Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Küçükbaş hayvancılık yapanların en büyük şikayetlerinden birisi çoban bulamamak problemi idi. Bunu çözmek için böyle bir proje geliştirdik” dedi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2015 yılı bütçesi, 2013 yılı Kesin Hesapları ve Sayıştay raporları görüşüldü. Komisyon’da milletvekillerine 2015 bütçesi ile ilgili sunum yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, stratejik bir bakışı hayata geçirmeye çalıştıklarını belirterek, 14 bin 500 tüccar, çiftçi ve 10 bin 500 tüketici üzerinde anket çalışması yaptıklarını kaydetti. Eker, 2007-2009 yılları arasında Türkiye’nin tarımsal havzalarını belirlediklerini söyleyerek, “528 milyon datanın ilgililerini Türkiye tarım arazilerinin, Türkiye’nin her 2 bin 500 metrekarelik gridine bu dataların ilgililerini uygulamak suretiyle gerek iklim, topoğrafya, gerek toprak verileri kullanılmak suretiyle havzada en uygun ürün belirleme, bir ortalama verimin üzerinde olmak kaydıyla nasıl yetişir, bunun çalışmasını yaptık. 190 havza, bunu daha sonra 30 havzaya dönüştürmek suretiyle bu ekolojik benzerliği olan alanları bir araya topladık ve buralarda nelerin yetiştirilebileceğinin haritasını çıkardık. Arazi toplulaştırma çalışmalarına önem verdik” dedi.

Sertifikalı çoban çalışması başlattıklarını ve sertifikalı çobanlara yaklaşık 150 saatlik eğitim verdiklerini söyleyen Eker, “Küçükbaş hayvancılık yapanların en büyük şikayetlerinden birisi çoban bulamamak problemi idi. Bunu çözmek için böyle bir proje geliştirdik. Uyguluyoruz, çok da başarılı gidiyor” diye konuştu.

Gelişmiş ülkelerde tarımsal GSYH için hayvancılığın payı yüzde 70-75, bitkisel üretimin payı yüzde 25-30 iken, Türkiye’de durumun tam tersi olduğunu ifade eden Bakan Eker, “Biz hayvancılığı öncelikli sektör olarak ele aldık, önemli çalışmalar başlattık. Besi desteği, buzağı desteği, büyükbaş hayvan desteği, küçükbaş hayvan desteği, arıcılık desteği, ipekböcekçiliği desteği, tiftik desteği gibi yeni destekler başlattık” dedi.

2015 yılında tarıma 10 milyar TL destek vereceklerini aktaran Eker, Tarım Ürünleri İzleme Komitesi’ni oluşturduklarını ifade etti.

Bu arada CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, “Devlet bir litre şaraptan 5 TL vergi alıyor”, “Çiftçiler 5 kilo üzümle 0,25 litre mazot alıyor” yazılı pankartlar, bir şişe şarap, 0,25 litre mazot ve üzüm ile Komisyon salonuna geldi.