Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, “Aile odaklı bakış açısı ile kadını, erkeği, çocuğu, yaşlıyı ve engelliyi ilgilendiren her alanda çok boyutlu ve kapsamlı çalışmalarla, eklektik, birbirine entegre olabilen ve değişen şartlara göre farklı uygulama modülleri olan yeni programlar ve projeler geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesi görüşüldü. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Bakanlık bütçesine ilişkin olarak Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine sunum yaptı. Bakan İslam, Bakanlığın hizmet politikalarının ‘hak’ temelli olduğunu söyleyerek, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak temel amacımız kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk, engelli, tüm vatandaşlarımızın hayat kalitesini artırmaktır. Nitekim 2002’den bu yana hükümet programlarımızın temel ayaklarından birini sosyal politikalar ve sosyal destekler oluşturmaktadır. Bakanlığımızın 2011’de yeniden yapılandırılması da bu yönde atılan adımları güçlendirmiş ve daha sağlam bir zeminde daha planlı devam etmesini sağlamıştır” ifadelerini kullandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde sosyal yardımların, aile, çocuk, kadın, yaşlı, engelli, şehit yakınları ve gazilere yönelik hizmetlerin tek çatı altında toplandığını vurgulayan Bakan İslam, “Bakanlığımızın çatısı altında bilimsel yöntemlerle ‘yoksulluk’ ve ‘yoksunluk’ tanımlarını yeniden yaparak, adil ve hakça paylaşımı esas alan bir hizmet anlayışını önceliyoruz” şeklinde konuştu.

Bakanlık sosyal politikalarının çok boyutlu olduğuna dikkat çeken İslam, şunları kaydetti:

“Bakanlığımız, politika üreten, hizmetlerinde standart oluşturan, izleyen ve denetleyen bir yapıya sahiptir. Bunun yanı sıra, arz odaklı hizmeti, koruyucu ve önleyici yaklaşımı, bütüncül hizmet sunumunu ve disiplinler arası yaklaşımı esas alıyoruz. Bakanlığımızın bir politika bakanlığı olarak teşkilatlanması ile birbiriyle yakın ilişkili olan ancak bağımsız olarak hizmet ifa eden kurumlar hem teşkilat hem de politika çerçevesi bakımından bütünleştirilmiştir. Aile odaklı bakış açısı ile kadını, erkeği, çocuğu, yaşlıyı ve engelliyi ilgilendiren her alanda çok boyutlu ve kapsamlı çalışmalarla, eklektik, birbirine entegre olabilen ve değişen şartlara göre farklı uygulama modülleri olan yeni programlar ve projeler geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz.”

Sosyal yardımlara ayrılan kaynakları açıklayan İslam, “Kapsayıcı-tematik sosyal yardım programları ile sosyal harcamalar için ayırdığımız kaynağı gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için sistematik ve düzenli yardım programları gerçekleştiriyoruz. Sosyal harcamalarda kullanılan kaynaklar 2002 yılında 1 milyar 376 milyon TL iken, 2013 yılı sonunda 21 milyar 37 milyon TL’ye yükselmiştir. 2002-2013 dönemi toplamı 115 milyar 562 milyon 297 bin TL’dir. Sosyal harcamaların 2014 yılında 26 milyar 561 milyon TL’ye ulaşacağını bekliyoruz. 2002’den 2014’e sosyal harcamalarda kullanılan kaynak yaklaşık 20 kat artmaktadır. Bu doğrultuda sosyal harcamaların Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla’ya oranı 2002 yılında yüzde 0,5 iken, 2014 yılında yüzde 1,51’e ulaşması mümkün olmaktadır” diye konuştu.

Sosyal yardımların insanlık ve vatandaşlık hakkı olduğuna dikkat çeken Bakan İslam, şöyle devam etti:

“2022 sayılı Kanun’a göre verilen yaşlılık ve engelli aylıkları Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nce yürütülmekte ve 2014 Haziran itibariyle 1,2 milyon kişi programdan faydalandı. 2013 Haziran’da başlatılan Muhtaç Asker Ailelerine Yardım Programı kapsamında eşi ya da oğlu askere gittiği için destekten mahrum kalan 96 bin asker ailesine aylık 250 TL tutarında düzenli yardım ödemesi yapılmaktadır. Dünyada az sayıda ülkenin yürütebildiği, bütün vatandaşlarımızı sağlık güvencesine kavuşturan Genel Sağlık Sigortası uygulamasına 2012 yılında başlanmış olup, büyük önem verdiğimiz bu sosyal yardım uygulamasına devam ediyoruz. 2012 yılı Nisan ayından itibaren Eşi Vefat Eden Kadınlara Düzenli Nakdi Yardım Programı başlatılmıştır. 2014 Haziran itibarıyla yaklaşık 285 bin eşi vefat eden kadın, aylık 250 TL düzenli nakdi desteğe kavuşmuştur.”