MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, korsan, illegal peşmerge geçişinin 29 Ekim’de, Cumhuriyet Bayramı’nda yapıldığını söyledi.

Vural, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, aslında çok derin bir üzüntü ve infial içinde olduğunu belirtti. Dün Cumhuriyetin 91. yılının kutlandığını hatırlatan Vural, Ermenek’teki maden kazası, Diyarbakır’da verilen şehitler nedeniyle gerçekten kelimelerin kifayetsiz kaldığını dile getirdi. Millete ve devlete 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın yaşandığı gün rezalet tabloları yaşatıldığını öne süren Vural, "Korsan, illegal peşmerge geçişi 29 Ekim’de, Cumhuriyet Bayramı’nda yapıldı. Gerçekten böylesine bir rezalet tarihimizde yaşanmış değildir" diye konuştu.

Gayrimeşru biçimde Türkiye’de birilerinin zafer işaretli geçit törenleri düzenlediğini söyleyen Vural, "Soruyorum, bunu devletimize, milletimize yaşatmaya ne hakkınız var. Milletimizle birlikte kurduğumuz Cumhuriyet Bayramı’nda ordumuzun resmi geçit törenine paralel korsan peşmerge geçit törenini bizatihi AKP, ABD ve PKK tanzim etmiştir. Bundan daha büyük bir rezalet olamaz" ifadelerini kullandı.

Vural, daha önce Habur Sınır Kapısı’nda PKK’ya devlet töreni düzenlendiğini ve hukukun yok edildiğini savunarak, şunları kaydetti:

"Habur rezaletini milletimize yaşatanlar, ondan daha büyük bir rezaletle PKK terör örgütünün resmi geçit töreni, silahlarıyla birlikte düzenlenmesine yol açmışlardır. Maalesef 29 Ekim, cumhuriyetin kuruluş yıldönümünde PKK ve PYD’ye silah götüren, içinde PKK’lıların da olduğu peşmergeye Türk askerinin eskortluk ettiğine şahitlik ettik. Şu ’yeni Türkiye’ye bakın, Cumhuriyet Bayramı’nda bunu kim düzenlettiriyor. Cumhuriyetin erdemini ve faziletini bilmeyenlerle cumhuriyeti yıkmak isteyenler, Sevr’i yırtıp atarak cumhuriyeti korumamızı hazmedemeyenler. Bu tarih özellikle kasıtlı bir biçimde seçilmiş olduğu gayet açık ve nettir. Peşmergenin geçit törenine alkış tutulan bir hale gelmiştir yeni Türkiye. Yeni Türkiye’de devlet peşmerge ve PKK’ya korumalık yapıyor, o PKK Diyarbakır’da, Yüksekova’da askerimi öldürüyor. Bu rezil manzaradan Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Emniyet Genel Müdürü, kimse hepiniz sorumlusunuz. Cumhuriyet size emanet edildi. Millet, bu cumhuriyeti koruyun diye size güç verdi. Buna izin veren, geçmesini sağlayan, kolaylaştıran hepiniz hesap vereceksiniz. Yok öyle bir Türkiye. Ne için susuyoruz? Ne günlere kaldık? Cumhuriyet ile hesaplaşmanın parçası mıdır bu manzara? Kime mesaj veriyorsunuz. Bir de topraklarımda ’Biji Obama’ diye bağırılıyor. Burası ABD mi? Bu ne utanmazlıktır. Vatan toprağımızı korsan silahlı güçlere açanlar, kaderini ve geleceğini bu devletin, bu vatanın dışında arayanlar; geçmiş ne olmuşsa gelecek de o olacaktır. Öz vatanımda garip, öz vatanımda parya. Böyle bir rezaleti içime sindirmem mümkün değil."

"PKK’ya silah gönderen peşmergeye mihmandarlık yapıyorsun, ondan sonra ’astsubayım şehit oluyor’ diyorsun" diyen Vural, "Genelkurmay kınama mesajı yayınlıyor. Kınama başkanlığına dönüştürdünüz. Elinizi kolunuzu bağlayan kim?" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Hakkari Yüksekova’da 3 askerin şehit edilmesi ve Ermenek’teki maden kazasından sonra "Talimat verdim, hesabı sorulacak" açıklamasını hatırlatan Vural, "Aslında Başbakan olduğunu hatırlatmak istiyor. Devlet yok mu? Talimatla mı hareket eder bunlar? Soma’nın hesabı mı soruldu? Denetim yapmayanlardan, yolsuzluk yapanlardan, bürokratlardan, siyasilerden kim hesap soracak? Enerji Bakanı, cenazeleri ailelere teslim etmekten başka iş yapmıyor. Çalışma Bakanı Çelik, ’Bizim müfettişlere göre kapanması lazım. 50 kişi araya girdi’ diyor. Kimlerin araya girdiğini açıklamak zorunda. Bu madenlerle kimlerin ilişkisi var? Kapanan madeni kim açtırdı? Kömürü kim pazarlıyor? 50 kodamanın hatırı için yüzlerce madencinin canını heba etmeye utanılmıyor mu? 50 adam için mi, millet için mi iktidar oldunuz?" ifadelerini kullandı.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da cevaplayan Vural, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın "Bir musibet bin nasihatten iyidir. Tecrübe kazanıyoruz" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Yaşamadık musibet mi kaldı? Daha nasihat mı arıyorsun? Millet kaybediyor, bunlar tecrübe kazanıyor" karşılığını verdi.

Bugün yapılacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında paralel yapının gündeme geleceğine ilişkin haberlerle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Vural, bunun siyasi amaç taşıdığını belirterek, "MGK’nın, PKK-KCK paralel yapısının nasıl önleneceği konusunda tavrını bekliyorum" dedi.

Vural, Ermenek’teki maden faciasına gözyaşları içinde isyan edenlerden madenci Mehmet Bahar’ın eşi Ermiş Bahar’ın açıklamalarını içeren videoyu basın mensuplarına izlettirdi.