Bilindiği gibi sigara kullanımı, insan sağlığı açısından ciddi sonuçları olan küresel bir sorundur. 
 Sigara tüketiminin ve sigara dumanına maruz kalmanın; ölümlere, hastalıklara ve sakatlıklara neden olduğu, yüksek düzeyde bağımlılık yapan  tütün ürünlerinin farmakolojik olarak aktif, zehirli ve kanserojen olduğu bilimsel bir gerçektir. Bugün başlıca tetikleyicisi sigara kullanımı olan  kanserden ölen kişi sayısı yılda 8 milyon, yeni vaka sayısı 11 milyondur. 25 milyon insan ise kanserle yaşamaktadır.
 
Alışkanlıklar değiştirilmedikçe kansere bağlı ölümlerin artacağı da bilinen bir gerçektir.2000-2025 yılları arasında 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. 

Ülkemizde de sigara içmek yaygın bir alışkanlık ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında sigara tüketiminde 3’cü sırada, Dünya ülkeleri arasında da 7’ci sıradadır. Türkiye’de 2020 yıllarında kanser vakalarının % 24 artış göstereceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle sigara kullanımının azaltılması mücadelesinin önemi her geçen gün artmaktadır.
       
Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak, birinci amacımız okul çağındaki çocuk ve ergenlerin sigaraya başlamalarını önlemektir.
İkinci amacımız sigarayı bırakmak isteyen nikotin bağımlılarına sigarayı bırakmalarında yardımcı olmaktır.
Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada “Sigarayı Bırakma Merkezleri”nin etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara göre daha yüksektir.

Bu amaçla İlimiz Karaman Devlet Hastanesi / Göğüs Hastalıkları Polikliniği bünyesinde hizmet vermekte olan 4 Sigara Bırakma Merkezine 2011 yılında 2096 kişi, 2012 yılında 2430 kişi, 2013 yılının Ocak, Şubat, Mart aylarında içerisinde 568 kişi başvuru yapmıştır.
İlimizde bulunan Başta Kamu Hastaneleri olmak üzere diğer Özel Hastanelerde de “Sigarayı Bırakma Merkezleri”nin artırılarak vatandaşlarımıza sigara bırakma konusunda yardımcı olmak, gelecek nesillere sağlıklı bir ortam yaratmayı amaçlamaktayız.
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü vesilesi ile sağlıklı nesillerin geleceği için tüm halkımızın '' Dumansız Bir Hava Sahasında '' yaşamasını temenni ederim.

 Dr.Ali Rıza ALTUNSOY
 Halk Sağlığı Müdürü