14 Kasım Dünya Diyabet günü münasebetiyle bir dizi etkinlik düzenleyen Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi yönetimi, şeker hastalığının zararlı etkilerine dikkat çekti.

Endokrinoloji Kliniği önüne stant açan Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi sağlık personelleri, ücretsiz olarak vatandaşlara şeker ölçümü yaptı. Ayrıca Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin hazırlamış olduğu diyabet haftası afiş çalışması sergisi, kokteyl eşliğinde vatandaşlara gezdirildi.

14 Kasım Diyabet Haftası dolayısıyla şeker hastalığına farkındalık oluşturmak için bu tür bir etkinliğe imza attıklarını aktaran Uzman Dr. Celil Alper Usluoğulları, diyabet hastalığının dünyada ve Türkiye’de en yaygın hastalıklardan birisi olduğunu söyledi. Usluoğulları, Türkiye’de her 100 kişinden 14 kişinin diyabet hastası olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Diyabet hastalığı, tüm dünyada ve ülkemizde yaygın, ürkütücü bir hastalık. Ülkemizde 100 kişiden 14 kişisi diyabet hastası. Bu bilinen tabi. Bilinmeyen ve aday olanlarla beraber neredeyse 100 kişiden 20 kişi diyabet hastası. Özellikle Gaziantep’te yeme alışkanlığından dolayı diyabet hastalığı 100 kişiden 20 kişiye kadar arttı. Biz de endokronoji kliniği olarak burada 3 arkadaş hizmet vermekteyiz. Diyabete olan bakış açısındaki farkındalığı arttırmak için böyle bir organizasyon yapmak istedik. İletişim fakültelerinin hazırladığı sergi ile biraz daha farkındalığı arttırmak, halkımızı bilinçlendirmek istedik. Çünkü diyabet hem insan sağlığı hem de ülkemizin ekonomisi yönünden tam bir kronik hastalık ve geçmiyor. Ama zamanında teşhis edilir, önlemler alınırsa, hastalar dikkat ederse, kontrollerine gelirse zararı minimuma indiriyoruz”

‘Türkiye’de diyalize giren, ayağı kesilen, kalp rahatsızlığı olan hastaların çoğu diyabet hastası’ diyen Usluoğlulları, şöyle devam etti: “Sadece kendisi değil, yaptığı etkiler bakımından da öyle. Biz bu farkındalığı arttırarak hastalarda zamanında önlem alarak bunun olabildiğince en az hastaya zarar vermesini istiyoruz. Bu hastalığın yan getirileri ülke ekonomisine çok büyük zarar. Bunu da azaltmak istiyoruz.”

Diyabet hastalığına farkındalık oluşturulmasını ve vatandaşların yeteri kadar bilgilendirilmesi gerektiğini aktaran Usluoğlulları, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Zamanında önlem alırsak, tedavi edersek, hastaları bilinçlendirirsek, bilinçlendirme, eğitim çok önemli. Ne kadar çok insana ulaşabilirsek o kadar çok insanı eğitiriz ve o kadar çok insana faydalı oluruz.”