Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Altay tankımızın seri üretiminin 2017 yılından itibaren başlaması ve Kara Kuvvetleri Komutanlığımız hizmetine sunulması öngörülmektedir” dedi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Savunma Bakanlığı bütçesi görüşüldü. Komisyon’a bir sunum yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 2011 yılında başlayan Arap Baharı’ndan bahsederek, 21. yüzyılda ülkelerin sınırlarının değiştiğini ifade etti. Yılmaz, "Yakın bölgemizde, kuzeyde ve güneyde etkisi on yıllarca hissedilecek dönüşümlerin devam ettiği bir süreçten geçmekteyiz. Yakın çevresinde istikrarsızlık unsurları çoğalırken, Türkiye her şeye rağmen bu coğrafyanın barış adası ve güvenilir liman olma vasfını sürdürmektedir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin ulusal güvenliği açısından NATO’nun askeri ve siyasi etkinliğinin muhafazasının önemine işaret eden Yılmaz, “Avrupa ve çevresinde yeniden şekillenmekte olan güvenlik ortamında NATO üyesi ülkelerin askeri yeteneklerinin geliştirilmesi ve buna yönelik olarak kapasitelerinin arttırmaları gerektiği görüşündeyiz” şeklinde konuştu

Galler’de yapılan NATO Zirvesi’ne değinen Yılmaz, “Geçtiğimiz Eylül ayında Galler’de icra edilen Devlet ve Hükümet Başkanları NATO Zirvesi’nde alınan karar ile üye ülkeler on yıl içerisinde gayri safi yurt içi hasılarının yüzde 2’sini savunma harcamalarına, savunma harcamalarının ise en az yüzde 20’sini ana silah sistemlerinin tedariklerine ayırmayı kabul etmişlerdir. Bu minvalde, diğer ülkelerle birlikte ülkemiz savunma harcamalarını GSYİH’mıın yüzde 2’sine çıkaracağını taahhüt etmiştir” diye konuştu. 15 aylık askerliğin 12 aya indirildiğini söyleyen Yılmaz, “Askerlik şubesine gitmeden e-Devlet üzerinden vatandaşlarımızın askerlik durum belgesi alabilmeleri hizmeti vermeye başlanmıştır. Yılbaşından itibaren bu uygulama ile 2 milyon vatandaşımız askerlik şubesine müracaat etmeden belge almıştır. Ayrıca askerlik şubelerindeki işlemler için e-Devlet üzerinden randevu alınabilmesine imkan sağlanmıştır” şeklinde konuştu.

Altay ana muhabere milli tankı tasarım sürecinin Mayıs ayında tamamlandığını hatırlatan Bakan Yılmaz, doğrulama testlerine tabi tutulacak iki nihai prototipin üretimine başlandığını kaydetti. Yılmaz, “Daha önce üretimi gerçekleştirilen iki adet ön prototip üzerinde hareket ve atış kabiliyetlerine yönelik denemeler sürdürülmektedir. Altay tankımızın seri üretiminin 2017 yılından itibaren başlaması ve Kara Kuvvetleri Komutanlığımız hizmetine sunulması öngörülmektedir” dedi.

Askeri mayın tehdidine karşı koruyan Kirpi Projesi’nde ise toplam 614 araçtan 473’ünün kabulünün gerçekleştirildiğini hatırlatan Yılmaz, 141 adet aracın teslimatının en kısa zamanda bitirileceğini ifade etti.

F35 uçaklarının uluslararası katılım ile gerçekleştirilmesinin, üretiminin ve lojistik desteğini kapsayan Müşterek Taarruz Uçağı Programı kapsamında uçağın geliştirilmesi ve test faaliyetlerinin devam ettiğini ifade eden Yılmaz, “Milli mühimmatların de entegre edileceği F-35 uçağının bilgi füzyonu, görünmezlik ve ileri algılayıcı teknolojileri gibi gelişmiş yetenekleriyle 2020’li yıllarda Türk Hava Kuvvetleri’nin önemli bir muharip unsuru olması öngörülmektedir. Hali hazırda ilk 2 uçağın siparişi verilmiştir” şeklinde konuştu.

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, Milli Savunma Bakanı Yılmaz’ın yanında Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları’ndan personel olmamasını eleştirdi. Bunun üzerine Yılmaz, personelin Milli Savunma Bakanlığı personeli olduğunu kaydetti.