ÇANKIRI (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, parlamenter sistemde istikrarın olmadığını belirterek, "Ben parlamenter sistemi eleştiriyorum. Biz de gelsek bu, Kemal de gelse sonuç bu, sistemde denetim yok" dedi.

Kuzu, Genç Memur-Sen Çankırı Şubesi tarafından bir düğün salonunda düzenlenen "Başkanlık Sistemi" konferansında yaptığı konuşmada, başkanlık sisteminin bu ülke için zorunlu olduğunu söyledi.

Parlamenter sistemde denetimin mümkün olmadığını belirten Kuzu, "Denetim yapacağım dediğin yürütme benim içimden çıkıyor. Şurada Meclis, hükümet şurada, başbakan burada, milletvekili yanında. Beraberiz, kol kola çalışıyoruz. Biri benim kankam, benim dünürüm, ben niye denetleyeceğim ki. CHP, MHP bakanların tamamı için gen soru önergesi verdi. Hepsini düşürsek ortada bakan kalmaz. Sulandırdılar bu işi. Zaten yapamam, yapmam da bir an için denetlediğinizi düşünün. Parlamenter sistemde denetim yoktur. Sadece yürütme vardır. Yasama vardır ama yoktur. Gen soru ile düşmüş bir bakan bulamazsınız" diye konuştu.

Parlamenter sistemin eksiklerini anlatan Kuzu, şöyle devam etti:

"Biz mesela son bakanları oyladık. 4 bakanı göndermedik. Hukuken göndermeyi gerektiren bir tablo yoktu. Olay olmamış demiyorum o başka bir mesele. Hukukta yasa dışı elde ettiğiniz delilleri mahkemede kullanamıyorsunuz. Ergenekon ve Balyoz buradan kurtardı. Hukuk noktasında söylüyorum. Ben orada bir şey söyledim. Bizim 40'a yakın arkadaşımız 'bunlar gitsin' diye oy verdi kapalı oylamada. Oylama açık olsaydı gitsin diyemeyeceklerdi. Önümüzde seçim var çünkü, diyemezdi. Söylediğim gibi yapının kendisi iç içe. Ben bunu söyleyince küçük partiler 'bak hoca ne güzel diyor' diyorlar. Ben parlamenter sistemi eleştiriyorum. Biz de gelsek bu, Kemal de gelse sonuç bu sistemde denetim yok."

- "Başkanlık sisteminde baraj yok"

Kuzu, parlamentonun şeklen kanun yapma yetkisine sahip olduğunu bildirdi. Kuzu, parlamenter sistemin Türkiye'yi sonunda başkanlık sistemine götüreceğini savundu. Parlamenter sistemde istikrarın olmadığını iddia eden Kuzu, şunları kaydetti:

"Parlamenter modelde iniş çıkışlar oluyor, biri yapıyor diğeri yiyor. İstikrar denen bir şey yok. Bugün hükümet numaramız 21-22 olması gerekirken 62. hükümet görevde. Amerikan tarihini alın bölün 4'e başkan sayısını bulursunuz. Bizde biri geliyor, biri gidiyor. Biri yapıyor, biri bitiriyor. Böyle gitmez ama. Biz koalisyon konusunda yüzde 10'luk barajı getirdik. Kenan Evren getirdi ama bizde uygulamak zorunda kaldık. Bunun makulü yüzde 5. Fakat getirin yüzde 5'e Meclise 15-20 parti girer, 10 tane koalisyon ortağı olur. Biz diyoruz ki ey millet başkanlık sistemine geçelim yüzde 10  barajından kurtul. Barajı koalisyon gelmesin diye koyuyoruz. Başkanlık sisteminde baraj yok."

Konferansa, AK Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, Belediye Başkanı İrfan Dinç, Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya ve vatandaşlar katıldı.