Eskişehir Halk sağlığı Müdürlüğü Diyetisyeni Gözde Demirel, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada; diyabeti aşırı stresinde tetikleyebileceğini söyledi.

Yaptığı yazılı açıklamada, diyabet hastalarının her geçen gün sayısının arttığını belirten Demirel, bu rahatızlığın ülkemizde görülen önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu ifade etti. Gözde Demirel, "Diyabet tanısı konan hasta sayısı her geçen gün artmaktadır. Diyabet hastalığının görülme sıklığı şişmanlığın artışına paralel olarak hızla artmaktadır. Yaşam boyu süren ve kesin tedavisi olmayan, iyi tedavi edilmemesi durumunda ciddi organ hasarlarına, kalp damar hastalıklarına, böbrek yetmezliğine yol açabilen bir hastalıktır” diye ifade etti.

Diyabetli kişilerde, sıklıkla aşırı susama ve su içme, sık sık idrara çıkma, kilo kaybı, aşırı iştah, çok yeme, bulanık görme, cilt sorunları, iyileşmeyen yaralar ve halsizlik belirtileri görüldüğüne dikkat çeken Demirel, açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Ailede diyabet öyküsü olması, şişmanlık, hareketsiz yaşam, tansiyon yüksekliği, düzensiz beslenme, kan yağlarının yüksekliği ve aşırı stres diyabetin oluşmasında önemli etkenlerdendir. Diyabet tedavisinde amaç kan şekeri yükselmelerini ve kan şekeri düşmelerini önlemektir. Vücuttaki kan şekerinin ayarlanması hastalığa bağlı yan etkilerin gelişimini önlemek veya gelişmiş yan etkilerin zararlarının azaltılması için son derece önemlidir. Diyabet hastasının eğitimi kadar öğrenilen bilgilerin günlük yaşama uygulanması ve sürekliliği de önemlidir. Diyabet tedavisinin temelini beslenmenin dengeli ve doğru yapılması ile sürekli ve düzenli egzersiz oluşturur. Alışkanlıkların değiştirilmesi tedavinin başarısı için önemlidir. Diyabette ayak bakımına ve ayak sağlığına dikkat edilmeli, ayakta şişlik, kızarıklık, ağrı ve ateş varsa mutlaka bir hekime gidilmelidir. Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 14-21 Kasım Dünya Diyabet Haftası etkinlikleri kapsamında halkımıza diyabet konusunda bilgi vermek, danışmanlık ve eğitim hizmeti sunmak amaçlı İl Sağlık Müdürlüğü önünde 14 Kasım Cuma gününde stant açılacaktır. Stantta kan şekeri ölçümü, konu hakkında vatandaşlarımıza bilgilendirme yapılacaktır.”

Açıklama ayrıca 17 Kasım 2014 tarihinde Taşbaşı Kültür Merkezinde saat 14.00’de “Diyabet ve Beslenme” konusunda Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğünden Uzman Diyetisyen Aylin Sayan Ataş tarafından bir konferansın verileceği duyuruldu.