Küçükçekmece’de konuşan Dr. Sibel Güllüçayır, günümüzde uygulanan tedavi yöntemleri sayesinde AIDS’in şeker hastalığı gibi kronik bir rahatsızlığa dönüştüğünü belirterek, “AIDS olan herkes ölecek diye bir şey yok. İlaçlarla tedavisi mümkün” dedi.

Küçükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği bir programa katılan Dr. Sibel Güllüçayır, vatandaşları AIDS hakkında bilgilendirdi. Artık AIDS’in kronik bir hastalık sınıfına girdiğini kaydeden Güllüçayır, “1996 yılından bu yana virüsü duraklatmaya yönelik bir tedavi uygulanmakta ve son derece başarılı sonuçlar alınmaktadır. Artık AIDS kronik bir hastalık sınıfına girmektedir. AIDS olan herkes ölecek diye bir şey yok. İlaçlarla tedavisi mümkündür. AIDS’li biri hayatına normal bir şekilde devam edebilir. İş yerinde çalışabilir, evlenebilir, eğitimine devam edebilir. Hatta uygun tedaviyle kadınlar çocuk bile doğurabilir” dedi.

“RESMİ NİKAHIN KORUYUCULUĞU ÇOK ÖNEMLİ”

AIDS’ten korunmanın yolunun tek eşlilik olduğunu belirten Güllüçayır, “Resmi nikah yapılırken kan testi yaptırılıyor ancak nikahsız birliktelikte bu yapılamıyor. Bu nedenle resmi nikah AIDS hastalığına karşı çiftleri korumuş oluyor. Çok eşlilik, evlilik dışı ilişkiler, nikahsız birliktelikler her zaman riski arttırıyor” diye konuştu.

“TEDAVİ OLURSANIZ İSMİNİZ GİZLİ KALIYOR, AÇIKLANMIYOR”

AIDS’in din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet ayırt etmeden herkesin başına gelebileceğini ifade eden Güllüçayır, AIDS hastalığına yakalanmış kişilerin toplum baskısından korkmaması gerektiğini, devletin bu konuda çok ciddi önlemler aldığını vurguladı. Dr. Güllüçayır, “Biz de hala, ‘AIDS tanısı alırsam bunu herkes bilir’ diye bir yargı var. Sonuçta siz istediğiniz hastanede isminizi söylemeden de gidip test yaptırabiliyorsunuz. Ancak tanı konursa Sağlık Bakanlığı’na bildirim yapılıyor. Bildirilirken isim ile soy isminizin baş harfi ve son harfi kullanılıyor. Sizin kimliğiniz hiçbir şekilde açıklanmıyor, saklanıyor. Öte yandan SGK ve yeşil reçeteyle ilaç masraflarınız da devlet tarafından karşılanıyor” dedi.