YOZGAT (AA) - Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Milletine güvenen, yasamasına güvenen, yürütmesine güvenen, yargısına güvenen, herkese güvenen ve güven üzerine inşa edilen bir anayasaya ihtiyaç var" dedi.

 Bozdağ, Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Yeni Türkiye, Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" konulu konferansta, ülkede yeni anayasa, yeni Türkiye ve başkanlık sistemi kavramlarının yerli yerine oturmadığını savundu.

Yeni anayasa ve başkanlık sistemi hakkında objektif bakışlara ihtiyaç olduğunu savunan Bozdağ, bu konularda tartışma yapanların bir kısmının gazetelerin haberlerine, televizyonların yorumlarına göre değerlendirme yaptığını, önemli bir kısmının da cehaletlerini millete bilgi olarak takdim ettiklerini belirtti.

Herkesin yeni anayasayı konuşmaya başladığını dile getiren Bozdağ, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin yeni anayasaya ihtiyacının olduğu çok açık. Bugüne kadar mevcut anayasamız defalarca değişmiş. Anayasa maddelerinde 70'in üzerinde değişiklik var. Fıkralarla beraber baktığınızda rakam 100'ü geçiyor. Çok büyük değişiklikler olmuş. Anayasanın değişmesi lazım. Herkesin hür olduğu bir ortamda anayasa yapılırsa o anayasa herkesin anayasası olma niteliğini kazanabilir. 1982 Anayasası'nın özelliğine bakmamız lazım. 'Mevcut anayasamızın ana özelliği nedir' derseniz, ana özelliği korkudur. Herkesten korkan bir anayasadır. Milletten korkuyor, yasamadan korkuyor, yürütmeden korkuyor, yargıdan korkuyor, herkesten korkuyor."

Bozdağ, bu anayasayla güçlü bir Türkiye inşa edemeyeceklerini belirterek, "Milletine güvenen, yasamasına güvenen, yürütmesine güvenen, yargısına güvenen, herkese güvenen ve güven üzerine inşa edilen bir anayasaya ihtiyaç var" dedi.

- Başkanlık sistemi

Türkiye'de başkanlık sisteminin bilinmediğini savunan Bozdağ, "Başkanlık sistemini tartışanlar da bilmiyor. Başkanlık sistemi yasama ve yürütmenin birbirinden tam ayrı, birbirine karşı tam bağımsız olduğu sistemin adıdır. Bizi eleştirenler, 'Siz kuvvetler ayrılığını yok ediyorsunuz' diyorlar. Şimdi bütün kuvvetler bizim elimizde, neden yok edelim" ifadelerini kullandı.

Başkanlık sisteminin her zaman istikrar ve etkin denetim demek olduğunu vurgulayan Bozdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Başkanlık sisteminde güçlü bir yasama da var. Türkiye'de başkanlık sisteminin fiilen uygulandığını gördüğümüz dönemler var. Mustafa Kemal Atatürk dönemi başkanlık sisteminin fiilen uygulandığı dönemdir. (İsmet) İnönü dönemi de başkanlık sisteminin fiilen uygulandığı dönemdir. Ben diyorum ki, Türkiye yeni anayasa yapmadan yeni Türkiye olamaz. Türkiye sistemini sorgulamadan ve değiştirmeden güçlü bir Türkiye olarak varlığını devam ettiremez. Kaoslarla, istikrarsızlıklarla her zaman karşılaşma ihtimali vardır. Bütün bunları yok edecek şey, başkanlık sistemidir, yeni anayasadır. Güçlü siyasi istikrar, güçlü iktidar, iyi yönetim ve herkesin güçlü olduğu bir ülke için Türkiye'nin yeni anayasa ve yeni bir sisteme ihtiyacı var." 

Konferansa, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Yozgat Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, Jandarma  Alay Komutanı Albay Selçuk Yıldırım, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.