İSTANBUL (AA) -
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen istişare toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin HDP'li bir milletvekilinin Ankara'daki bombalı saldırıyı düzenleyen teröristin cenaze törenine katılmasının sorulmasını üzerine Kurtulmuş, "Burası sözün bittiği yer, buna söyleyecek hiçbir şey yok. Bu açık bir şekilde bu millete kast etmiş olan hainlerle iş birliği yapmaktır" dedi.

Bunun ihanete ortak olmak, terör saldırısının tarafı olmak ve milletin karşısına geçmek demek olduğunu aktaran Kurtulmuş, bunu hiçbir makul gerekçeyle izah etmelerinin mümkün olmadığını düşündüğünü dile getirdi.

Kurtulmuş, konuyla ilgili soruşturma açılıp açılmayacağının sorulması üzerine ise, "Bu bizim işimiz değil, ilgili savcılar eğer gerek duyarlarsa soruşturmayı açarlar" şeklinde konuştu.

"Ruslar bombalamaları durdurursa mutabakat önemli sonuç verir ümidindeyiz"

Numan Kurtulmuş, Rusya ile ABD'nin Suriye'de ateşkes için anlaşma sağlamasına ilişkin bir soruyu da yanıtladı.

Ayın 27'sinde Suriye ve Rusya'nın öngörmüş olduğu ateşkesin yürürlüğe gireceğini anımsatan Kurtulmuş, kendilerinin ateşin kesilmiş olma ihtimaline dahi olumlu baktıklarını söyledi.

Kurtulmuş, ancak ateşkes sürecinden sonra, eğer ateşkes uygun bir şekilde devam ederse, 6 ay süreyle bir müzakere süreci olacağını dile getirdi.

Buradaki endişelerinden bahseden Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu ateşkesin ciddi olup olmadığını ortaya koyacak olan esas tavır, Rusların bu sıradaki takınacakları tavırdır. Eğer Ruslar bombalamaları durdurursa ateşkes konusunda, bu sağlanan mutabakat önemli bir sonuç verir ümidindeyiz."

"Bizim için göçmen krizi, insani bir krizdir"

Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin bundan sonra sığınmacı kabul edip etmeyeceği ve bununla ilgili önlemler alınıp alınmayacağının sorulması üzerine, daha önce Suriyeli sığınmacılar konusunda alınan önlemleri anımsattı.

Türkiye'de kendi bilgileri içerisinde olan 3 milyon sığınmacı olduğunu aktaran Kurtulmuş, Türkiye'nin Doğu Akdeniz göç yolları üzerinde olan bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye ekonomik gelişmişliği dolayısıyla sadece göç yolunda bir ülke olmanın ötesinde artık hedef ülke haline gelmiştir sığınmacı bakımından" dedi.

Kurtulmuş, 2015 yılında yakalanan kaçak göçmen sayısının 156 bin olduğunu,Türkiye'nin bunun 91 binini de uluslararası sulardan kurtardığını ve bunun sürdürülebilir bir durum olmadığını dile getirdi.

Bunun için bir takım tedbirler aldıklarını anlatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bizim için sığınmacı krizi, insani bir krizdir. Maalesef batı için, batıdaki çoğu için, sığınmacı krizi bir şark meselesidir, doğunun bir problemidir. Bunları batıdaki insaflı siyasetçileri tenzih ederek söylüyorum. Batı ülkeleri bunu bir şark meselesi olarak görüyor. Bundan kurtulmaları lazım. Eğer bundan kurtulamazlarsa, işte görüyorsunuz, Almanya her yıl şu kadar, 100 bin yeni göçmen tehdidi ile karşı karşıya. Fransa ve diğer ülkeler de aynı şekilde. Dolayısıyla burada meseleye bakıştaki zihniyetin revize edilmesi, bu bakış açılarının yeniden formatlanması lazım. Eğer bu yapılabilirse ben ortak bir sonuç elde edilebileceğini düşünüyorum."

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç