İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, merkezi Dubai'de bulunan El-Arabiyye kanalındaki "Özel Görüşme" adlı programda yayımlanan röportajında, Suriye krizine barışçıl ve siyasi çözüm bulma çabalarının sonuç vermemesi halinde tüm bölge ülkelerinin bu durumdan etkileneceğini söyledi.

"Eğer Suriye krizini barışçıl yollardan çözemezsek, ateş herkesi yakacak" diyen Kurtulmuş, "Ateşkesin Suriye'de yüzde 100 başarılı olduğunu görmüyoruz. İhlaller söz konusu. Ateşkesin, Suriye krizine barışçıl, siyasi çözüm için sarf edilen çabalar ve barış görüşmeleri sonuçlanana dek devam etmesini temenni ediyoruz" diye konuştu.

"Suriye'de vekalet savaşı bitti, gerçek savaş başladı"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Suriye rejiminin, ülkesini tarumar eden diktatör bir rejim olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"İç savaşın bitmesini temenni etmiştik, iki yıl önce bitti ve Suriye topraklarında uluslararası vekalet savaşları başladı. Bazı ülkeler, Suriye'deki silahlı grupları ve terör örgütlerini çok fazla desteklemeye başladı. Rusya, geçen eylül ayında Suriye'ye direkt müdahale etti. Bu noktada vekaleten savaş son buldu ve Suriye topraklarında uluslararası güçler arasında doğrudan, gerçek savaş başladı."

ABD, Rusya ve tüm ülkeleri Suriye krizine barışçıl ve siyasi çözüme destek vermeye çağıran Kurtulmuş, "ABD, Afganistan işgalinde de aynı şekilde Irak'ta da başarısız oldu. Bu nedenle hiçbir dış müdahale başarılı olmaz, çünkü sonunda halk zafere ulaşacak" değerlendirmesinde bulundu.

"Ankara, Suriye'nin kuzeyinde Arap ve Türkmenlere yönelik etnik temizlikten rahatsız"

Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt varlığından rahatsız olmadığını, Ankara'nın sadece, Arap ve Türkmenleri hedef alan etnik temizlikten rahatsız olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Kürt vatandaşlarımızın pek çoğunun Suriye ve Türkiye vatandaşlığı bulunuyor. Sınırın her iki tarafında da birbirleriyle yakın akrabalık bağları bulunan Türk ve Suriyeli aileler var" değerlendirmesinde bulundu.

"Güvenli bölge oluşturulması konusunda herkes geç kaldı"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulması konusunda uluslararası toplum da dahil herkes geç kaldı. Türkiye'nin güvenli bölge inşa projesi ve Suriye hava sahasında savaş uçaklarının uçmasının yasaklanması yönündeki çağrısı kabul edilseydi ölümler ve tahrip, bu seviyeye varmazdı" dedi.

Kurtulmuş, Türkiye hükümetinin Suriye hakkındaki resmi tutumuna ilişkin ise "Halkını vahşice öldüren bu rejimin Suriye'de bir geleceği yok, iyiliği de dokunmayacak. Türkiye'nin tutumu budur. Eğer rejim, geçici süre için çözümün bir parçası olacaksa bu olabilir, olağandır. Ancak Esed'in Suriye'nin geleceğinde bir yeri olmayacağı kesindir" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Hişam Şabani