değinerek, “Türkçe felsefe yapılmaz diyerek Türkçe düşmanlığı ortaya koymuştur. Tarih huzurunda yemin etmiş bir Cumhurbaşkanı’nın, tarih boyunca var olmuş, devlet kurmuş Türk milletinin Türkçesi’ne bigane kalması aslında Cumhurbaşkanı’nın cumhurla alakalı olmadığını ortaya koydu. Sayın Cumhurbaşkanı siz devletin ve milletin birliğini temsil eden, tarih huzurunda Türk milletinin egemenliği çerçevesinde bir temsil göreviniz var. Sizin göreviniz, Türkçe’ye veya Türk milletine karşı kullanmak değildir” dedi.

Milletin kullandığı dili hor görmenin kimsenin haddi olmadığını kaydeden Vural, “Diğer dillerden bazı kelimelerin alınması gerektiğini ifade ederek büyük bir çelişkiye düşmüş ve Osmanlıca’yı Türkçe’nin dışında görmektedir. Böylesine bir yaklaşımla Türkçe’yi eğitim dilinden uzaklaştırarak, Türkçe’ye paralel eğitim oluşturmak isteyenler adeta bir zemin hazırlamak istemektedir” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Nisan 2012 tarihinde yaptığı konuşmadan örnek veren Vural şunları dedi:

“1 Kasım 1928’de yapılan harf devrimidir. Dil değişmemiştir. 1876’da devletin lisanı Türkçe’ymiş. 1924 Türkiye Devleti’nin dini İslam’dır. Dili Türkçe’dir. Türkçe diye bir dil o zaman da vardı, şimdi de var. Bu milletin tarihine, kültürüne düşman yetiştirmek Cumhurbaşkanı’nın görevi değildir. Bu kadar bir milletin tarihine yabancı kalınabilir mi? Amaç ve hedef Cumhuriyet’le hesaplaşma. Bunun gerçekten kabul edilmesi mümkün değil. Millete yeni tartışmanın, milletin dilini, adını tartıştırmanın ne faydası var. AVM’leri, Trump Tower’ları yallah bismillah diyerek açan siz değil misiniz?"

Milli İrade Platformu’nun gazetelere verdiği reklamı da eleştiren Vural, "Bu milletin geleceği üzerine müzakere edilirken bu Milli İrade Platformu neredeydi" diye konuştu.

Konya’da 16 yaşındaki çocuğun tutuklanmasına ilişkin olarak ise Vural şunları dedi:

“16 yaşında bir çocuğu bu şekilde hemen tutuklamak, göz dağı vermek siyasi kokan bir tavırdır. 16 yaşındaki bir çocuğu hapse sokarak ne yapacaksınız? Siz değil miydiniz taş atan çocuklarla ilgili cezaları indiren, siz değil miydiniz? Geldiğimiz bu noktada sulh ceza mahkemeleri siyasi amaç ve hedef için kullanılan hakimlikler haline gelmiştir. Eğer iddianız varsa mahkeme devam etsin, niye tutukluyorsunuz? Hepimiz makul şüpheliyiz. Toplumun dışına atmak yerine sorgulamanın devam etmesini temin etmek doğruydu.”