Türk-Kırgız Hükümetlerarası Ekonomik Komisyon 8. Dönem Toplantısı, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile Kırgızistan Başbakan Birinci Yardımcısı Tayırbek Sarpaşev’in eşbaşkanlığında Bişkek’te yapıldı.

Kırgızistan’a 3 günlük resmi ziyaret gerçekleştiren Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kırgız Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Tayırbek Sarpaşev ile Ala-Arça Devlet Konukevi Kompleksi’nde bir araya geldi.

Başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Türk-Kırgız Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 8. Dönem Toplantısı yapıldı. Toplantında, 13-15 Ağustos 2013 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen 7. Dönem KEK Toplantısı’ndan itibaren iki ülke ticari ve ekonomik ilişkilerinde kaydedilen gelişmeler değerlendirildi ve ikili ilişkilerin dengeli bir şekilde geliştirilmesi amacıyla uygulamaya konulması gereken tedbirler tespit edildi. Teknik heyet toplantıları sonucunda oluşturulan KEK protokolü, Kurtulmuş ve Sarpaşev tarafından imzalandı.

Toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticaret hacminin milyar dolar düzeyine çıkarılması hedefine ulaşmak için yapılabilecek işbirliklerini içeren bir yol haritası işlevi görecektir" dedi.

Öte yandan toplantıda AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener ve Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç da yer aldı.

HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

KEK toplantısı gündemini, ticaret, ekonomi, yatırım, gümrük hizmetleri, bilim, sanayi ve teknoloji, ulaştırma, enerji, çalışma ve sosyal güvenlik, tarım, orman ve su işleri, çevre ve şehircilik, kültür ve turizm, eğitim, sağlık, istatistik ve teknik yardım alanlarında işbirliği konuları oluşturdu. Söz konusu protokol, iki ülke liderlerinin Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolar düzeyine çıkarılması hedefine ulaşmak için yapılabilecek işbirliklerini içeren bir yol haritası işlevi görecek.

Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticaret hacmi, 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 40,5 oranında artarak, 425,3 milyon dolara ulaştı. Bunun 388,3 milyon doları Türkiye’nin Kırgızistan’a ihracatı, 37 milyon doları ise Kırgızistan’ın Türkiye`ye ihracatı. 2014 yılı Ocak-Ekim döneminde ise Kırgızistan’a ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14,2 oranında artarak 355 milyon dolar, Kırgızistan’dan ithalat ise yüzde 87,9 oranında artarak 50,7 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Öte yandan, Türk Müteahhitlik firmaları, Kırgızistan’da şimdiye kadar 689 milyon dolar değerinde 65 proje üstlendi. 2013 yılında 38,8 milyon dolar tutarında 12 proje üstlenen firmaları, 2014 yılı Aralık ayı itibariyle 27,5 milyon dolarlık 2 proje üstlendi.

Kırgızistan’daki mevcut Türk yatırımlarının 300 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca KEK Toplantısı vesilesiyle, iki ülke arasında 28 Nisan 1992 tarihinde imzalanan Yatırımların Teşviki ve Korunması Anlaşması’nın aradan geçen zaman içerisinde ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenmesi hususu da ele alınmıştır.

Türk ve Kırgız vatandaşlarının sosyal haklarını güvence altına alacak bir Sosyal Güvenlik Anlaşması’nın imzalanması hususu da bahse konu KEK toplantılarının gündemine geldi, bu konuda da ortak kanaat oluştu.