HİPERTANSİYON NEDEN ÖNEMLİDİR?
    Hipertansiyon (yüksek kan basıncı); tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Hipertansiyonun kontrolü ile kalp yetmezliği ve inme sıklığı yarı yarıya, kalp krizleri de dörtte bir oranında azaltılabilmektedir. Hipertansiyon kontrol altına alınmadığında ise kalp, böbrek, beyin ve gözler başta olmak üzere birçok organda geri dönüşsüz hasarlara yol açmaktadır.
 
    Hipertansiyon tüm dünyada 7,5 milyon ölüme yol açtığı tahmin edilmektedir. Ülkemizde her 3 kişiden biri daha önce hiç tansiyonunu ölçtürmemiş olup, 18 yaş üstünde her 3 erişkinden birinde hipertansiyon vardır. Hipertansiyon ülkemizde de oldukça yaygın olan bir sorundur.  Türkiye Kronik Hastalıklar ve Risk Faktörleri Sıklığı Çalışması göre hipertansiyon prevalansı yüzde 24’dür. Hipertansiyonu olduğunu söyleyenlerin yüzde 15’i herhangi bir ilaç kullanmamaktadır.  Hipertansiyon yaşla birlikte artmaktadır, kırsal bölgede yaşayanlarda ve kadınlarda daha yüksektir. Hastalığın farkında olma oranında önceki yıllara göre bir artış olmakla birlikte, farkında olmama halen yüksektir. Hipertansiyonu olan gruptaki kişilerin yaklaşık üçte birinin tansiyonu kontrol altında değildir.

     HİPERTANSİYONUN BELİRTİLERİ NELERDİR??
    Hipertansiyon nadiren belirti vermekte, çoğu kez sinsi seyrederek organlarda hasara yol açabilmektedir. Sık rastlanan belirtileri;
Baş ve ense ağrısı,
Kulakta uğultu,
Çarpıntı hissi,
Yorgunluk hissidir.
        HİPERTANSİF BİREYLERİN KARŞI KARŞIYA BULUNDUĞU RİSKLER NELERDİR?
       Hipertansif bireyler koroner kalp hastalığı ve serebrovasküler hastalık için risk altındadırlar. Tütün kullanımı, obezite, yüksek kan kolestrolü, diyabetes mellitus gibi risk faktörleri hipertansiyonla birleştiğinde kalp krizi ve inme riski artar. Tanı konulmamış ve kontrolsüz hipertansiyon tüm dünyada inmenin en önemli nedenidir. Hipertansiyonun erken tanı ve tedavisi kardiyovasküler riski azaltarak inme ve kalp krizinin önlenmesinde hayati önem taşır.

      Kan basıncı seviyesi inme ve koroner kalp hastalığı riskiyle ilişkilidir. Aynı yaş grubundaki kişilerde kan basıncında 115/75 mmHg’dan sonraki her 20/10 mmHg artış kardiyovasküler hastalık riskini iki katına çıkarır. Kontrolsüz kan basıncı ile bağlantılı olarak;
Kalp yetmezliği,
Böbrek yetmezlik,
Periferik damar hastalığı,
Göz damarlarında hasar ve görme kaybı gelişebilmektedir. 
      HİPERTANSİYON TEDAVİSİ HANGİ BASAMAKLARDAN OLUŞUR?
     Hipertansiyonu olan bireylerde ilaç tedavisinin uygulanması kan basıncı kontrolü için tek başına yeterli olmamakta, başarılı bir sonuç için mutlaka sağlıklı yaşam davranışlarının geliştirmesi gerekmektedir. 

      HİPERTANSİF BİREYLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN KONULAR NELERDİR?
      Hipertansif bireylerde hipertansiyonun farkındalığı, ilaç kullanımı ve kan basıncı kontrol oranları düşüktür. 
      Hipertansif bireyler;
Sağlıklı beslenmeli,
Fazla kilolu/ obez ise kilo vermeli,
Fizik aktiviteleri düzenli yapmalı
Tuz kullanımını azaltmalı,
Düzenli muayene ve tetkiklerle hastalığın takibine önem vermeli,
İlaçlarını önerilen dozda ve sürede, aksatmadan kullanmalı
Kan basıncı düzenli izlemeli / izlenmesini sağlamalıdır
    Dr. Ali Rıza ALTUNSOY
Karaman Halk Sağlığı Müdürü