ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, partisinin milletvekili aday listelerini içeren dosyaları sunmak üzere Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) geldi. 

1 Kasım'da yapılacak Milletvekili Genel Seçimi'ne katılacak siyasi partiler, aday listelerini bugün en geç saat 17.00'ye kadar YSK'ya verecek. 

Bu kapsamda aday listelerini getiren ilk parti Halkın Kurtuluşu Partisi oldu. Partinin dün listeleri YSK'ya sunduğu öğrenildi. 

YSK'ya bugün ise aday listesini ilk olarak CHP getirdi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 3 ay gibi kısa süre içerisinde ikinci bir seçimle karşı karşıya kalmak zorunda olduğunu söyledi.

CHP'nin 7 Haziran seçimlerinde milli iradeye uygun olarak siyasetin ve parlamentonun hükümet üretmesi gerektiğini başından bu yana söylediklerini belirten Tezcan, bu süreç içerisinde siyasetçilerin milleti imtihan etmek yerine milletin işareti doğrultusunda görev yapmakla yükümlü olduğunu ifade ettiklerini aktardı.

Tezcan, tarihte "bundan daha parçalı parlamentoların, hükümetlerin üretildiğini" anlatarak, "Bildiğimiz sebeplerle özellikle siyaset üzerindeki vesayet nedeniyle ve ne yazık ki siyasetin dengesini sağlaması gereken Cumhurbaşkanlığı makamının, Sayın Cumhurbaşkanının vesayeti nedeniyle Türkiye bir hükümet kurulma fırsatını kaçırmış ve önümüzdeki süreçte yeniden millete müracaat etme zorunluluğu baş göstermiştir" görüşünü dile getirdi.

Milletin en büyük hakem olduğunu belirten Tezcan, "1 Kasım'da o büyük hakeme 'İkmale kaldın' diyenlerle o büyük hakemin sözüne uyup, 'Bir hükümet kurmamız gerekir' diyenlerin tekrar milletin önüne gidip o kantarda tartılacağı gün gelecek" dedi.

CHP'nin 85 seçim çevresinde adaylarını tespit ettiğini aktaran Tezcan, "Önce Türkiye" diyen 550 adayla YSK'ya müracaatlarını yaptıklarını belirtti. 

Tezcan, CHP'nin 7 Haziran öncesinde 55 seçim çevresinde ön seçimle adaylarını belirlediğini hatırlatarak, o listelerden seçilen milletvekillerinin parlamento performansını gösterme fırsatı yakalayamadıklarını söyledi. 

"Tabiri caizse mazbatalarının mürekkebi dahi kurumadı" diyen Tezcan, bu nedenle yeni listeleri oluştururken mümkün olduğunca örgüt tabanının iradesine uygun davranma ve bu konuda 7 Haziran seçimlerinde oluşan listeleri koruma eğiliminin ağırlık kazandığını bildirdi.

Listelerde çeşitli değişiklikler yapıldığını ancak TBMM'de görev yapan 131 CHP'li milletvekilinin 128'inin yeni listede de aday olarak yer aldığını belirten Tezcan, aday olduğu halde seçilemeyen isimleri de korumaya özen gösterdiklerini ifade etti.

Tezcan, 550 adayın 425'inin erkek, 125'inin kadın olduğunu, 14 kadın adayı İstanbul, Ankara ve İzmir'in aralarında bulunduğu illerde 1. sırada gösterdiklerini, adaylar arasında 13 ilkokul, 11 ortaokul, 79 lise, 447 üniversite mezunu yer aldığını, 30 yaşın altında 28 genç adayları bulunduğunu belirtti.

Bu çerçevede 550 adayla 1 Kasım seçimlerine hazır olduklarını ifade eden Tezcan, "Amacımız siyasetin vesayetten kurtulması, demokrasinin vesayetten kurtulması. Bu kadro 'Önce Türkiye' diyenlerin kadrosudur" diye konuştu.

- "Sayın Özçelik, kendi iradesiyle aday olmamıştır"

Aday listesinde yer almadığı belirtilen CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik'in istifa edeceği yönünde haberler yapıldığının hatırlatılması üzerine Tezcan, partiye ulaşmış bir istifa olmadığını söyledi.

Tezcan, "Bir şeyi düzeltelim, yanlış anlaşılmaya mahal vermeyelim. Sayın Özçelik listelerde yer bulamamış değildir. Sayın Özçelik aday olmamıştır kendi iradesiyle" dedi. 

Bülent Tezcan, önceki listede yer alan isimlerden Özçelik ile Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker'in yeni listede yer almadığını ifade etti. 

"Abdüllatif Şener, aday olmak istediğini aslında açıkladı bir programda. Sayın Kılıçdaroğlu ile görüşmesi nasıl sonuçlandı" sorusuna karşılık Tezcan, her siyasi partide Türk siyasetinin yetiştirdiği çok değerli kadrolar olduğunu söyledi.  Mutlaka her siyasetçinin Türkiye'de hizmet etme arzusu taşıdığını, Türkiye'nin de buna ihtiyacı olduğunu aktaran Tezcan, şöyle konuştu:

"Abdüllatif Şener ile bu çerçevede bir görüşmemiz, çalışma olmamıştır. Ancak takdir edersiniz ki biz CHP olarak büyük ölçüde örgüt tabanının iradesine uygun ön seçimle belirlemiştik. O listelere uymaya özen gösterdik. Dolayısıyla bu çerçevede hareket alanımızın çok fazla olduğu bir pozisyon yoktu. Ama siyasette birikimi olan herkesin mutlaka hizmet edeceği yeni alanlar olur. Bu her zaman milletvekili olmakla da olmayabilir. Sayın Abdüllatif Şener de değerli bir siyasetçidir. Bunun altını çizmekte yarar görüyorum."

- "Destek vermek isteyen bütün girişimleri memnuniyetle karşılarız"

CHP listelerinde Vatan Partisi'nden herhangi bir isim olup olmadığı yönündeki soruna Tezcan, şu yanıtı verdi:

"Hayır. Vatan Partisi Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi kriz ortamında CHP'nin çatısı altında, CHP ile destek vererek birlikte yürüme memnuniyetini ifade etmiştir, bununla ilgili görüşmelerimiz olmuştur ama söylediğimiz sebeple bizim bu tip bir ittifakı kurmamızın, partiler ittifakını yaratmamızın objektif koşulları yoktur, bulunmamıştır." 

CHP'nin bütün yurtseverlerin, demokrasi ve özgürlük özlemi içerisinde geleceğe bakmak isteyenlerin çekim merkezi olma iddiasında  olduğunu dile getiren Tezcan, "Bu çerçevede CHP'ye destek vermek isteyen bütün girişimleri memnuniyetle karşılarız" değerlendirmesinde bulundu.