Prostat ameliyatlarında kullanılan Plazma Kinetik (TUR) tekniği hastaya ve hekime sağladığı avantajlarla yaşam kalitesini artırıyor.
Karaman Özel Selçuklu Hastanesi Üroloji Polikliniğinde de uygulanmaya devam eden Plazma Kinetik, prostat büyümesi sorununun çözümünde çok daha pratik ve acısız yöntemdir. Üroloji Uzmanı Op.Dr.Osman TÜKEL okuyucularımızla önemli bilgiler paylaştı.
Plazma Kinetik Nedir?
Çoğu prostat büyümesinin tedavisinde uygulanabilen plazma kinetik yöntemi sayesinde ameliyat süresi, kanama ve idrar kaçırma riski de en aza indirgeniyor. Bunun yanı sıra ameliyat sonrası cinsel işlev bozukluğu yaşanmıyor. TUR ameliyatları sonrasında hastaların hastanede yatış süresi de oldukça kısalıyor.
Plazma Kinetik Tekniğiyle ilgili daha detaylı bilgi veren Op.Dr.Osman TÜKEL, 50 yaşın üstündeki erkeklerde sıkça görülen prostat büyümesine bağlı problemlerin kişinin konforunu bozduğunu ve hayat kalitesini olumsuz etkilediğini belirtti. Tedavisi gecikmiş prostat büyümelerinin idrar torbasına ve böbreklere zarar verebileceğinin altını çizen Dr.Tükel, iyi huylu prostat büyümelerinde şu anda kullanılan en etkin ve yararlı tekniğin Plazma Kinetik (TUR) ameliyatları olduğunu söyledi.
Nasıl Uygulanır, avantajları nedir?
Günümüzde iyi huylu prostat büyümesi için yapılan cerrahi operasyonların açık ve kapalı olarak iki şekilde yapıldığını belirten Dr.Tükel ‘Açık ameliyatları çok büyük olmayan prostatlarda kullanılmadığı için günümüzde çok fazla uygulanmaz. Şu an için prostat ameliyatlarında kanama, enfeksiyon, idrar kaçırma ve cinsel işlev bozukluğu risklerini en aza indirerek, en kısa sürede iyileşme sağlayan bilinen ve güvenilir teknik TUR Ameliyatlarıdır. Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen bu yöntemde penisten girilen aletler yardımı ile prostat parça parça kesilerek ya da buharlaştırılarak temizlenir. Plazma Kinetik yöntemle, ameliyat sırasında çıkarılan doku patolojiye (doku incelemesine) gönderilebilir. Prostatın iyi huylu ya da kötü huylu olduğunu en kesin bu yöntem belirler. Lazer yöntemi ile yapılan tedavilerde doku çıkarılmadığı için patolojik değerlendirme yapılmaz. Hasta, bir veya iki gün içinde hastaneden taburcu edilir. Sondanın kalma süresi diğer yöntemlerden çok daha kısadır. Her türlü prostata uygulanabilir. Serum fizyolojik uygulandığı için, süre sorunu olmaz. Ameliyat süresi daha kısa ve kanama riski daha azdır. Lokal anestezi ile uygulanabilmektedir. Bu nedenle kalp ve akciğer sorunu olan hastalarda uygulanabilir’. Sözlerini kullandı.
Plazma Kinetiğin Üstünlükleri
- Serum fizyolojik kullanıldığı için ölümcül olan su zehirlenme riski yoktur.
- Çıkan parçalar patolojide incelenir kanser varsa tespiti ve tedavi imkânı olur.
- Kanama riski minimaldir. 
- Görüntü daha nettir daha rahat çalışma imkânı sağlar.
- Operasyon süresi daha kısadır.
- Düşük enerji kullanır ve enerji yalnızca prostata temas ettiği noktayı etkiler. Bu nedenle kalp  pili kullanan hastalara bile uygulanabilir. 
- Sonda süresi çok kısadır.
- Operasyon sonrası iyileşme daha kısa süre alır. 
- SGK tarafından karşılanır.