ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir'de, Yunus Emre'nin dünya görüşü, insan sevgisi ve sanatçı kişiliğinin yaşatılması ve düşüncelerinin toplumun bütün kesimlerince tanınması amacıyla düzenlenen "Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası"nın açılış töreni yapıldı.

Anıt Park'ta düzenlenen törende konuşma yapan Vali Vekili Ömer Faruk Günay, şiirlerini ve sözlerini okuduğu Yunus Emre'nin 13'üncü yüzyılda ilk dersini Taptuk Emre'den aldığını söyledi.

Taptuk Emre'nin bir gençten bir filozof ortaya çıkardığını belirten Günay, "Tüm yaratılanları öyle sevdi ki, ne bir insan ayırdı ne de bir yaratığı. Tüm yaratılmışları yaratandan ötürü seven, gönlü zengin bir insan oldu. Günümüzde hala yaşanan çatışmalar, adaletsizlikler, sevgisizlik bizim Yunus'u ve Yunus gibi bütün insanlığa kucak açan değerleri anlamak konusunda yapmamız gereken daha çok işler olduğunu göstermektedir" diye konuştu.

Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise Türklerin, tarihinde Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli ve Mevlana gibi şahsiyetler olduğu için çok şanslı olduğunu belirtti.

Yunus Emre'nin, Mevlana ve Hacı Bektaş Veli'yle birlikte Anadolu'nun yolunu aydınlatan en önemli şahsiyetlerden olduğunu vurgulayan Büyükerşen, şunları kaydetti: 

"Anadolu aydınlanması olarak bahsedilen tarihte zirveyi de bu üç ulu kişi temsil eder. Üçü de aynı dönemde, 13. yüzyılda yaşadılar. Toplumun birbirine düşman olduğu, toplumda karışıkların alıp yürüdüğü dönemde yaşadılar. Bir milletin üç hümanist evladının aynı yüzyılda dünyaya gelmesi tesadüf olmasa gerektir."

Yunus Emre ve Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerini karşılaştıran ve aralarındaki benzerliklere dikkati çeken Büyükerşen, "Bakın 13 yüzyıl arayla bu toprakların yetiştirdiği iki insanın söyledikleri, kelimeleri biraz farklı ama ne kadar da sözleri üst üste çakışıyor" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Yunus Emre'nin şiirleri okundu, adına bestelenen şarkılar yorumlandı, hayatını anlatan tiyatro gösterileri sergilendi.

Programa Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı’nda görev yapan Muharip Kurmay Başkanı Hava Pilot Tümgeneral Ateş Mehmet İrez, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Osmangazi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ve çok sayıda vatandaş katıldı.