Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “İlköğretime devam eden kız çocuklarına 35 TL, erkek çocuklarına 30 TL, ortaöğretime devam eden kız çocuklarına 55 TL, erkek çocuklarına ise 45 TL aylık ödenmektedir” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanlığı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu ve 104 üniversitenin bütçeleri görüşüldü. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bakanlığına ilişkin sunum yaptı. Eğitim ve öğretime erişimi artırmak amacıyla fırsat eşitliği sağlanmasının ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesinin önemine değinen Avcı, “Bu faaliyetler ve yeniliklerin önemi ve önceliği dolayısıyladır ki geçmiş yıllarda olduğu üzere bütçeden en fazla pay eğitime ayrılmış; 2002 yılında 10 milyar TL olan bu pay 2015 yılında yüzde 709 artışla yaklaşık 80.9 milyar TL olmuştur. Ayrıca Türkiye’nin AR-GE bütçesi 2002 yılında 57,6 milyon TL iken, 2015 yılı bütçesinde araştırma projelerine yaklaşık 2,8 milyar TL ödenek öngörülmüştür. TÜBİTAK’ın 2014 yılından 2015 yılına devredileceği öngörülen yaklaşık 400 milyon TL ile birlikte 2015 yılında Türkiye’nin AR-GE harcama kapasitesi 3,2 milyar TL olacaktır” ifadelerini kullandı.

Hükümetin özgürlükçü eğitim felsefesi temelinde eğitim alanının her türlü vesayetçi anlayıştan, eşitlik ilkesine aykırı ve yasakçı uygulamadan arındırılmasını sağladığını kaydeden Avcı, “Bu çerçevede serbest kıyafet uygulamasından öğretmenlerimiz için başörtüsü yasağının kalkmasına, ortaöğretimde başörtüsünün serbest olmasına, 28 Şubat döneminde mağdur edilen öğretmenlerimizin mesleklerine geri dönmelerinden meslek liselerine uygulanan katsayı adaletsizliğinin kaldırılmasına, eğitim müfredatındaki antidemokratik ifadelerin ayıklanmasına, farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açan düzenlemelerden Peygamberimiz Hz. Muhammed’in hayatı ve Kur’an-ı Kerim derslerinin isteğe bağlı seçmeli dersler olarak müfredata dahil edilmesine kadar birçok önemli yeniliğin altına imza atılmıştır” şeklinde konuştu.

Bakan Avcı, Bakanlığın 2010-2014 Stratejik Planı’nda eğitim sistemi içerisinde örgün özel öğretim kurumları oranının 2014 yılı sonuna kadar yüzde 9’a, öğrenci oranının yüzde 5’e çıkarılması için özel okulların kurulmasını teşvik amacıyla çeşitli tedbirler öngörüldüğünü belirterek, “Arazi ve okul tahsisinden vergi istisnalarına, ucuz krediden öğrenci başına teşvike değin sektörden ciddi şekilde talep gören bir dizi düzenleme hayata geçirilmiştir. Son olarak 250 bin öğrenci için eğitim ve öğretim kademesine göre yıllık 2 bin 500 TL ile 3 bin 500 TL arasında değişen eğitim ve öğretim desteği uygulaması hayata geçirilmiştir” diye konuştu.

2014-2015 eğitim ve öğretim yılından itibaren okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden ihtiyaç sahibi velilerin 48-72 aylık çocuklarına şartlı eğitim yardımı yapılacağını kaydeden Avcı, “Özellikle kız çocuklarımızın okullaşması ve ilköğretimden ortaöğretime geçiş oranlarının artırılması amacıyla kız çocuklarımıza ve ortaöğretimde devam eden öğrencilerimize verilen yardım miktarları daha yüksek tutulmuştur. İlköğretime devam eden kız çocuklarına 35 TL, erkek çocuklarına 30 TL, ortaöğretime devam eden kız çocuklarına 55 TL, erkek çocuklarına ise 45 TL aylık ödenmektedir” dedi.