Elazığ’da doğuştan engelli olan Tarkan Aksakal, cihazlar sayesinde 12 yaşında yürümeye başladı. Azimle her engelin aşılabileceğini ifade eden Tarkan, büyüyünce hakim olmak istediğini söyledi.

Elazığ’da yaşayan 12 yaşındaki Tarkan Aksakal, doğuştan engelli olmasına rağmen yaşama azmi sayesinde yatağa mahkum olmaktan kurtuldu. Halk arasında “keseli doğum” olarak bilinen doğum şekliyle dünyaya gelen ve 2 yaşında hastalığı tespit edilen Tarkan, engelleri birer birer aşarak yürümeye başladı. Spina bifida olarak bilinen hastalık nedeniyle uzun yıllar ayağa kalkamayan Aksakal, fiziksel rehabilitasyon merkezlerinde aldığı eğitim ve gösterdiği çabayla şimdilerde kendi başına hareket edebiliyor.

Elazığ merkeze bağlı İçme köyünde yaşayan ve babası çiftçilik yapan Tarkan Aksakal, aynı zamanda normal eğitimine de devam ettiğini belirterek, evde oturarak engellerin aşılamayacağını, hayallerin gerçekleşebilmesi için azimle ve gayretle çalışmak gerektiğini kaydetti. Bir kız kardeşi olduğunu ve onun da zihinsel engelli olarak dünyaya geldiğini anlatan Tarkan Aksakal, "Fiziksel eğitim aldığım günden bugüne bayağı ilerleme kaydettim. Önceden ne kadar destek olursa olsun ayakta duramıyordum. Ama şimdi cihazlar sayesinde kendi başıma ayakta durabiliyorum. Tabi ki engelli olduğum için yapamadığım birçok şey var. Canım sıkıldığında isteyerek dışarı çıkamıyorum. En çok istediğim şeylerden biri bu. Kendi başıma çıkıp dışarıda dolaşmak istiyorum. Top oynamayı çok istiyordum. Cihazlar sayesinde artık onu da yavaş yavaş yapmaya başladım. Büyüyünce hakim olmak istiyorum. Buradan engelli arkadaşlarıma bir tavsiyem olacak. Hastalıklarından dolayı üzülmesinler. Evde oturmasınlar, azmetsinler. Onlar da bu azimle benim gibi engelleri aşabilirler" dedi.

Tarkan Aksakal’ın fizyoterapisti Serdar Gemici ise, bu tür hastalıklarda hastanın azminin çok önemli olduğunu belirterek, "Biz hastalara sadece şunu sağlıyoruz, günlük yaşam kalitelerini daha ne kadar arttırabilirler. Yani sosyal bir ortamda ne kadar fark edilmeden yaşayabilirler. Ama günümüz şartlarında bu sadece eğitimle olmuyor. Kurumların veya gittiği okulların uygun olması gerekiyor. Artık engelli bireylere uygun kaldırımlar, binalar, yollar ve okullar yapılmalı. Maalesef ülke olarak bu konuda biraz gerideyiz ancak son dönemlerde yapılan çalışmalar iyiye gidişin göstergesi. Ben engellerin bu sayede aşılacağına inanıyorum" diye konuştu.

Tarkan Aksakal’ın bireysel eğitim öğretmeni Ertuğrul Adır da, Tarkan’ın azimli ve derslerinde başarılı bir öğrenci olduğunu dile getirerek, diğer engellilere de böylesi azimli engellilerin örnek olması gerektiğini ifade etti.